Kıllanma (hirsutizm) nedir ?

Hirsutizm kadınların vücudunda istenmeyen bölgelerde erkek tipi kıllanma olmasıdır. Yüzde; yanak, çene ve bıyık bölgesinde, göğüste, göbek altında ve sırtta erkek tipi sert ve koyu renkte çıkan kıllar, kadınların normal kıllanmasından oldukça farklıdır. Hirsutizm adı verilen bu durum erkeklik hormonu androjenlerin aşırı salgılanmasından kaynaklanır. Kadınların genellikle %5-10'unda görülen kıllanma durumu sıkıntı yaratsa da sebebin ortaya çıkarılarak tedavi edilmesi ile zamanla azalır.

kıllanma

Kadınlarda kıllanmanın sebepleri nelerdir ?


Kadın vücudundaki normal kıllanma formu dünya üzerinde farklı bölgelerde yaşayanlarda farklılık gösterir. Örneğin, Akdeniz bölgesindeki kadınların vücudunda, Kuzey ülkelerinin kadınlarına göre daha fazla kıllanma vardır.

Kadınların vücudunda kıllanma ergenlik dönemine giriş ile başlar. Ergenlikte yumurtalıklardan salgılanan kadınlık ve erkeklik hormonlarının karışımı ile kadınlara özgü cinsel karakterler gelişmeye başlar. Erkeklik hormonları az da olsa kadınlarda da, kadınlık hormonları ile bir denge halinde üretilmektedir.

Ancak, hormonal denge erkeklik hormonları yönünde bozulursa, erkeklere özgü cinsel karakterler kadında görülmeye başlar. Kıl kökleri testosteron ve diğer erkeklik hormonları tarafından aşırı bir şekilde uyarılır. Kıllanmanın yanı sıra, ses kalınlaşması, kas kitlesinde artış da görülebilir. Bu durumun sebepleri aşağıda sıralanmıştır:

Polikistik over sendromu: Androjen üretiminin arttığı hormonal dengesizlik, yumurtalıklarda kistlerin gelişmesi, adet düzensizlikleri ve  şişmanlık gibi bulguların görüldüğü bu hastalıkta androjenlere bağlı olarak kıllanma da görülmektedir.

Cushing sendromu: Vücutta aşırı kortizol üretimine bağlı olarak gelişen bu hastalıkta da kıllanma görülmektedir.

Konjenital adrenal hiperplazi: Doğuştan böbreküstü bezi büyümesi olarak adlandırılan bu durumda böbreküstü bezlerinin ürettiği kortizol ve androjen miktarları yüksektir. Buna bağlı olarak kadınlarda kıllanma meydana gelir.

Tümörler: Yumurtalıklarda veya böbreküstü bezlerinde ortaya çıkan tümörler kadınlarda hirsutizme sebep olabilir.

İlaç tedavisi: Bazı ilaçlar da kadınlarda kıllanmaya sebep olabilir. Örneğin; anabolik steroidler, testosteron, glukokortikoidler, siklosporin, minoksidil, danazol ve fenitoin gibi ilaçlar kıllanmaya neden olur.

Yorumlar