Böbrek taşı belirtileri

Böbrek taşı oluşurken genellikle bir bulgu vermez. İdrardaki mineral kristallerinin birikimi arttıkça ve boyutları büyüdükçe, taş bulunduğu yerden oynar ve idrar yollarında hareket etmeye başlar. Eğer taşın boyutları, idrar yollarının çapından küçükse, böbrek taşı yine bir bulgu vermeyebilir ve idrar yaparken fark edilmeden düşürülür. Böbrek taşı "üreter" adı verilen, böbrek ile idrar kesesi arasındaki bağlantıyı sağlayan ince kanal içinde takılırsa veya enfeksiyona sebep olursa belirti vermeye başlar. Taş kanalı tıkadığında, gerisinde biriken idrarın yarattığı basınç ağrıya sebep olur. Bu ağrı, renal kolik adını alır ve çok şiddetli bir ağrıdır. Burada biriken idrarda mikroorganizmalar da üreyebilir. Bu durumda da idrar yollarında enfeksiyon meydana gelir. Tüm bunlar böbrek taşı düşürülürken görülen belirtilerin sebebidir.


Böbrek taşı belirtileri nelerdir ?


  • Belde, sağ ve sol tarafta sırta doğru şiddeti giderek artan tarzda ağrı hissedilmesi,

  • Belde, sağ ve sol taraftan öne kasıklara doğru inen ağrı hissedilmesi,

  • Düzgün bir şekilde yatamama,

  • Sık sık idrar yapma ihtiyacı hissedilmesi,

  • İdrar yaparken ağrı hissedilmesi,

  • İdrar yaparken ağrı yanında sızlama ve yanma hissedilmesi,

  • Koyu renkli; pembe, kırmızı, kahverengi ve bulanık idrar yapma,

  • Enfeksiyon varlığında ateş, kötü kokulu idrar yapma

  • Bulantı ve kusma.

böbrek taşı belirtileri

Böbrek taşı varlığı idrar tahlili ile anlaşılır mı ?

İdrarda alyuvar bulunması: İdrar tahlili yapıldığında, altında başka bir neden yoksa, kırmızı kan hücreleri olan alyuvarların mikroskopta görülmesi böbrek taşını işaret eder. Normalde idrarda alyuvarların hiç bulunmaması gerekir. Böbrek taşı varlığında idrarda alyuvar bulunmasının sebebi, taşın geçtiği yerlerde idrar yollarını yaralamasıdır. Bu yaralanma nedeniyle kanama olur ve alyuvarlar idrara geçer.

İdrarda akyuvar bulunması: Böbrek taşı düşürülürken, enfeksiyon da gelişirse, idrarda akyuvarlar da görülür. İdrar yollarında enfeksiyon durumunda, mikroplarla savaşmak üzere gelen akyuvarların bir kısmı idrara karıştığından, mikroskop altında alyuvarlara ek olarak akyuvarlar da bulunur.

İdrarda kristaller bulunması: Böbrek taşının tipine göre, idrarda mikroskop altında bazı kristaller görülebilir. Bu kristallere göre, böbrek taşının varlığı ve cinsi hakkında fikir sahibi olunabilir.

Yorumlar