Cinsel isteksizlik yaratan sebepler

Kadın ve erkeğin ilişkilerinin sağlıklı yürümesi için cinsel hayatlarının da sağlıklı olması gerekir. Ancak bazı durumlarda eşler, eskiye nazaran cinsel yaşamlarında bir durgunluk olduğunu fark edebilirler. Cinsel isteksizlik ya da tıbbi adıyla "libidoda azalma" olan cinsel isteksizliğin bir takım sebepleri vardır ve bu sebeplerin ortaya konarak çözüm bulunması cinsel yaşamı normale döndürebilir. Gelin bu sebeplere bir göz atalım:

Stres: Cinsel hayatı sekteye uğratan en önemli sebeplerdendir. Duygusal stres, fizik fonksiyonları etkilediği gibi cinsel isteksizliğe ve cinsel fonksiyonlarda bozulmaya yol açar. Bu yüzden, sağlıklı bir cinsel yaşam için stresle başa çıkma yolları aranmalı, stres yaratan sebebin ne olduğu ortaya çıkarılmalı, gerekirse profesyonel yardım almak için doktorunuza başvurmalısınız.

Eşlerin durumu: Cinsel yaşam kişinin partneri ile ortak yaşanması gereken bir durumdur. Eşlerden birinin cinsel isteksizlik duyması cinsel hayatı olumsuz yönde etkiler.

Eşler arasında yaşanan tartışma ve kavgalar, birbirine güven duygusunun azalması, aldatılma düşüncesi, iletişim azalması eşleri birbirinden uzaklaştırarak cinsel isteksizlik duymalarına sebep olabilir. Bunu farkeden eşler, kendi aralarında problemi çözmeye çalışmalı, başarılı olamadıkları durumda bir evlilik danışmanına başvurmalıdır.

Alkol: Problemlerden uzaklaşma adına olsun, alışkanlık olsun, aşırı alkol alımı kişinin cinsel performansını azaltan bir unsurdur.

Bunun yanında, eşiniz sarhoş bir kişi ile cinsellik yaşamak istemeyebilir. Bu yüzden, alkolden kurtulmak için gerekli önlemleri almak, sağlıklı bir cinsel yaşama kavuşmak için bir an önce alkolü azaltmak veya bırakmak gerekir.

Uykusuzluk: Dinlenmiş bir vücut tüm fiziksel aktivitelerde olduğu gibi, cinsel yaşamda da performansı artırıcı bir etkendir.

Uykusuzluk ve uyku kalitesinin düşüklüğü, cinsel isteksizlik yaratan sebeplerden biri olabilir. Uyku apnesi de uyku kalitesini bozan etmenlerden biridir. Uyku kalitesini bozan etmenler varsa, bunların ortadan kaldırılması ile cinsel yaşam normale dönebilir.

İlaçlar: Kullanılan bazı ilaçlar cinsel isteği azaltabilir. Tansiyon düşürücü ilaçlar, grip ilaçları, antidepresan ilaçlar, kemoterapi ilaçlarının bazıları cinsel istekte azalmaya sebep olurlar.

Bu gibi durumlar meydana geldiğinde yan etkisi daha az olan ilaçların seçimi için doktorunuz ile görüşmelisiniz.

Cinsel isteksizlik

Vücut yapısı: İyi bir cinsel yaşam için vücut yapısı da önemli olabilir. Vücudun seksi özelliklerini kaybetmesi, cinsel yaşamı baltalayabilir. Kendinizin veya partnerinizin cinsel isteği bu yüzden azalabilir. Çağımızın önemli problemlerinden biri olan obezite, cinsel isteksizliğe veya performans azalmasına sebep olabilir.

İktidarsızlık: Erkeklerin cinsel performansını etkileyen en önemli problemlerden biri olan ve "erektil disfonksiyon" adı verilen iktidarsızlık, çağımızda artık önemli bir sorun olmaktan çıkmıştır. Yeter ki, problem ortaya konabilsin ve çözüm arayışına girilsin. Çünkü, gerek ilaç gerekse cerrahi yöntemlerle iktidarsızlık tedavi edilebilmektedir.

Çocuk sahibi olmak: Çocuklar ile uğraş, günlük hayatın neredeyse tamamını alır, yorucudur ve anne babaya pek de fazla boş zaman bırakmaz.


Hele hele  sabahın erken saatlerinden, gecenin geç saatlerine kadar anne baba ile beraber oturup, yatıp kalktıkları için anne babaya birlikte olmak için fırsat da kalmaz. Anne baba, cinsel yaşamları için çözüm bulabilir. Çocuğu zaman zaman bakıcıya veya büyüklere bırakarak cinsel yaşamlarına devam edebilirler.

Cinsel isteksizlik

Depresyon: Tüm yaşantınızı etkilediği gibi, seks yaşantınızı da etkiler. Önemli olan depresyonun farkedilip kısa zamanda tedavi edilmesidir. Ancak depresyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, cinsel isteksizliğe de sebep olduğundan ilaçlar dikkatli seçilmelidir.

Menapoz: Kadınlarda menapoza giriş en önemli cinsel isteksizlik sebeplerinden biridir. Menapozda vücutta meydana gelen değişiklikler cinsel hayatı da etkiler. Vajinada meydana gelen kuruluk, cinsel ilişki sırasında ağrı duyulması gibi durumlar menapozla ilişkidir ve cinsel isteksizliğe yol açar.

Yorumlar