Bel soğukluğu (gonore) teşhis ve tedavisi

Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan bel soğukluğunun (gonore) teşhis ve tedavisi günümüzdeki tanı yöntemleri ve ilaçlarla oldukça kolaylaşmıştır. Önemli olan şey, enfeksiyon vücutta tahribat yapmadan müdahale ederek hastalık yapıcı bakteriyi ortadan kaldırmaktır.


Bel soğukluğu nasıl teşhis edilir ?


1. Etkilenen bölgeden sürüntü alınabilir. Makat, penis, rektum, vajina veya boğazdan alınan örnekler laboratuvara gönderilerek bel soğukluğuna sebep olan bakteri tespit edilir. Laboratuvarda uygun boyalarla boyanarak, kültür tahlili yapılarak veya polimeraz zincir reaksiyonu ile bakteri varlığı belirlenir.

2. İdrar tahlili yapılır. Tahlilde idrar yollarında bakteri varsa mikroskopik olarak tespit edilebilir.


Bel soğukluğu tedavisi nasıl yapılır ?


Yetişkinlerde tedavi: Tedavi antibiyotiklerle yapılır. Ancak, bakterinin antibiyotiklere dirençli olması nedeniyle ya enjeksiyon yani "iğne" ile "seftriakson" kullanılarak veya buna ilave olarak ağızdan "azitromisin" gibi antibiyotiklerin kullanımı önerilmektedir.

Sefalosporin türü antibiyotiklere alerjisi olanlarda "gentamisin veya gemifloksazin" gibi antibiyotikler de kullanılabilir. Antibiyotiklerin kullanımına özen gösterilmelidir. Çünkü, iyileştiğini düşünerek ilaç tedavisini tamamlamayanlarda enfeksiyon tekrarlayabilir.

Eşlerin tedavisi: Herhangi bir belirti olmasa da gonore tedavisi yapılan kişinin eşine de aynı tedavi uygulanmalıdır. Böylece tedavi olan kişinin tekrar enfeksiyon kapması da önlenir.

Bebeklerde tedavi: Bebeklerde doğumdan sonra enfeksiyon gelişirse antibiyotiklerle tedavi edilebilir.

gonore ilaç tedavisi

Bel soğukluğunu önlemek için neler yapılabilir ?

  • Cinsel ilişki kurulurken mutlaka prezervatif kullanılmalıdır.

  • Cinsel ilişki kurduğunuz kişinin cinsel yolla bulaşan bir hastalığa sahip olup olmadığını mutlaka öğreniniz.

  • Bel soğukluğu belirtileri olan kişi ile cinsel ilişki kurmayınız.

  • Eğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından risk altında olduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Yorumlar