Meme kalsifikasyonları

Meme dokusu içinde bulunan kalsiyum birikimlerine "meme kalsifikasyonu" adı verilir. Bunlar çok küçük odaklar olup, elle hissedilemezler, ancak mammografide fark edilirler. Bunlar genellikle iyi huyludur ama sıkı kümeler halinde bulunan meme kalsifikasyonları meme kanserini işaret edebilir.

Meme kalsifikasyon çeşitleri nelerdir ?


1. Makrokalsifikasyonlar: Büyük noktalar halinde bulunan bu tip kalsifikasyonlar genellikle iyi huyludur ve genellikle takip de gerektirmezler. Meme dokusu içinde dağınık halde bulunurlar. Genellikle 50 yaşın üzerindeki kadınların yaklaşık yarısında bulunabilirler. 50 yaş altı her 10 kadından birinde de makrokalsifikasyon mevcuttur.

2. Mikrokalsifikasyonlar: Tuz tanesi büyüklüğünde olup bunlar da iyi huyludur, ancak yukarıda bahsedilen şekilde olanlar kanser işareti sayılabilir.


Meme kalsifikasyonlarının sebepleri nelerdir ?

  • Memede daha önce yapılmış cerrahi girişimler.

  • Meme yaralanmaları.

  • Meme iltihapları (Mastit).

  • Deri veya kan damarlarının kalsifikasyonları.

  • Meme kistleri.

  • Fibroadenomlar.

  • Memeye geçmişte yapılmış radyasyon tedavisi.

Meme kalsifikasyonları


Şüpheli meme kalsifikasyonu için ne yapılır ?

Genellikle 6 ay süreyle takip önerilir ve bu sürenin sonunda çekilen yeni mammogram ile 6 ay önceki mammogram karşılaştırılır. Kalsifikasyonun değişip değişmediği, boyutlarının büyüyüp büyümediği incelenir. Bu inceleme sonucu meme kalsifikasyonları; "iyi huylu" (benign), "muhtemelen iyi huylu" veya "şüpheli" olarak değerlendirilir.


Meme kalsifikasyonları nasıl tedavi edilir ?

İyi huylu kalsifikasyonlar: Zararsız olarak kabul edilir ve takip ya da tedavi uygulanmaz.

Muhtemelen iyi huylu kalsifikasyonlar: Bu tip kalsifikasyonların kanser çıkma olasılığı %2'den azdır. Mammografi ile 6 ayda bir incelenerek kalsifikasyonda bir değişiklik olup olmadığı takip edilir.

Şüpheli kalsifikasyonlar: İyi huylu olabileceği gibi, meme kanserinin erken bir belirtisi de olabilir. Bu yüzden, doktorunuz memeden biyopsi alınmasını isteyebilir. İnce bir iğne ile kalsifikasyonun bulunduğu yerden meme dokusu örneği alınarak patolojik inceleme yapılır.

İnce iğne biyopsisinde başarılı sonuç alınamazsa, kalsifikasyonlu dokudan örnek cerrahi olarak da alınabilir. Patolojik inceleme sonucu alınan meme dokusu örneğinde kanserli hücreler bulunup bulunmadığı ortaya konarak, meme kanseri tedavisi için nasıl bir yol izleneceği belirlenir.

Yorumlar

  1. Gülseren tezel11 Şubat 2019 12:49

    Sol memede kalsifikasyin varmış tekrarmomogri gekilmesi gerekiyormuş memekanseri miyim acaba

    YanıtlaSil
  2. Gülseren tezel11 Şubat 2019 12:53

    Sol memede kalsifikasyon varmış ne yapılması gerekiyor teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Gülseren hanım,
    Yazımızda da belirttiğimiz gibi memede çeşitli sebeplere bağlı olarak kalsifikasyon olabilir. Bunun sebebi yapılacak olan farklı testler ile kesinlik kazanabilir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Gülseren hanım,
    Yazımızda da belirttiğimiz gibi memede çeşitli sebeplere bağlı olarak kalsifikasyon olabilir. Bunun sebebi yapılacak olan farklı testler ile kesinlik kazanabilir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder