Meme kanserinde evrelendirme

Meme kanserinde tedavi, meme kanseri tipinin yanı sıra meme kanserinin evresi ile de yakından ilişkilidir. Doktorunuz bu etmenlere göre size en iyi tedaviyi seçecektir. Meme kanserinin evrelendirmesinde 2 farklı evrelendirme sistemi vardır; sayıların kullanıldığı evrelendirme ve TNM evrelendirmesi. Aşağıda meme kanserinin sayısal evrelendirmesi, alt grupları ve her birinin ne anlama geldiği açıklanmıştır.

meme kanseri evreleri


Evre 0: Karsinoma in situ anlamına gelir. Duktal karsinoma in situ ve Lobuler Karsinoma in situ bu evre içinde sınıflandırılır.

Evre 1: Tümörün genişliği 2 cm'den küçüktür ve lenf düğümlerinde kanser hücresi yoktur yani metastaz yapmamıştır.

Evre 2: Bu evre 2 alt gruba ayrılır:


  • Evre 2A: Tümör 2 cm'den küçük ve koltuk altı lenf düğümlerine yayılmıştır VEYA; Tümör 2 cm'den büyük ancak 5 cm'den küçüktür ancak  lenf düğümlerine yayılmamıştır.

  • Evre 2B: Tümör 2 cm'den büyük ancak 5 cm'den küçüktür ve koltuk altı ve göğüs kemiğinin çevresindeki lenf düğümlerinde kanser hücreleri vardır VEYA; tümör 5 cm'den büyüktür ancak koltuk altı lenf düğümlerine sıçrama yoktur.


Evre 3: Bu evre 3 alt gruba ayrılır:


  • Evre 3A: Memede tümör olmamasına karşın, koltuk altında veya göğüs kemiği çevresinde 4-9 arasında lenf düğümünde kanser hücresine rastlanır VEYA; tümör 2 cm'den büyük ancak 5 cm'den küçüktür fakat koltuk altında veya göğüs kemiği çevresinde 4-9 arasında lenf düğümünde kanser hücresine rastlanır VEYA; tümör 5 cm'den büyük olup koltukaltı ve göğüs kemiği çevresindeki lenf düğümlerinde kanser hücresi vardır.

  • Evre 3B: Kanser göğüs duvarı veya cilde yayılmıştır ancak koltuk altı lenf düğümlerine yayılım yoktur VEYA; kanser göğüs duvarı veya cilde yayılmıştır ve ayrıca koltukaltı veya göğüs kemiği çevresindeki 9 kadar lenf düğümüne de yayılım vardır.

  • Evre 3C: Tümör herhangi bir boyutta olabilir ve koltuk altı ve göğüs kemiği çevresindeki VEYA köprücük kemiği üzerindeki VEYA altındaki 10 veya daha fazla lenf düğümüne de yayılım vardır.

Evre 4: Tümör herhangi bir boyutta olabilir, lenf düğümlerinde kanser hücresi bulunabilir veya bulunmayabilir ancak kanser uzak lenf düğümleri ile akciğer, karaciğer, kemik veya beyin gibi organlara yayılmıştır.

Yorumlar