Miyomektomi çeşitleri nelerdir ?

Miyomların büyüklüğü, yerleşim yeri ve sayısına göre miyomektomi ameliyatının nasıl yapılacağı da değişebilir. Buna göre aşağıdaki seçeneklerden biri uygulanır:

1. Açık ameliyat (Abdominal miyomektomi): Laparotomi adı verilen bu cerrahi operasyonda karın alt bölgesine yapılan bir kesi ile rahime ulaşılarak miyomlar çıkartılır. Karındaki kesi iki şekilde olabilir:

Yatay kesi: Bikini bölgesinde kalan bir kesi rahime ulaşılır. Yapılan kesi genellikle vücudun doğal deri kıvrımına getirilerek hem daha ince bir yara izi kalmasına sebep olur, hem de daha az ağrılıdır. Yapılan kesi 8-10 cm uzunluğundadır. Ancak miyom çok büyükse, bu uygulama cerrahın miyoma ulaşmasını ve rahat çalışmasını engelleyeceğinden tercih edilmeyebilir.

Dikey kesi: Göbek altından başlayıp aşağı doğru inen bir kesi yapılır. Bu durumda rahime ulaşım ve çalışma daha kolaydır ve kanama riski de azalır. Bu uygulama miyomun çok büyük olduğu durumlarda yapılır.

2. Kapalı ameliyat (Laparoskopik veya robotik miyomektomi): Bu ameliyat çeşidinde göbek deliğinin yakınlarından küçük bir kesi yaparak bir delik açar. Ucunda kamera bulunan ince bir tüp olan "Laparoskop" adı verilen bir cihazı bu delikten içeri sokar.

Bu cihaza yardımcı cihazlar da göbek çevresinde açılan bir veya birkaç benzer delik yardımıyla karın içine sokulur. Miyom bu cihazlar vasıtasıyla kesilip aynı deliklerden dışarı çıkartılır. Robotik cerrahide de aynı tip delikler açılır. Ancak burada cihazların kontrolu bilgisayar donanımlı bir konsol ile yapılır.

Kapalı ameliyatlar açık ameliyatlara göre bazı açılardan daha avantajlıdır.

Karında daha küçük kesiler yapılması, daha az ağrılı olması, daha az kan kaybı ve gündelik hayata daha erken dönüş gibi faktörler kapalı ameliyatların en önemli avantajlarıdır. Ancak bu ameliyatın uygulanabilmesi için miyomun büyüklüğünün, sayısı ve yerleşiminin uygun olması gerekir.

Miyomektomi ameliyatı

3. Histeroskopik miyomektomi: Bu ameliyat çeşidi de aslında kapalı bir ameliyat olarak adlandırılabilir.

Bu işlemde doktor miyoma ulaşmak için vajinal yolu kullanır. Vajiva ve serviks yoluyla rahime sokulan ince cihazlar yardımıyla miyom kesilerek yine aynı yolla dışarı çıkarılır.

Bazen, göbek çevresinden yapılan ufak bir kesi ile karın içine sokulan bir laparoskop yardımıyla, kasık içinde bulunan organlar ve uterusun dışı ameliyatla ilgili gelişebilecek herhangi bir uygunsuzluğa karşı kontrol edilir.

Miyomektomi makas

Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmelidir ?

Operasyon sonrası hastaneden çıkarılırken kullanılması gereken ilaçlar ve yapılması gereken diyet doktorunuz tarafından anlatılır. Ayrıca iyileşme sürecinde sakınmanız gereken hareketler şunlardır:

  • Ağır cisimler kaldırılmamalı,

  • Merdiven çıkılmamalı,

  • Ağır egzersiz yapılmamalı,

  • Araba kullanılmamalı,

  • Tampon kullanılmamalı,

  • 15-30 gün boyunca cinsel ilişkide bulunulmamalı,

  • En az 6 ay boyunca hamile kalınmamalıdır.

Yorumlar