Kıllanma (hirsutizm) teşhis ve tedavisi

Kıllanma tedavisi ile endokrinoloji uzmanları ilgilenir. Doktorunuz şikayetinizi öğrendikten sonra muayenesini yapar ve adet dönemleriniz hakkında sorular sorar. Eğer normal adet düzenine sahipseniz kıllanma genellikle kalıtımsaldır. Ama eğer adet düzeniniz bozuksa, altta yatan sebebi ortaya çıkarmak için çeşitli incelemeler yapılır.

Kıllanma (hirsutizm) teşhis ve tedavisi


Kıllanmada yapılacak olan testler nelerdir ?


Özellikle erkeklik hormonu testosteron olmak üzere, kanda yapılacak dehidroepiandrosteron, prolaktin gibi bir takım hormon testleri ile androjenlerin yüksek olup olmadığı anlaşılabilir.

Ultrason ve MR gibi görüntüleme yöntemleri de, artan hormonal üretimin sebebini ortaya koymak için yumurtalıklar ve böbreküstü bezlerini incelemek için yapılır.

kıllanma

Kıllanma tedavisi nasıl yapılır ?

Kıllanma tedavisinin etkisi aylar sonra ortaya çıkacağından sabırlı olmak gerekir. Bu tedavi uzun süreli bir tedavidir. Tedavide kullanılanlar şunlardır:

Kilo verme: Aşırı kilolu olanlar kilo vermelidir. Yüzde 5 kilo kaybı bile androjen düzeylerini düşürerek istenmeyen kılların azalmasına katkıda bulunur.

Doğum kontrol hapları: Östrojen ve progesteron adlı kadınlık hormonlarını içeren doğum kontrol hapları, yumurtalıkların androjen üretimini baskılarlar.

Böylece kıllanmaya sebep olan yumurtalık kaynaklı üretim engellenmiş olur. Doğum kontrol hapları ile uygulanan tedavi sonucu 6-12 ayda kıllanma önemli ölçüde azalır. Bu hapları kullanacak olan kadınların, kullanım süresince hamile kalamayacaklarını bilmeleri gerekir.

Anti-androjen ilaçlar: Bu tip ilaçlar fazladan üretilerek kıllanmaya sebep olan erkeklik hormonlarının etkilerinin görülmesini engellerler.

Bu engellemeyi,  androjenlerin etki göstermek için bağlandığı reseptörleri bloke ederek yaparlar. Ancak bu ilaçlar doğumsal anormalliklere sebep olduğundan, kullanımları esnasında hamile kalınmamalıdır.

Kozmetik uygulamalar: Kıllanmaya sebep olan etmenler ortadan kaldırıldıktan sonra uygulanacak kozmetik işlemlerle kıllar yok edilebilir. Günümüzde lazer epilasyon da dahil olmak üzere bu tipte sayısız seçenek bulunmaktadır.

Yorumlar