Memede duktal karsinoma in situ (DCIS)

Meme kanalları içindeki bazı hücrelerin kanser hücresine dönüşmesi "duktal karsinoma in situ" (DCIS) olarak adlandırılır. DCIS'da kanser hücreleri yandaki resimde görüldüğü gibi, süt kanalının içinde olup, henüz kanalın çevresindeki meme dokusuna yayılmamıştır. Bu evredeki meme kanseri çok erken evrededir. Eğer tedavi edilmezse, bir süre sonra  bulunduğu kanalın çevresindeki meme dokusuna yayılmaya başlar.

Memede duktal karsinoma in situ (DCIS)

Nasıl tedavi edilir ?

1. Cerrahi tedavi:

DCIS'da cerrahi tedavi uygulanır. Kanser hücrelerinin bulunduğu kanalın çevresi sağlam meme dokusu ile birlikte geniş bir şekilde kesilerek çıkartılır.

  • DCIS olan bölge geniş bir bölge ise,

  • Memede farklı bölgelerde DCIS varsa,

  • Meme küçük ise, doktorunuz meme dokusunun bir kısmı yerine memenin tamamının alınmasını da önerebilir.


2. Radyoterapi:
Cerrahi tedavi sonrası radyoterapi uygulanmasına da karar verilebilir. Böylece kanal çevresindeki sağlam meme dokusunda kalan kanser hücreleri de ortadan kaldırılır.


3. Hormon tedavisi:

DCIS hücrelerinde östrojen reseptörleri varsa, doktorunuz Tamoksifen adı verilen bir ilacın kullanıldığı hormon tedavisi seçeneğini de önerebilir. Böylece ileride yaygın kanser gelişiminin engellenebileceği ileri sürülmektedir. Ancak, cerrahi tedavi sonrası radyoterapi alanlarda Tamoksifen kullanımının fazladan koruma sağlamadığını düşünenler de vardır.


DCIS nasıl sınıflandırılır ?

Yüksek dereceli DCIS: Hızlı büyüyüp gelişen tip. Bu tür DCIS çok hızlı gelişim gösterir ve hızla yayılır. Ayrıca, tedavi sonrası dönemde tekrarlayabilir.

Orta dereceli DCIS: Gelişimi yüksek dereceli olana göre daha yavaş olan tip.

Düşük dereceli DCIS: Yavaş büyüyen tip.


Tedavi sonrası takip nasıl yapılır ?

Hangi tedavi türü seçilirse seçilsin, doktorunuz belli aralıklarla tedavinin etkisini ve kanserin tekrar edip etmediğini takip etmek isteyecektir. Bu amaçla yılda bir kez mammografi çektirmeniz gerekecektir.

Yorumlar