Böbrek taşlarının tipleri

Böbrek taşlarını düşürdükten sonra analizinin yapılarak içeriğinin tespit edilmesi, böbrek taşı oluşum sebeplerine dair bir ipucu verebilir. Böylece, böbrek taşı oluşumuna sebep olan risk faktörlerinden uzak durulabilir.

ürik asit kristalleri

Üstteki resimde, mikroskop ile bakıldığında idrarda bulunan ürik asit kristalleri görülmektedir. Taş analizi ise, düşürdükten veya ameliyatla alındıktan sonra taşın incelenmesi yoluyla yapılır.  En sık rastlanan böbrek taşları aşağıda sıralanmıştır:

Kalsiyum taşları: Böbrek taşlarından en sık rastlananı kalsiyum taşlarıdır. İdrarda kalsiyum miktarının yüksek olduğu durumlarda oluşur. Kalsiyum taşları genellikle kalsiyum oksalat ya da kalsiyum fosfat halindedir.

Her iki tip taş da idrarın alkali olduğu durumlarda meydana gelir. Oksalat besinlerde bulunan doğal bir maddedir. Bazı sebze ve meyveler ile fındık ve çikolata gibi gıdalarda oksalat bulunur. Karaciğerde de oksalat üretilir.


İdrarda kalsiyum miktarını artıran faktörler nelerdir ?


  • Besinlerle alınan maddeler,

  • Yüksek vitamin D düzeyleri,

  • Mide ve bağırsak küçültme operasyonları

  • Kalıtımsal bir hastalık olan hiperkalsüri,

  • Paratiroid bezinin fazla çalışması,

  • Böbrek hastalıkları,

  • Sarkoidoz,

  • Bazı kanserler.


Ürik asit taşları: İdrar asidik özellik taşıyorsa ürik asit taşları gelişir. Görülme oranı %5-10 arasında değişen ürik asit taşları, yüksek proteinli beslenenlerde, az su içenlerde, fazla sıvı kaybedenlerde ve gut hastalığı olanlarda daha sık görülür.
Genetik faktörler de ürik asit gelişiminde rol oynarken kanser tedavilerinde uygulanan kemoterapiler de ürik asit taşlarının sebebi olabilir.

Magnezyum amonyum fosfat taşları (Struvit taşları): İdrar yollarındaki enfeksiyonlara bağlı olarak gelişen struvit taşları erkeklere göre kadınlarda daha fazla görülür.

Sistin taşları: Sistinüri adı verilen kalıtsal bir bozukluğa bağlı olarak, nadir görülen böbrek taşlarındandır. Bu hastalıkta idrarla atılan sistin miktarı yüksektir ve fazla miktarda olan sistin birikerek taş oluşumuna sebep olabilir.

Yorumlar