Kolon kanseri risk faktörleri

Kolon kanseri olma riskini artıran faktörler aşağıda sıralanmıştır:

kolon kanseri

İleri yaş: Kolon kanseri teşhisi konan hastaların çoğu 50 yaşın üzerindedir. Yaş arttıkça risk de artar. Nadiren de olsa daha genç yaşlarda da kolon kanseri görülebilir.

Geçirilmiş kolon kanseri veya polip bulunması: Daha önceden kolon kanseri olup tedavi olmuş olanlarla, bağırsaklarında adenomatöz polip bulunan kişilerin gelecekte kolon kanseri olma riski daha fazladır.

İltihabi bağırsak hastalıkları: Ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi kolonda görülen kronik bağırsak iltihabi hastalıkları kolon kanseri riskini artırır.

Kalıtımsal hastalıklar: Ailesel geçiş gösteren, "adenomatöz polipozis" ve "herediter non polipozis kolorektal kanser" gibi  genetik bir takım hastalıklar kolon kanseri riskini artırırlar.

Ailede kolon kanseri veya polip bulunması: Anne veya babada, ikiz kardeşinde, çocuğunda kolon kanseri bulunması kolon kanseri olma riskini artırır. Birkaç aile üyesinde birden kolon kanseri varsa risk daha da artar. Aile üyelerinde genetik kökenli olabileceği gibi, aile üyelerinin aynı kanser yapıcı maddeye maruz kalmasından dolayı da kanser gelişmiş olabilir.

Düşük lif, yüksek yağ içerikli beslenme: Kolon kanserinde beslenmenin etkisi ile ilgili farklı görüşler ileri sürülse de, yenilen besinlerde bol yağlı ve hayvansal olup lif içermiyorsa, kolon kanserine yakalanma riskinin daha fazla olduğu düşünülmektedir.

Yetersiz fiziksel aktivite: İnaktif bir yaşam sürdürüyorsanız kolon kanseri gelişme riski daha fazladır.

Şeker hastalığı: İnsülin direnci ve şeker hastalığı olan kişilerin kolon kanseri olma riski daha fazladır.

Obezite: Normal kilolu olanlara göre, şişmanlarda kolon kanseri olma riski ve kolon kanserinden ölme olasılığı daha fazladır.

Sigara: Tütün kullananlarda kolon kanseri riski artmıştır.

Alkol: Aşırı alkol tüketenlerde de kolon kanseri riski yüksektir.

Radyasyon: Herhangi bir kanser nedeniyle özellikle karın bölgesinde radyoterapi görenlerde kolon kanseri riski artmıştır. Ayrıca röntgen veya tomografi çekimlerinde maruz kalınan radyasyonun da kolon kanseri gelişimine etkili olabileceği düşünülmektedir.

Yorumlar