Böbrek taşı kırdırma (ESWL) nedir ?

Halk arasında böbrek taşı kırdırma olarak bilinen, "Extracorporal Shock Wave Litotripsy" İngilizce kelimelerinin baş harflerinden oluşan kısaltma "ESWL" ile isimlendirilen işlem, bazı böbrek taşlarının kırılması amacıyla kullanılır. İngilizce kelimelerin anlamı, "vücut dışından gönderilen şok dalgaları ile taş kırma" demektir. Böylece, taşı çıkarmak için cerrahi bir operasyona gerek kalmaz. Böbrek taşları şok dalgalarının etkisiyle daha ufak parçalara ayrılarak idrarla birlikte düşürülmeleri kolaylaştırılır.


ESWL hangi taşlarda kullanılır ?

Çok büyük taşlarda ESWL etkili olmayabilir. ESWL'nin en iyi sonuç verdiği taşlar, çapları 4 milimetre ile 2 santimetre arasında olan taşlardır.

Taşın bulunduğu yer de ESWL uygulanması açısından önemlidir. Böbrek içinde veya böbreğe yakın olan taşlar ESWL uygulamasından fayda görür.

ESWL, kırılması zor olduğundan, sistin taşlarında başarılı sonuç vermez.

eswl böbrek taşı kırma


ESWL kimlere uygulanmaz ?

  • Hamileler,

  • Kanama bozukluğu olanlar,

  • Böbrek enfeksiyonu olanlar,

  • İdrar yolları enfeksiyonları olanlar,

  • Böbrek fonksiyonları bozuk olanlar,

  • Çok şişman olanlara taş kırma yapılmaz.


Hamilelere neden ESWL yapılmaz ?

ESWL esnasında şok dalgaları ve X ışınları kullanılır. Bunlar bebeğe zarar verebileceğinden, hamilelere taş kırma yapılmaz.



ESWL nasıl yapılır ?

ESWL cihazının tablası üzerinde hastaya pozisyon verilir. Cihazın ayarı yapılarak taşın bulunduğu yere doğru şok dalgası göndermesi sağlanır. Taşın bulunduğu pozisyon, taşın büyüklüğü gibi şartlara bağlı olarak belirli sayıda şok dalgası gönderilir. Takriben 1 saat kadar süren seans sonucunda taşlar genellikle daha küçük parçalara ayrılır.


ESWL sonrası hastanede yatmak gerekir mi ?

Hayır, işlem sonrası kısa bir süre gözlem altında tutulan hastalar taburcu edilir.


ESWL riskleri nelerdir ?

  • Taş parçalarının idrar yollarından geçerken ağrı yapması,

  • Taş parçalarının idrar yolunu tıkaması,

  • İdrar yollarında enfeksiyon,

  • Taşın bulunduğu yerde kanama.


ESWL sonrası yapılması gerekenler nelerdir ?

Bol su içilir: ESWL işleminden sonra daha küçük parçalara ayrılan taşları düşürmek de kolay değildir. Küçülen parçaların idrar yollarından geçerek idrarın da yardımıyla dışarı atılması gerekir.

Bunun için hastalara işlem sonrası bol su içmesi önerilir. Bol su sayesinde böbrek tarafından yapılan idrar, idrar yollarında bulunan küçük taş parçalarının daha kolay temizlenmesini sağlar.

Yapılan idrar biriktirilir: Böylece düşürülen parçalar yakalanarak, taş analizi yaptırılabilir.

Antibiyotik kullanılır: İşlem sonrası gelişebilecek enfeksiyonları önlemek amacıyla doktorunuz antibiyotik kullanmanızı isteyebilir.

Ağrı kesici kullanılır: Taş kırılarak daha küçük parçalara ayrılmış olsa da, bu küçük parçaların düşürülmesi esnasında da ağrı hissedilir. Bunu önlemek için doktorunuz ağrı kesici kullanmanızı önerebilir.

Doktorunuz size konu ile ilgili bilgiler verecektir. İşlem sonrası hangi durumlarda haber vermeniz gerektiğini mutlaka kendisinden öğreniniz.

Yorumlar