Süt dişleri ne zaman çıkar ?

İlk dişler 6. aydan itibaren  alt çenede ön kesici dişlerden başlamak koşuluyla çıkmaya başlar. Genellikle 6. ayda olmakla birlikte diş çıkışı çocuktan çocuğa farklılık gösterebilir. Süt dişlerinin 18. aya kadar çıkmadığı olgular mevcuttur. Anne ve baba çocuğunun dişlerinin erken ya da geç çıkmasından tedirgin olmamalıdır. Bu konuyu çocuk doktoru ile konuşarak gerekli bilgileri almalıdır.

Dişlerin çıkmasındaki bazı aksaklıklar, dişlerin erken ya da geç çıkması çocuktaki gelişim bozukluğunu göstermez. Bu daha çok genetik özelliklerden kaynaklanır. Bununla birlikte bebeğin beslenmesi, diş çıkması ve çocuğun çene yapısının şekillenerek güçlenmesinde  etkilidir. Anne sütü ile beslenen çocuk  meme emme ile ağızda basınç oluşturarak süt dişlerinin çıkmasına destek olur.


Dişler nasıl çıkar ? Bu süreçte neler yapmalıyım ?


Bazı çocuklarda diş çıkması çok sessizdir. Çocuk ya da aile bile dişlerin çıktığını fark etmezken, bazı çocuklarda diş çıkması çok sancılı olabilir. Bu süreçte damakların fazlaca kaşınması, çocuğun ateşinin yükselmesi, ağızda tükürük miktarının artarak ağızdan devamlı salya akması ve hatta bazı çocuklarda ishale bile rastlanabilir. Kaşıntıdan dolayı  çocukların elleri  devamlı ağızlarındadır. Çocuklar huzursuzdur ve sebepsiz ağlarlar.

süt dişleri


Dişlerin yarattığı huzursuzluk nasıl giderilebilir ?

Bu dönemde diş hekimi kontrolünde çocuğa ateş düşürücü ve ağrı kesiciler düzenli olarak verilebilir. Yine hekim önerisiyle dişin çıkacağı bölgeyi lokal olarak uyuşturarak ağrısını kesecek jeller kullanılabilir.

Aşırıya kaçmamak koşuluyla, hafif basınçla uygulanacak masajın da ağrıyı dindirmede etkili olduğu gözlenmiştir. Çocuğun eline büyükçe temiz ve pamuklu bir bez verilerek o bölgeyi kaşıması ve onu ısırması sağlanabilir. Çok soğuk olmamak kaydıyla soğutulmuş dişlikler kullanılabilir. İlaç kullanımı mutlaka doktor kontrollü olmalıdır.


Süt dişlerinin çıkması ile ilgili anormallikler nelerdir ?

Çocuk  bazen dişli doğabilir. Bunlar ilk aylarda diş hekimi  tarafından çekilmelidir.  Bazen de dişin çıkacağı bölgede, özellikle azı dişleri bölgesinde, morumsu renkte ve elle temasta yumuşak şişliklere rastlanır. "Diş sürme kisti" denilen bu oluşum dişin hareketiyle birlikte kendiliğinden patlar ve yerinde diş çıkar. Bazen de aşırı şişen vakalarda  dişin etrafı cerrahi olarak açılır ve dişin çıkması kolaylaştırılır. Bunlar az rastlanan fakat bilinmesi gereken konulardır.

Yorumlar