Cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisi

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, hem kadınların hem de erkeklerin korkulu rüyası olsa da, tedavi edilebilir hastalıklardır. Bakteriler tarafından oluşturulan hastalıklar genellikle daha kolay tedavi edilirler. Önemli olan şey cinsel yolla bulaşan hastalıklar sebebiyle doktora başvurmaktan çekinmemek ve verdiği ilaçları düzenli kullanmaktır. Enfeksiyonun sebebine yönelik olarak aşağıdaki tedavi seçeneklerinden biri kullanılır:

1. Antibiyotikler: Bel soğukluğu, frengi, klamidya gibi etkenlerin sebep olduğu hastalıklar antibiyotiklerle tedavi edilebilirler. Antibiyotik tedavisinde kural; tedavi başladıktan sonra önerilen doz ve sürede antibiyotiği kullanmaktır.

Genel bir yanlış; iyileşme başladıktan sonra ilacı kesmektir. Eğer böyle yapılırsa, bakteri antibiyotiğe direnç kazanacak ve kullanılan antibiyotik artık işe yaramayacaktır. Bu durumda hastalık da tam anlamıyla iyileşmeyecektir. Hastalığı iyileştirmek için farklı, daha güçlü ve daha pahalı antibiyotikler kullanmak gerekecek, belki onlar da etkili olamayacaktır.

Antibiyotik kullanımı esnasında dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi de tedavi tamamlanana kadar cinsel ilişkiden uzak durmaktır.


Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ilaç tedavisi

2. Antiviral ilaçlar: Virüslerin sebep olduğu cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisinde kullanılan bu ilaçlar, enfeksiyonları kontrol altına almayı sağlar.

Ancak virüs enfeksiyonları hala cinsel ilişkide bulunduğunuz kişiye bulaşabilir. Bu ilaçları tarif edildiği şekilde kullanırsanız, vücudunuzda taşıdığınız virüs sayısını oldukça düşük miktarlara indirebilirsiniz.

Tedaviniz başladıktan sonra, cinsel ilişki kurduğunuz kişiler de bilgilendirilmeli ve onlar da test yaptırarak eğer enfeksiyon varsa tedavi edilmelidirler. Böylece hastalığın yayılması önlenebilir.


Cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesi için neler yapılabilir ?

  • Özellikle korunmasız cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır,

  • Cinsel ilişki kurulan kişiler sürekli değiştirilmemelidir,

  • Cinsel ilişki kurulan kişilerin hasta olmadığından emin olunmalıdır,

  • HPV ve hepatit gibi koruyucu aşılar yaptırılmalıdır,

  • Her çeşit cinsel ilişkide mutlaka yeni bir prezervatif (kondom) kullanılmalıdır,

  • Cinsel ilişkide risk almaktan kaçınılmalıdır,

  • Aşırı alkol ve uyuşturucudan uzak durulmalıdır,

  • Ergen çocuklarınıza güvenli cinsel ilişki hakkında bilgi verilmelidir.

Yorumlar