Beynimiz hakkındaki gerçekler

İnsan beyni, henüz sırları tam olarak keşfedilememiş mükemmel bir organdır. Vücudumuzda gerçekleşen tüm olayları yöneten beynin fonksiyonlarını tam olarak anlamaya yönelik sayısız araştırmalar yapılsa da, daha uzun yıllar bunların ortaya çıkarılabilmesi mümkün görülmemektedir. Eldeki mevcut bilgiler bile beynin ne kadar muazzam bir yapı olduğunu ortaya koymaktadır. Aşağıda beyin ile ilgili çeşitli bilgiler kısa notlar halinde derlenmiştir:


Beynin ağırlığı ne kadardır?


Kadın ve erkelerde küçük farklılıklar gösterse de beyin ortalama olarak 1300 gram kadar ağırlıktadır. Bunun büyük kısmını serebrum adı verilen kısım oluşturur. Bir filin beyni fiziksel olarak insan beyninden büyük olsa da, vücut ağırlığına oranla insan beynine göre küçüktür. Çünkü filin beyni toplam vücut ağırlığına göre %0.15'ini oluştururken, insan beyni toplam vücut ağırlığının %2'sini oluşturur.


Beyindeki sinir hücrelerinin sayısı nedir?


Beyinde 100 milyar kadar "nöron" adı verilen sinir hücresi bulunur. Bu hücreler gebeliğin erken dönemlerinden itibaren üretilmeye başlar ve bu dönemde dakikada 250 bin nöron üretimi yapılır. Bir bebeğin beyni doğumdan sonraki ilk yılda 3 katı kadar büyür.

sinir hücresi nöron


Beyin ne kadar oksijen kullanır?

Beyin vücuttaki toplam oksijen ve kanın %20'sini tek başına kullanır. Beyindeki kan damarlarının uzunluğu 200 bin kilometreye yakındır. Eğer beyin sadece 8-10 saniye kadar süreyle bile kan kaybederse bilinç bulanıklığı meydana gelir. Beyin 5 ile 10 dakika arası oksijensiz kalırsa kalıcı beyin hasarı meydana gelir.


Beyin acı duyar mı?

Beyinde acı reseptörleri bulunmadığından acı çekmez. Bu yüzden de, örneğin beyin ameliyatlarından sonra ameliyat olan kişinin beyni ağrımaz.

beyin

Beyinde ne kadar yağ bulunur?

Vücuttaki en yağlı organ olan beynin %60'ı yağdan oluşur.


Uykusuzluğun beyne etkisi nedir?

Uykusuzluk beyin fonksiyonlarını bozar. Özellikle reaksiyonları yavaşlar ve muhakeme yeteneği bozulur. Uyanıkken beyin 10-23 watt arası, küçük bir ampulü yakacak kadar elektrik de üretir.


Çevresel uyarıların beyne etkisi nedir?

Çevreden gelen uyarılar bir çocuğun öğrenme kabiliyetini %25 oranında artırmaktadır. Uyarıların az olması da öğrenme kabiliyetini %25 oranında azaltmaktadır. Çocukla konuşmak, ona bir şeyler okumak, beyin gelişimini artırmaktadır. Beyin ortalama olarak 40'lı  yaşlara kadar gelişmeye devam eder.

Çikolata kokusu beyinde teta dalgalarını uyararak rahatlamaya yol açar. Uzun süreli cep telefonu kullanımının beyin tümörü riskini artırdığı ileri sürülmektedir. Beyin orgazm sırasında bol miktarda dopamin salgılar. Bu miktar dopamin, kişinin eroin aldığında salgıladığı dopamine eşdeğer miktardadır.


Rüyalarla beynin ilişkisi nedir?

beyin rüya görmek


Uykudayken neler olduğu ve rüyaların gizemi beyinde saklıdır. Herkes rüya görür ancak uyandığında bazı kişiler bunu hatırlarken, çoğu kimse rüyasını hatırlamaz. Çoğu kişi gece uykusu boyunca 1-2 saat süreyle rüya görür ve her gece rüya sayısı 4-7 arasındadır.

Beyin dalgaları uyanıklık haline göre rüyada daha aktiftir. Rüyadan 5 dakika sonra rüyanın yarısı unutulur. 10 dakika sonra ise rüyanın %90'ı unutulmuş olur. En çok hatırlanan rüyalar, görürken uyanılan rüyalardır. Bazı kişiler siyah beyaz rüya görürken, çoğu kişinin gördüğü rüya renklidir.

Yorumlar