Kolon kanserinde evrelendirme

Kanserde evrelendirme, tümörün büyüklüğü ve ne kadar yayılım gösterdiğine göre yapılır. Kolon kanserinin tedavisi, kanserin tipinin yanı sıra evresi ile de yakından ilişkilidir. Doktorunuzun seçeceği tedavi bu etmenlere göre olacaktır. Kolon kanserinin evrelendirmesinde 3 farklı evrelendirme sistemi vardır; sayıların kullanıldığı evrelendirme, Dukes evrelendirmesi ve TNM evrelendirmesi. 

Aşağıda kolon kanserinin sayısal evreleri, alt grupları ve her birinin ne anlama geldiği açıklanmıştır.

kolon kanseri evreleri


Evre 0: Karsinoma in situ anlamına gelir. Kanser hücreleri sadece kalın bağırsağın iç yüzeyinde bulunmaktadır.

Evre 1: Tümörün iç yüzey tabakasından kas tabakasının içine doğru yayılmıştır. Daha ileri gitmemiştir. Lenf düğümlerinde kanser hücresi yoktur (T1, NO, MO) veya (T2, NO, MO). .


Evre 2: Bu evre 2 alt gruba ayrılır:

  • Evre 2a: Tümör bağırsağın dış yüzeyine kadar yayılmış ancak lenf düğümlerine yayılmamıştır (T3, NO, MO).

  • Evre 2b: Tümör bağırsağın dış yüzeyine kadar yayılmış, yakındaki doku ve organlara geçmiş (T4), ancak lenf düğümlerine (NO) ve vücudun diğer bölgelerine yayılmamıştır (MO).


Evre 3: Bu evre 3 alt gruba ayrılır:

  • Evre 3a: Tümör bağırsağın iç yüzeyinde veya kas tabakasına yayılmış olabilir ve  1-3 arasında lenf düğümünde kanser hücresine rastlanır (T1, N1, MO) veya (T2, N1, MO).

  • Evre 3b: Tümör bağırsağın dış yüzeyine veya yakındaki doku ve organlara yayılmış olabilir ve  1-3 arasında lenf düğümünde kanser hücresine rastlanır (T3, N1, MO) veya (T4, N1, MO).

  • Evre 3c: Tümör herhangi bir boyutta olabilir ve 4 veya daha fazla lenf düğümünde kanser hücresine rastlanır ancak kanser vücudun diğer yerlerine yayılmamıştır (herhangi bir T, N2, MO).

Evre 4: Tümör herhangi bir boyutta olabilir, lenf düğümlerinde kanser hücresi bulunabilir veya bulunmayabilir ancak kanser kan veya lenfatik sistem ile uzak lenf düğümleri ile akciğer, karaciğer, gibi organlara yayılmıştır (herhangi bir T, herhangi bir N, M1).

Yorumlar