Fiziksel ve kimyasal içerikli güneş kremleri

Güneş koruyucuları iki başlık altında incelenebilir: fiziksel ve kimyasal güneş koruyucuları. Aralarındaki fark; ultraviyole filtresi olarak içeriğinde fiziksel veya kimyasal ajanları bulunduruyor olmalarıdır. Bazı güneş kremleri ise hem kimyasal, hem de fiziksel ajanları bir arada barındırır. Fiziksel içerikli olanlar "inorganik veya mineral güneş koruyucu" olarak adlandırılırken, kimyasal içerikli olanlar "organik veya mineral olmayan güneş koruyucu" olarak isimlendirilir. Organik adı daha sağlıklı olduklarını düşündürüyor olabilir ancak buradaki organik, mineral içeriği olmadığını anlatmak için kullanılır.


Etkilerini nasıl gösterirler ?


Fiziksel güneş kremleri deri üzerine sürüldüklerinde genellikle emilmez ve cilt üzerinde oluşturdukları ince bir tabaka sayesinde güneşin ışınlarını yansıtarak veya bloke ederek cildi korur.

Kimyasal içerikli güneş kremleri sürüldükten sonra deri içine emilir, çoğu güneş ışınlarını absorbe eder, yani bünyesine alır.

güneş kremleri

İnorganik güneş koruyucularında hangi maddeler bulunur ?

Çinko oksit (ZnO) ve titanyum dioksit (TiO2) fiziksel içerik olarak kullanılan maddelerdir.


Organik güneş koruyucularında bulunan maddeler nelerdir ?

Avobenzone, Octinoxate, Oxybenzone, Homosalate, Helioplex, Tinosorb, Mexoryl gibi maddeler en çok kullanılan kimyasal koruyuculardır.


Mineral içerikli olmayan güneş kremlerinde hangi maddelerden uzak durmak gerekir ?

Organik güneş kremlerinin bazılarının içinde bulunan "oxybenzone" sürüldükten sonra deri içine emilir. Deri içine emilen her şey kan dolaşımına da katılabilir. Böylece vücudun her herine gidebilir. Araştırmacılar, emilerek kan dolaşımına katılan oxybenzone adlı kimyasalın vücutta kadınlık hormonu "östrojen" benzeri etkiler gösterdiğini ileri sürmüşlerdir. Bu sebeple, oxybenzone içeren güneş koruyucuların kullanımı önerilmemektedir.

Aslında bir A vitamini formu olan "retinil palmitat" adlı maddeyi içeren güneş kremleri de kullanılması önerilmeyen ürünlerdendir. Bunun sebebi ise, güneş ışığına maruz kalan bu maddenin kanserojen etki gösterebilmesidir.


Fiziksel koruyucu içeren güneş kremlerin avantajı ve dezavantajı nedir ?

Bu tip güneş kremlerinin koruyuculukları sürüldüğü anda başlar. Kimyasal koruyucuların etkisini gösterebilmesi için deri tarafından emilmeleri gerekir. Bu yüzden, kimyasal koruyucu içeren güneş kremleri, güneşe çıkmadan en az yarım saat önce sürülmelidir.

güneş kremi

Titanyum dioksit ve çinko oksit içeren fiziksel koruyucuların bir başka avantajı ise, daha geniş spektrumlu olmalarıdır. Bunun anlamı şudur; bu tip güneş koruyucular güneşin zararlı ultraviyole ışınlarının her ikisini birden, yani hem UVA hem de UVB ışınlarını bloke ederek koruyuculuk sağlarlar.

Fiziksel güneş kremleri çoğu deri tipinde daha iyi tolere edilir. Bazı kimyasal güneş kremlerinde olduğu gibi, cilt problemlerine ve alerjilere yol açmaz.

Fiziksel koruyuculu güneş kremleri serbest radikal oluşumuna da sebep olmaz. Ancak bazı kimyasal koruyuculu güneş kremleri serbest radikaller oluşmasına sebep olduğundan, deride hasar, tahriş ve yaşlanmaya sebep olurlar.

Fiziksel ürünlerin en büyük dezavantajı ise, güneşi tamamen bloke ettikleri için insan derisinde güneş ışınlarının etkisiyle sentezlenen D vitamininin üretimini engelleyebilecekleridir.

Yorumlar