Meme kanseri tipleri

İnvaziv duktal karsinom: Duktal, yani süt kanallarından köken alan meme kanseri en sık karşılaşılan meme kanserlerinden biridir. Ortalama olarak 100 meme kanserinin en az 75'i invaziv duktal karsinomdur. Süt kanallarını döşeyen hücrelerden köken alan bu kanser türü, süt kanallarının dışına, kanalların çevresindeki meme dokusuna sıçrarsa bu tip meme kanserinden söz edilir.

İnvaziv lobüler karsinom: Lobuler, yani süt bezlerinden kaynaklanan ve süt bezlerinin çevresindeki meme dokusuna yayılmış olan meme kanserlerine bu isim verilir. Meme kanserlerinin yaklaşık olarak %10'u bu tip kanserlerdendir.

Enflamatuar meme kanseri: İltihabi meme kanseri de denen bu tipte kanser hücreleri lenf damarlarını tıkar. Bu sebeple memede şişkinlik, sertlik, kızarıklık gibi iltihabi bulgular meydana gelir. Ayrıca meme derisi portakal kabuğu görünümü kazanır. Meme kanserlerinin %1-4'ünü oluşturur.

Medüller meme kanseri: Kanser hücrelerinin daha büyük olduğu bu tip meme kanseri tüm meme kanserlerinin yaklaşık olarak %5'ini oluşturur. BRCA1 gen mutasyonu olan kadınlarda daha sık rastlanan bu tip meme kanseri beyaz kan hücreleri de içerir.

Müsinöz meme kanseri: Mükoid ya da kolloid meme kanseri olarak da isimlendirilen bu kanser meme kanserlerinin yaklaşık %2'sini oluşturan ve yavaş ilerleme gösteren bir kanser tipidir. Bu kanser tipinde lenf düğümlerine yayılım da daha azdır.

Tübüler meme kanseri: Meme kanserinin nadir türlerinden biri olup tüm meme kanserlerinin %1'ini oluşturur. Tübüler olarak isimlendirilmesinin sebebi, kanser hücrelerinin tüplere benzemesidir.


Memede adenoid kistik kanser: Genellikle tükürük bezlerinde görülen bu tip kanserler tüm meme kanserlerinin %1'inden de azını oluşturur ve oldukça yavaş gelişir.

Metaplastik meme kanseri: Bu tip meme kanserinde iki ayrı hücre tipinin karışımı mevcuttur. Bir hücre tipinde başlayan kanser, daha sonra başka bir meme hücre tipine dönüşür.

meme kanseri

Memede anjiosarkom: Memede bağ dokusu, kan damarları veya sinir dokusu gibi yapısal elemanlarından kaynaklanan bu kanser tipi de memenin az görülen kanserlerindendir. Henüz menapoza girmemiş kadınlarda daha sık görülen bu kanserlerde meme üzerindeki deri mavimsi bir renk alır.

Meme lenfoması: Meme lenfomaları memede hem lenf dokusu hem de meme dokusu içerirler. Memede lenfoma tespit edildiğinde genellikle vücudun başka bölgelerinde de lenfoma aranır.

Bazal tipte meme kanseri: Bazal tip meme kanserlerinde genellikle genetik değişiklikler görülür. Bu tip meme kanserinde genellikle p53 adı verilen gen mutasyonu bulunur. Bu hücreler sıklıkla sitokeratin5/6 adı verilen bir protein üretirler. Bu tip meme kanserinde genellikle östrojen, progesteron ve Her2 reseptörü bulunmaz.

Papiller meme kanseri: Genellikle daha yaşlı olan kadınlarda görülen bu tip meme yavaş ilerleyen ve pek fazla yayılım göstermeyen tipte bir meme kanseridir.

Yorumlar