Hemoroid (basur) belirtileri ve sebepleri

Halk arasında "basur" ya da "mayasıl" adları verilen hemoroid, rektum ve anüste (makatta) bulunan genişlemiş ve iltihaplanmış toplardamarlardır. Hemoroidler, rektumun içinde veya anüsün dışında olabilir. Rektum içinde olan hemoroidlere iç hemoroid, anüs dışında olan hemoridlere dış hemoroid adı verilir. Hemoroidler sık karşılaşılan rahatsızlıklar olup, 50 yaş civarında olan yetişkinlerin yaklaşık yarısı ya ıkınmalar nedeniyle ya da hamilelikleri esnasında bu durumla karşılaşmıştır.

Hemoroidlerin belirtileri nelerdir ?


Hemoroid belirtileri genellikle bulunduğu yer ile ilişkilidir.

İç hemoroidler gözle görülemez ve hissedilmezler, sıklıkla rahatsızlığa da sebep olmazlar. Bazen, ıkınma nedeniyle iç hemoroidler anüsten dışarı çıkabilirler.

Dış hemoroidler tahriş olduklarında kaşıntı başlar ve kanama olabilir. Görülen belirtiler şu şekilde özetlenebilir:

iç hemoroid dış hemoroid

Büyük abdest yapılırken meydana gelen kanamalar: Kanamalar, genişleyen damarların hassas yüzeylerinin zedelenmesi ve basınç etkisiyle zorlanmasıyla sonucu meydana gelen ve insanları en çok korkutan belirtilerden biridir.

  • Dışkının üzerinde, tuvalet kağıdının üzerinde veya iç çamaşıra bulaşmış olabilir. Taze ve parlak bir kanama tarzında olup basurda en sık doktora başvurma sebeplerindendir.

Makatta kaşıntı ve rahatsızlık: Kaşıntı, şişen damarlardan sızan sıvıların makat bölgesini tahriş etmesine bağlı olarak görülmektedir. Rektumdaki şişkinlikler de çevresine baskı yaptığı için, büyük abdest yapıldıktan sonra dahi tuvalete çıkma isteği devam eder.

Makatta ağrı: Hemoroidlerin içinde kan göllenmesine bağlı olarak pıhtı meydana gelirse ağrı, şişlik ve iltihaplanma olabilir. Bu durumda hissedilen ağrı oldukça fazladır ve doktor müdahalesini gerektirebilir.

Makat etrafında şişkinlik, basur memeleri: Genişleyen damarlar makattan dışarı çıktığında elle de hissedilebilen küçük şişkinliklere sebep olur. Bunlara basur memeleri adı verilir ve hemoroidin şiddetine göre büyüklükleri değişkenlik gösterir.

Makattan akıntı: Şişen damarlardan sızan sıvılar dışkı ile de karışarak makattan akıntılara sebep olabilir.

hemoroid sebepleri kabızlık


Hemoroid sebepleri nelerdir ?

  • Kabızlık en önemli basur sebeplerindendir. Tuvalette kabızlık nedeniyle ıkınmalar neticesinde damarlara olan baskı hemoroid gelişimine sebep olur. Kabızlık kadar ishal de hemoroide sebep olur.

  • Hamilelik esnasında karın içinde bebeğin meydana getirdiği baskı da hamilelerde görülen hemoroidlerin sebebidir. Genellikle hamilelik sonrası hemoroidler iyileşir.

  • Uzun süre oturarak çalışanlarda da hemoroid gelişir.

  • Ağır cisimlerin taşınması da karın içi basıncı artırdığından hemoroid sebepleri arasındadır.

  • Bisiklet gibi bazı sporlar makat bölgesine zarar verir. Bu zarar da hemoroid gelişimine sebep olur

  • Şişmanlık ve bunun sonucu hareketsizleşen yaşam da hemoroide sebep olabilir.

  • Lifli gıdalardan yoksun beslenme tarzı da basurlara neden olur.

  • Bağırsak kanserleri hemoroidlere sebep olan en ciddi nedenlerdir.

Hemoroidler, bağırsak kanserlerinin de göstergesi olabileceğinden göz ardı edilmemeli ve mutlaka doktora muayene ettirilmelidir. Utanma duygusu nedeniyle doktora gitme konusunda isteksiz davranılmamalıdır.

Yorumlar