Memede lobuler karsinoma in situ (LCIS)

Memede süt bezleri içindeki hücrelerinin anormal hale gelmeye başlaması olarak tanımlanabilen LCIS, bir kanser değildir. Ancak, LCIS bulunması, memede kanser gelişme riskini artırır. Anormal hücreler, alttaki resimde görüldüğü gibi, meme süt bezleri içinde bulunur ve dışarı yayılmamıştır. Genellikle iki memede birden ve kadınlarda menapoz öncesi görülür.


LCIS nasıl tespit edilir ?

LCIS herhangi bir belirti vermez ve mammografi ile tespit edilemez. Ancak farklı bir nedenle yapılan meme biyopsilerinde ve memeden alınan bir kitlenin patolojik incelemesinde tespit edilebilir.

lobuler karsinoma in situ

LCIS nasıl tedavi edilir ?

LCIS bulunan kadınların çoğunda meme kanseri gelişmez. Bu yüzden genellikle tedaviye de gerek yoktur.

Fakat LCIS bulunan kişilerde ileri tarihlerde meme kanseri gelişme riski yüksek olduğundan doktorunuz 6-12 ayda bir meme muayenesi yapılmasını önerir.

Buna ek olarak, yılda 1 kez mammografi çektirilmesi de istenebilir. Bunlar sayesinde, herhangi bir kanser gelişme durumunda erken tanı ile tedaviye erkenden başlanır.

Riski azaltmak için doktorunuz hormon tedavisi yaptırmanızı da isteyebilir. Bu tedavide Tamoksifen adlı ilaç kullanılır.

Meme kanseri gelişme riskini tamamen ortadan kaldırmak için nadiren de olsa memelerin alınması da önerilebilir. Bu durumda çoğunlukla koltukaltı lenf düğümlerinin alınmasına bile gerek kalmaz.

Yorumlar