Hamile iken memelerden süt akması normal midir ?

Hamileliğin erken dönemlerinden itibaren itibaren kadının vücudu bebeğe hazırlanmaktadır. Memeler de takriben 16. haftadan itibaren doğum sonrası bebeğin beslenmesi için gerekli olan anne sütünün üretimi için hazırlıklara başlar. Doğum sonrası kadar olmasa da, hamilelik sırasında az bir miktar anne sütü üretilir. Bebeğin doğduğu ilk günlerde besleneceği "kolostrum" ya da halk arasındaki adıyla ağız sütü için, hamilelik esnasında tabiri caizse deneme üretimi yapılır.

Üretilen bu süt bazen memelerden sızarak dışarı akabilir. Bu durum tamamen normaldir ve endişeye gerek yoktur. Bazı hamilelerde bunun miktarı fazla olabileceği gibi bazı hamilelerde hiç akıntı da olmayabilir.


Hamilelik esnasında sızıntı olması doğum sonrası süt miktarını etkiler mi ?


Böyle bir şey söz konusu değildir. Doğum sonrası süt miktarının az veya çok olmasının, hamilelikte memelerden olan sızıntı ile bir ilişkisi yoktur.




Memelerden sızıntı ne gibi sıkıntılar yaratır ?

Memelerden ağız sütünün sızması can sıkıcı olabilir. Özellikle günümüzün anne adayları çalışan kadınlar olduğu için, iş yerlerinde giysilerinin göğüs kısmındaki ıslaklık hoş gözükmeyebilir. Bunu önlemek için, akan sütü emebilecek pedler kullanılabilir.

Piyasada bu amaçla satılan ürünler mevcuttur. Bu ürünler sütyen içine yerleştirilerek, giysilerin ıslanması önlenebilir. Gün boyu, akıntının miktarına göre bu pedler değiştirilebilir.


Hamilelik esnasında sızan süt sonradan kullanmak üzere saklanabilir mi ?

Hamilelik esnasında sızan süt besin değeri çok yüksek olan ve bebeğin ilk günlerinde onu hem besleyen hem de hastalıklara karşı koruyan maddeleri içeren ağız sütüdür.

Memelerden sızan bu sütün saklanması ve hatta sağılarak biriktirilmesi sadece yüksek riskli gebeler için önerilmektedir.

Eğer erken doğum nedeniyle prematüre bebek doğma riski varsa, uygun koşullarda olmak şartıyla, süt saklanabilir. Bu koşulların en başta geleni saklanacak olan kabın hijyen kurallarına uymasıdır. Ayrıca, sütün hangi koşullarda ne kadar süreyle saklanacağı da büyük önem taşımaktadır.

Tüm bu işlemler doktorunuzun önerileri doğrultusunda yapılmalıdır.

Yorumlar