Miyomektomi nedir ?

Rahim içinde bulunan ve fibroid adı verilen oluşumların cerrahi olarak çıkartılması işlemine miyomektomi denir. Rahim duvarındaki kaslardan kaynaklanan ve "leyomiyom" ya da kısaca "miyom" adı da verilen bu oluşumlar iyi huylu büyümelerdir. Miyomlar çıkarıldıktan sonra, kanamalar ve kasıklarda duyulan basınç hissi ortadan kalkar.

miyomektomi uterus

Miyomektomi neden yapılır ?


Miyomlar büyüdükleri zaman günlük hayatı etkileyen belirtiler göstermeye başlar.

Kadının yaşı ve çocuk sahibi olma isteği gibi faktörlere bağlı olarak cerrahi tedavi planlanır. Rahim korunmak istendiğinde, sadece miyomu çıkarmaya yönelik miyomektomi operasyonu yapılır. Aksi durumda miyomlarla beraber rahim de çıkartılabilir. Bu operasyona ise histerektomi adı verilir.


Miyomektomi operasyonunun riskleri nelerdir ?

Kanama: Kanama miyomları olan kişilerde zaten bir sorundur. Ameliyat esnasında da miyomlardan aşırı kanama olabilir. Bunu engellemek için doktorunuz önlemler alır.

Yapışıklık: Rahime cerrahi operasyon esnasında yapılan kesikler, ameliyat sonrası dönemde rahimin çevresinde bulunan doku ve organlara yapışmasına sebep olabilir. Bu yapışıklıklar çevre dokularda fonksiyon bozukluklarına yol açabilir. Örneğin kadının tüplerini veya bağırsaklarını sıkıştırabilir.

Doğum sırasında yaşanabilecek sıkıntılar: Miyomektomiden sonraki yıllarda hamile kalınması durumunda doğum yaparken rahimde yırtılma meydana gelebilir. Bu sebeple miyomektomi olanlara sezaryen önerilir.

Histerektomi yapma zorunluluğu: Ameliyat esnasında aşırı kanama veya karşılaşılan bazı anormallikler nedeniyle doktorunuz histerektomi yapmaya karar verebilir.

Yorumlar