Hemoroid (basur) tedavisi

Hemoroidler, büyüklükleri ve verdikleri rahatsızlığa göre değerlendirilerek tedavi edilirler. Bu değerlendirmeyi yapacak olan doktorlar genel cerrahi uzmanlarıdır. Hemoroid tedavilerinde uygulanan işlemler aşağıda özetlenmiştir:


1. İlaç tedavisi

Eğer hemoroidin verdiği rahatsızlık çok fazla değilse, doktorunuz muayene sonrası çeşitli krem, pomat veya fitil tarzındaki ilaçları kullanmanızı önerebilir. Bu ilaçlar ağrı veya kaşıntı gibi rahatsızlık veren belirtileri ortadan kaldırmak amacıyla kullanılırlar. Ancak bu tip ilaçların doktor önermediyse 1 haftadan fazla kullanımları tavsiye edilmemektedir. Uzun süre kullanılan bu ilaçlar deride tahriş, incelme iltihaplanmalara yol açabilir.


2. Küçük müdahaleler

Cerrahi kesi: Hemoroid içinde meydana gelen pıhtının alınması için hemoroid memesi üzerinde küçük bir kesi yapılır. Bu kesi sayesinde pıhtı çıkartılır ve çekilen ağrı bu sayede ortadan kalkar.

hemoroid tedavi yöntemleri

Bant ligasyon: Saçları toplamak için kullanılan yuvarlak lastiklere benzeyen, küçük kauçuk bantlar yardımıyla hemoroid memesi tabanından boğulur. Böylece hemoroidin kan akımı durur. İşlem sonrası rektumda bir dolgunluk hissi olur ve tuvalet yapma isteği olabilir.

Küçük müdahale olarak her defasında 1 veya 2 adet hemoroid memesine uygulanır. Genel anestezi altında yapılırsa daha fazla sayıda hemoroid memesine işlem yapılabilir. Genellikle bir hafta-10 gün içinde hemoroid memesi küçülür ve ölüp düşer. Bu esnada hafif bir kanama meydana gelebilir. Aşırı kanama olmaması için işlem öncesi ve sonrası 1 hafta boyunca aspirin ve non steroid antienflamatuvar (NSAI) adı verile ağrı kesici ilaçların kullanılmaması gerekir.

Enjeksiyon: Bu yöntemde hemoroid memesi içine şırınga ile kimyasal bir madde verilir. Bu kimyasal maddenin yardımıyla hemoroid memesinin küçülmesi hedeflenir. Skleroterapi adı verilen bu metodun etkinliği, bant ligasyona göre daha düşüktür.

Koagülasyon: Kızılötesi veya lazer foto koagülasyon tedavisi adı verilen bu yöntemde, kullanılan ışınların yaratmış olduğu ısı enerjisi hemoroid dokusunu besleyen kan akımını keser. Böylece hemoroid memesi küçülür ve ölüp düşer.

Her uygulamada bir hemoroid memesinin tedavisi tavsiye edilir. İkinci bir işlen yaklaşık 2 hafta sonra yapılabilir. Bant ligasyonda olduğu gibi, genellikle bir hafta-10 gün içinde hemoroid memesi küçülür ve ölüp düşer. Bu esnada hafif bir kanama meydana gelebilir. Bu kanamanın aşırı olmaması için aspirin ve NSAI ilaçların işlem önesi ve sonrası birer hafta boyunca kullanılmaması gerekir.


3. Cerrahi yöntemler  

Yukarıda sayılan yöntemler hemoroidlerden kurtulmada başarılı olmadıysa veya çok büyük hemoroid memeleri varsa, doktorunuz cerrahi tedavi önerebilir.


Hemoroidlerin cerrahi tedavisi: “Hemoroidektomi” adı verilen uygulama ile hemoroid memeleri cerrahi olarak kesilerek çıkarılır.

hemoroid ameliyatı

Cerrahi yöntem, şiddetli ve tekrarlayan hemoroidlerden kurtulmak için en etkili yöntemdir. Hemoroidektomi lokal, spinal veya genel anestezi altında yapılabilir. Ameliyat sonrası, anestezi etkisi geçtikten sonra ilk günlerde ağrı hissedilse de ilaç tedavisi ile ağrı azaltılır.

Cerrahi tedavi sonrası iyileşme 2-3 haftayı bulabilir. Ameliyat sonrası ilk birkaç gün sıvı alınmalı, yumuşak gıdalar ile beslenmeli, daha sonra normal diyete geçilmelidir. Özellikle ilk tuvalete çıkışta veya ilk bağırsak hareketlerinden sonra bir miktar kanama olabilir.

Ameliyat sonrası günlerde ağrıyı hafifletmek ve kas spazmlarını çözmek için ılık su banyoları önerilebilir. Şişlik ve ağrıyı engellemek için buz uygulaması da tavsiye edilebilir. Antibiyotik kullanımı ile de gelişebilecek herhangi bir enfeksiyon da önlenir.

Hemoroid tedavilerinin başarılı olması ve yakın bir gelecekte tekrarlamaması için, hemoroide sebep olan nedenleri ortadan kaldırmak gerekir. Bu yapılamadığı taktirde, bir süre sonra tekrarlama riski çok yüksektir.

Yorumlar

  1. Bugüne kadar hiç sorun olmamış hemoroitim var.yaklaşık on yıldır.kanama ağrı vs yok.lazer epilasyon yaptırmak istiyorum.zararı olur mu

    YanıtlaSil
  2. Bu konuda kesin bilgisi olanlardan cevap bekliyorum.teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,
    Bu konuda bir genel cerrahi uzmanına danışmanızda fayda vardır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  4. merhaba 20 yıllık hemeroitim var genel cerahlara gittim ve memeler ters damırda dediler ve amaliyat yapmıyorlar ve cok rahatsızım ayrıca kalbimde kalp pili var yardımcı olur sanız cok memnun olurum şididen teşekürler

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Teslime hanım,
    Bu konuda bizim yapabileceğimiz bir şey yoktur. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder