Meme kanseri risk faktörleri

Bir hastalığa yakalanma riskini artıran herhangi bir şey, "risk faktörü" olarak adlandırılır. Her hastalığın risk faktörü farklı olduğu gibi, her kanserin de risk faktörü farklıdır. Aşağıda belirtilen risk faktörlerine sahip kişiler mutlaka meme kanseri olacak diye düşünülmemelidir. Tüm risk faktörlerine sahip olsa da meme kanseri olmayan birçok kişi vardır.

meme kanseri risk faktörleri

Meme kanseri risk faktörleri nelerdir ?

1.Yaşlanma: Çoğu kanserde olduğu gibi yaşlanma meme kanseri riskini de artırmaktadır.

Meme kanseri riski 20'li yaşlardaki her 20.000 kadında 1 gibi oldukça düşük iken, 50 yaşından sonra bu oran oldukça artmaktadır.

2.Aile öyküsü-genetik: Ailesinde kanser bulunan kadınlarda meme kanserine yakalanma riski daha fazladır. Ayrıca; anne, kız kardeş veya kızında meme kanseri olan kadınlarda meme kanseri riski 2 kat artmaktadır. Ancak, yakın akrabalarında meme kanseri bulunan her 10 kadından 8'inde meme kanseri gelişmediği de unutulmamalıdır. Ayrıca, BRCA gen mutasyonu bulunan kişilerin meme kanseri riski daha fazladır.

3.Adet başlangıç yaşı: Erken yaşta adet görmeye başlayanlarda meme kanseri riski daha geç adet görmeye başlayanlara göre daha fazladır.

4.Menopoza girme yaşı: Daha geç menopoza giren kadınlarda meme kanseri riski erken menopoza girenlere göre daha fazladır.

5.Çocuk sahibi olma ve emzirme: Hiç doğum yapmamak veya ileri yaşlarda doğum yapmış olmak, erken yaşlarda çocuk sahibi olanlara göre meme kanseri riskini artırmaktadır. İlk doğumunu 30 yaşın üzerinde yapan kadınlarda meme kanseri riski yüksektir.

Emziren kadınlarda meme kanseri riskinin düşük olduğu ileri sürülmektedir.

6.Hormon etkisi: Kadınlarda östrojen, erkeklerde testosteron adlı hormon meme kanseri gelişme riskini artırır. Menopoz sonrası östrojen düzeyi yüksek olan kadınlarda meme kanseri riski, östrojen düzeyi düşük olanlara göre en az 2 kat artmıştır.

Östrojen ve testosteron dışında, insülin benzeri büyüme faktörü-1 (IGF-1) seviyesi yüksek olanlarda meme kanseri riski de fazladır.

7.Menopoz sonrası hormon tedavisi: Menopoz ile ilgili şikayetleri azaltmak için yapılan hormon tedavileri meme kanseri riskini artırmaktadır.

8.Beslenme: Yağlı yiyecekler meme kanseri riskini artırırken, sebze içeren diyetlerin koruyucu etkisi olduğu düşünülmektedir.

9.Alkol kullanımı: Günde 1 bira veya 1 kadeh şaraptan daha fazla alkolün meme kanseri riskini artırdığı düşünülmektedir.

10.Sigara kullanımı: Tütün meme kanseri riskini artırmaktadır. Risk, kullanılan sigara miktarı ile artmaktadır. Yirmi yaşından önce ve ilk çocuğunu doğurmadan önce sigara kullanmaya başlayanlarda risk daha da fazladır.

Yorumlar