Bel soğukluğu (gonore) nedir ?

Bel soğukluğu (gonore) gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar her zaman için çekinilen hastalıklardır. Bunlar bir yandan kişiye rahatsızlık verirken, diğer yandan da seks hayatını kısıtlar. Genellikle utanıldığı için hemen doktora başvurulmaz ve bu da hastalığın biraz daha ilerlemesine yol açar. Bu esnada da çevreye bulaşır. Kadında ve erkekte hastalık ilerlemeden ve daha büyük sorunlara yol açmadan önü alınmalı ve tedavi edilmelidir. Bunun için hastalığı tanımak ve belirtilerini de bilmek gerekir. Aşağıda bel soğukluğu (gonore) hakkında bilinmesi gereken noktalar özetlenmiştir.


Bel soğukluğu kimlerde görülür ?


Bel soğukluğu ya da tıbbi adı ile "gonore" her iki cinste de görülen bir hastalıktır. Görülme sıklığı; gençlerde, yeni bir cinsel partner ile, birden çok kişi ile cinsel ilişki yaşayanlarda, daha önce bu enfeksiyonu geçirenlerde veya diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonu olanlarda, daha fazladır.


Bel soğukluğu nasıl bulaşır ?

Bel soğukluğu cinsel yolla bulaşır. Hastalık, tek bir cinsel ilişki sonrası hasta bir kadından erkeğe bulaş riski %20 iken, Hasta bir erkekten kadına bulaş riski %60 civarındadır. Ancak bu hastalık enfeksiyonu olan anneden bebeğe de doğum sırasında bulaşabilir.


Bel soğukluğu etkeni nedir ?

Tıbbi adı "Neisseria gonorrhoea" olan bakteri bu enfeksiyonun sebebidir.



Bel soğukluğunun cinsel bölgedeki belirtileri nelerdir ?

Erkeklerde cinsel bölgede: İdrar yaparken ağrı, penis ucundan iltihaplı akıntı, testislerden birinde ağrı ve şişlik.

Kadınlarda cinsel bölgede: İdrar yaparken ağrı, vajinal akıntı, vajinal kanama, karın ağrısı, kasık ağrısı.


Bel soğukluğunun diğer bölgelerdeki belirtileri nelerdir ?

Gözlerde: Ağrı, ışığa hassasiyet, gözlerden iltihaplı akıntı,

Boğazda: Ağrı ve boyun lenf düğümlerinde şişlik,

Eklemlerde: Eklem ağrısı, şişlik, kızarıklık, sıcaklık,

Rektumda: Makatta kaşıntı, iltihaplı akıntı, kanama.


Bel soğukluğu tedavi edilmezse sebep olduğu rahatsızlıklar nelerdir ?

Erkeklerde: Bakteri yayılarak erkek genital bölgelerinde farklı bölgeleri etkileyebilir ve sperm kanallarında tıkanmaya sebep olup kısırlığa yol açabilir.

Kadınlarda: Rahim, tüpler gibi kadın genital bölgelerine yayılarak, burada meydana gelen enfeksiyonun yol açtığı tıkanıklıklar kısırlıkla sonuçlanabilecek durumlara sebep olabilir.

Bebeklerde: Doğumları esnasında annelerinden bulaşan bakteri nedeniyle bebeklerde göz enfeksiyonları körlüğe kadar gidebilir.

Eklemlerde: Kan yoluyla vücudun diğer yerlerine ve eklemlere yayılırsa, eklemlerde kızarıklık, şişlik, ağrı, katılık, hareket kısıtlılığı gibi rahatsızlıklara sebep olabilir.

AİDS riski: Bel soğukluğu olan kişiler AİDS hastalığına daha duyarlıdır.

Yorumlar