Ramazan bayramında sağlıklı beslenme

Tüm Ramazan boyunca oruç tuttuktan sonra bayramda yediklerimize dikkat etmek gerekir.  Bir ay boyunca günde iki öğün yemeye alışan vücut ve sindirim sistemi yine eski alışkanlığına dönecektir. Ancak, bunun için kısa bir uyum döneminin geçmesi yerinde olacaktır. Bayram genellikle bol bol yemek ve tatlı yenecek günler olarak algılanmamalıdır. Aksine, her ziyaret edilen yerde sunulan ikramlardan mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışmalı, mideler tıka basa doldurulmamalıdır.


Bayram sabahı kahvaltısı nasıl olmalıdır ?


Bayram sabahı kahvaltıdan itibaren yenilecek her şeye dikkat edilmelidir. Bayram ziyaretlerinde tatlı ikram edileceği için, kahvaltıda karbonhidrat içeren yiyecekler tüketilmemeli, daha çok protein içeren gıdalar alınmalıdır. Yumurta ve peynir yanında salatalık, domates gibi hafif bir kahvaltı ile bayram gününe başlamak gün boyu daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır.

Unutulmamalıdır ki, geçen bir ay boyunca sahurdan sonra yediklerinizi öğüten sindirim sistemi gün boyu dinlenmeye alışmıştır. Daha bayramın birinci gününden başlayarak sindirim sistemini yormamak gerekir. Bunu sağlamak için acele etmeden, lokmalar iyice çiğnenerek yavaş yavaş kahvaltı yapılmalı, diğer öğünlerde de bol çiğneme ve yavaş yeme akıldan çıkarılmamalıdır.


Hangi tatlıları yiyelim ?


Gerek evde gerekse misafirliklerde sunulan şekerli tatlılar, kan şekerinin ani yükselişine sebep olduğundan, glisemik indeksi yüksek gıdalardır. Bu tip gıdalar obeziteye de yol açtığından tüketimleri ölçülü olmalıdır. Hamur işi tatlılar yerine, sütlü tatlılar tercih edilmeli, hem kendimiz hem de misafirlerimizin sağlıklarının bozulması ya da mide ve bağırsak rahatsızlıklarının yaşanması önlenmelidir.

Tatlıların porsiyonlarının küçük istenmesi, daha az tüketim için çare olabilir. Tatlı yenmesi için ısrar edilmemelidir. Her ziyarette yenen çikolata, şeker ve tatlılar bağırsakların bozulmasının yanında aşırı kalori alımına da sebep olacağından, oruç tutarken kaybedilen fazla kilolar, kısa zamanda geri kazanılır. Tatlı yerine meyve de ikram edilebilir.

iyi bayramlar

Sıvı alımı nasıl olmalıdır ?

Bayram süresince, geçen bir ay boyunca gündüzleri oruç süresince içilemeyen su, yeniden en az iki litre olmak üzere içilmeye başlanmalıdır. Gazoz ve kola gibi gazlı içeceklerden uzak durulmalı, çay ve kahve gibi sık içilen içeceklerin suyun yerini tutmadığı hatırlanmalıdır. Şerbet gibi bol şeker içeren içeceklerden kaçınmalı, ayran, az şekerli limonata gibi içecekler tercih edilmelidir.


Öğle ve akşam yemeklerinde nelere dikkat edilmelidir ?

Ramazan öncesi öğünlere gösterilen dikkat, oruç dönemi bittikten sonra bayramda da devam etmelidir. Günlük 3 öğün yeme sürecine geri dönüleceği bayramın birinci gününden itibaren, gün boyu yediklerimiz ölçülü olmalıdır. Ramazan ayında gün boyu boş durmaya alışan mide, öğle ve akşam yemeklerinde tıka basa doldurulmamalıdır. Sebze ve meyve ağırlıklı öğünler protein içeren yiyeceklerle birlikte dengeli bir şekilde alınmalı, aşırıya kaçmamalıdır. Böylece sindirim problemleri önlenebileceği gibi, gereksiz kalori alımı da engellenmiş olur.

İyi Bayramlar.

Yorumlar