Meme kanseri teşhis ve tedavisi

Meme kanseri teşhisi için neler yapılır?


Meme muayenesi: Doktorunuz tarafından meme elle muayene edilerek tespit edilen belirtinin kanser olup olmadığı anlaşılmaya çalışılır.

Kitlenin veya değişikliğin özelliklerine göre doktorunuz tespit edilen belirti hakkında ön bir fikir elde eder. Bundan sonra kesin tanı koymak için gerekli testleri ister. Bu testler ile meme kanseri olup olmadığı ortaya konmuş olur.


Mammografi: Memeye yapılan röntgen çekimi olarak tarif edilebilir. Böylece daha elle hissedilemeyecek kadar küçük olan değişiklikler bile mammografi ile belirlenebilir. İki tabaka arasına sıkıştırılan memenin röntgen çekimi birkaç dakika sürer. Sıkıştırılmadan dolayı kısa süreli bir sıkıntı verse de acı vermeyen bir işlemdir. Mammografi ile çekilen meme röntgeni radyoloji uzmanları tarafından değerlendirilerek, meme içinde herhangi bir anormallik olup olmadığı ortaya çıkar.

mamografi

Meme ultrasonu: Ses dalgaları kullanılarak meme dokusunun incelenmesi işlemine meme ultrasonu adı verilir. Mammografi ile tespit edilemeyen değişiklikler meme ultrasonu ile yakalanabilir. Meme kitlelerinin kistik veya solid olduğu da bu test ile anlaşılabilir.


Biyopsi: Memeden bir miktar doku parçasının alınması işlemine meme biyopsisi adı verilir. Alınan doku örneği patolojiye gönderilerek miroskop altında incelenir ve kanser hücresi içerip içermediği belirlenir. Patolojiden gelen sonuca göre kanserin tipi ortaya çıkar.

meme kanseri amblem


Meme kanseri tedavi seçeneklerini etkileyen faktörler nelerdir ?

  • Meme kanserinin tipi,

  • Memedeki tümörün büyüklüğü,

  • Meme kanserinin evresi,

  • Meme kanser hücrelerinin özelliği,

  • Meme kanser hücrelerinin reseptörleri,

  • Menapoza girilip girilmediği,

  • Kişinin genel sağlık durumu.


Meme kanseri tedavisi nasıl yapılır ?

Cerrahi tedavi: Meme kanseri tedavileri genellikle cerrahi tedavi ile başlar. Memede bulunan kitlenin büyüklüğü, bulunduğu yer gibi faktörlere bağlı olarak cerrahi tedavide uygulanan yöntem değişebilir. Bazen kanserli doku ile beraber çevresindeki sağlıklı dokunun da bir kısmının çıkarıldığı ameliyat tercih edilirken, bazen de memenin tamamının çıkarılması gerekebilir. Meme dokusuna ilaveten meme ve koltukaltı lenf düğümleri de çıkartılabilir.

Radyoterapi: Cerrahi tedavi sonrası uygulanan radyoterapide, operasyon sonrası kalması muhtemel kanser hücrelerinin temizlenmesi hedeflenir.

Kemoterapi ve Hormon tedavisi: Cerrahi tedavi ve radyoterapiden önce veya sonra uygulanabilir. Genellikle büyük meme tümörlerinde cerrahi öncesi tümörün küçülmesini sağlamak için yapılabilir. Böylece küçülen meme tümörünün cerrahi olarak çıkartılması daha kolay olur. Cerrahi tedavi sonrası uygulanan kemoterapi ve hormon tedavisi ise tümörün tekrarlamasını önlemek için yapılır.

Yorumlar

  1. İki meme dede kalsifikasyon görüldü Dr Kanser başlangıcı dedi 2 gündür uyumuyorum

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Hatice hanım,
    Memede kalsifikasyonun çeşitli sebepleri olabilir ve hemen kötü düşünmemek gerekir. Muhtemelen mammografi sonucuna göre söylenen bu durumun bir meme cerrahı tarafından muayene edilmesi ve gerekirse yapılacak biyopsi sonucunda gerçek durum ortaya çıkacaktır. Stres yapmayınız ve kısa süre içinde bir meme cerrahına müracaat ediniz. Ayrıca artık meme kanseri korkulacak bir hastalık olmaktan çıkmıştır ve tedavi edilebilmektedir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder