Ağız kuruluğu

Tükürük bezlerinin yetersiz miktarda veya hiç üretim yapmadığı durumlarda ağız kuruluğu meydana gelir. Ağız kuruluğu olanlarda üretilen az miktardaki tükürük koyu ve yapışkan olabilir. Tükürük, yiyeceklerin tadının alınmasına, sindiriminin sağlanmasına, dişlerdeki yiyecek artıklarının temizlenmesine katkıda bulunur. Yeterli tükürük bulunmaması, ağız kuruluğu yanında dudaklar ve çevresini de etkileyerek kurumasına ve çatlamasına sebep olur. Dil de rahat hareket edemediğinden konuşmada ve yutmada zorluk olur.

ağız kuruluğu

Ağız kuruluğu sebepleri nelerdir ?


1. Birçok ilaç ağız kuruluğuna sebep olabilir. Bu ilaçlar arasında hemen herkesin kışın grip olduğunda kullandığı antigripal ilaçlardan, hipertansiyon ilaçlarına kadar gayet geniş bir yelpaze bulunmaktadır.

2. Radyoterapi uygulamaları sonrası ağız kuruluğu görülebilir. Özellikle tükürük bezlerinin bulunduğu bölgelere yapılan radyasyon tedavisi ağız kuruluğuna yol açar.

3. Kemoterapi uygulamaları tükürüğü koyulaştırarak ağız kuruluğuna sebep olabilir.

4. Baş ve boyun bölgesindeki sinir yaralanmaları ağız kuruluğunun sebeplerindendir. Bu sinirler tükürük bezlerinin çalışmalarını sağlayan sinirler olabileceğinden, sinir hasarı tükürük bezinin çalışmasını engelleyebilir.

5. Bazı hastalıklar ağız kuruluğunun sebebidir. Sjogren sendronu adı verilen bir hastalıkta, tükürük salgısını üreten bezler görev yapamaz. Şeker hastalığında da ağız kuruluğuna rastlanabilir.

6. Sigara veya tütün ürünlerinin kullanımı, ağız kuruluğu varsa artıran bir etmendir.

7. Alkol ve kafein de ağız kuruluğuna sebep olur.


Ağız kuruluğunun etkileri nelerdir ?

  • Ağız kuruluğu olanlarda ağızda hoş olmayan bir his meydana gelir,

  • Ağız kuruluğunda diş çürüğü görülme sıklığı artar,

  • Ağız kuruluğu olanlarda diş eti hastalığı görülme sıklığı artar,

  • Ağız kuruluğu olanlarda ağız içinde yaraların görülme sıklığı artar,

  • Ağız kuruluğu çiğneme ve yutma güçlüğüne sebep olur,

  • Ağız kuruluğu olanlarda konuşma zorlaşır,

  • Ağız kuruluğunda tat alma duyusu kaybolur,

  • Ağız kuruluğu olanlarda öksürük ve ses kısıklığı da görülebilir.

ağız kuruması

Ağız kuruluğu nasıl giderilir ?

Eğer ağız kuruluğuna neden olacak bir ilaç kullanmıyorsanız, ağız kuruluğuna yol açan sebebi. ortaya koymak gerekir. Bunun için doktorunuza baş vurunuz. Ağız kuruluğunu giderecek aşağıdaki tavsiyeler faydalı olabilir:

1. Sakız çiğnemek: Ağız kuruluğu olanların şekersiz sakız kullanması önerilir. Sakız çiğnemek, tükürük bezlerinin çalışmasını tetikleyebilir.

2. Sık sık su içmek: Hem günlük almanız gereken sıvı açısından önemlidir, hem de ağız kuruluğunu engeller. Sık içilen su ağızı nemlendireceği gibi ağız içinde bulunan tükürüğü de sulandırır. Ancak gazlı, asitli ve şekerli sıvılardan uzak durulmalıdır. Portakal, elma ve üzüm suları gibi asitli meyve suları da buna dahildir.

3. Alkol ve kafein içeren içeceklerden uzak durmak: Alkol ve kahve vücuttan su kaybına, dolayısıyla ağız kuruluğuna sebep olurlar.

4. Bazı gıdalardan uzak durmak: Tuzlu, kurutulmuş ve şekerli gıdalar ağız kruluğuna yol açacağından, fazla tüketilmemelidir.

5. Alkollü ağız çalkalama sularından uzak durmak: Alkol ve peroksit içeren ağız çalkalama suları, ağzı daha da kurutacağından, kullanılmamalıdır.

6. Geceleri odayı nemlendirmek: Geceleri uyurken nemlendirici cihazlar yardımıyla ağız kuruluğu engellenebilir.

7. Ağız nemlendirici ürünler kullanmak: Ağız kuruluğunu engellemek amacıyla hazırlanmış çeşitli ürünler faydalı olabilir.

Yorumlar

  1. Faydalı ve bilgilendirici bir yazı, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. hocam benim ağzım kuruyor çok su içiyorum içtigim halde kuruyor hep neden sizce ne yapmma gerekir doktora gittim tahlil de şeker çıkmadı ne yapmam gerek ?

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Kaan bey,
    Yazımızda ağız kuruluğunun sebepleri ve ağız kuruluğu olanlarda neler yapılabileceği belirtilmiştir. Yazılanları deneyebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  4. peki hocam bunun için acile gidilir mi ?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder