Anne sütü nasıl saklanır ?

Günümüzün annesi genellikle çalışan veya çalışmak zorunda olan annedir. Bu sebeple doğumdan kısa bir süre sonra, doğum izni bitince işine dönmek mecburiyetindedir. Her ne kadar süt izni olsa da bunu gerçekleştirebilmek o kadar da kolay olmamaktadır. Ayrıca anne ile bebeğin ayrı kalmasını gerektirecek durumlar da olabilir. Bebeğin her türlü besleyici maddeyi içeren anne sütünden mahrum kalmaması için çözüm vardır. Anne sütü sağılarak gerektiğinde bebeğe vermek üzere saklanabilir. Tabii bu işin belirli kuralları vardır.

Yazımızda anne sütünün saklama koşulları ve saklanan sütün bebeğe nasıl verilebileceği ile ilgili bilgiler sunulmaktadır.


Anne sütü nasıl sağılır ?


Anne sütü elle sağılabileceği gibi, vakum pompaları ile bu iş için özel olarak tasarlanmış cihazlarla yapılabilir. Artık bu cihazlar kolaylıkla bulunabilmekte, tam otomatik olanları belirli süreler için kiralanabilmektedir.

anne sütü bebek


Sağılan süt nasıl saklanmalıdır ?

Sağılan sütün temiz bir şekilde hijyenik kurallara uygun olarak saklanması büyük önem taşımaktadır. Temiz şişeler veya süt toplama poşetleri bu iş için kullanılabilir.

Sağıma başlamadan önce ellerinizi mutlaka yıkayınız. Sağma işlemini gerçekleştirecek aparat da yıkanmış, temizlenmiş ve hatta mümkünse sterilize edilmiş olmalıdır.

Süt dondurulacaksa, cam şişe kırılabileceğinden, plastik şişelerin kullanımı önerilir.

Sağılan süt bebeğin her öğünde tüketebileceği kadar porsiyonlara ayrılmalıdır. Yeni doğan bebeğin mide kapasitesi 30 mililitre kadardır. Zamanla mide kapasitesi artar ve 2-3 haftalık olduğunda 90 mililitreye kadar çıkabilir.

Sağılan ve saklanmak üzere hazırlanan her süt şişe veya torbasının üzerine tarih ve saat yazılmalı, kullanırken en eski tarihli olandan başlayarak tüketilmelidir.


Sağılan anne sütü hangi koşullarda saklanır ?

Oda ısısında: Sağılan süt oda ısısında ortalama 6 saat saklanabilir. Oda sıcak bir oda ise, bu süre kısalır. Eğer daha uzun bekletilecekse süt buzdolabına konmalıdır.

Buzdolabında: Sağılan süt buzdolabında 5 güne kadar saklanabilir. Ancak süt buzdolabının içine konmalı, kapağa konmamalıdır. Ayrıca, saklanan süt, buzdolabının içinde bulunan et, yumurta ve pişmemiş yiyeceklerle temas etmemelidir.

Dondurucuda: Daha uzun süre saklamak için buzluk ya da derin dondurucular kullanılabilir. Buzdolaplarının buzluğunda 2 hafta kadar saklanabilen sağılmış anne sütü, derin dondurucularda 6 aya kadar saklanabilir. Saklanan sütler buzlukların kapaklarına yakın olmamalıdır.

Yorumlar