Grip nedir?

Grip hastalığı, özellikle bahar ve kış aylarında rastlanan, ortalama olarak 1 hafta ile 10 gün süreyle burun, boğaz ve akciğerler başta olmak üzere bütün vücudu etkileyen bir virüs enfeksiyonudur. Hayatı boyunca grip olmayan kişi yok gibidir. Enfeksiyon, genellikle resimde de görüldüğü gibi hasta olan bir kişinin hapşırması ile çevreye yayılan virüslerin solunum yoluyla vücuda girmesiyle bulaşır.

grip damlacık enfeksiyonu

Bazı kişilerin grip hastalığına yakalanma riski daha fazladır:


  • Çocuklar,

  • Yaşlılar,

  • Hamileler,

  • Hastalar sebebiyle virüsle daha fazla karşılaşan sağlık çalışanları,

  • Kanser tedavisi, kortizon kullanımı, AİDS hastalığında olduğu gibi bağışıklık sistemi güçsüz olanlar,

  • Astım, şeker hastalığı, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklara sahip olanlardır.

(Bakınız: Astım hastalığı nedir)



Grip belirtileri nelerdir ?

  • Burun akıntısı,

  • Göz akıntısı,

  • Hapşırık,

  • Boğaz ağrısı,

  • Baş ağrısı,

  • Kuru öksürük,

  • Üşüme ve titreme,

  • Terleme,

  • Ateş,

  • Kas ağrıları.


Grip hastalığının sebebi nedir ?

Grip hastalığının sebebi virüslerdir.

Hasta olan kişilerin aksırık ve hapşırıkları ile damlacıklar içinde  havaya karışan bu virüsler, solunum havası ile vücudumuza girer.

Burun veya ağız yoluyla vücuda girdikten sonra çoğalarak hastalık yapar. Ayrıca, çevremizdeki eşyalar yoluyla ellerimize bulaşan virüsler, ağzımıza, gözümüze veya burnumuza bulaşabilir.


Grip virüsünün özellikleri nelerdir ?


Grip virüsü sürekli olarak genetik yapısını değiştirmektedir. Böylece virüs kendini yenilemektedir. Her yeni virüs de bir hastalık sebebi olmaktadır.


Niçin her sene grip oluruz ?


Birçok hastalık bir kez geçirildiğinde bir daha hasta olunmamaktadır. Çünkü ilk hastalık sırasında vücudumuzda oluşan koruyucu faktörler bizi o mikroba karşı korumaktadır. Ancak grip mikrobu için bu durum geçerli değildir. Çünkü, yukarıda da belirttiğimiz gibi, grip mikrobu sürekli genetik yapısını değiştirdiği için, daha önceki grip hastalığımız sırasında oluşan koruyucu maddeler, kendisini değiştirmiş olan grip mikrobunu tanıyamadığından, onunla savaşamamaktadır.


Aynı sene içinde niçin birden fazla kez grip olabiliriz ?


Bir grip mikrobu ile enfekte olup iyileştikten sonra, o sene bir daha grip olmayacağımız düşünülse de, bu yanlıştır. Çevrede çok farklı genetik yapıda sayısız grip virüsü bulunabilir. Geçirdiğimiz grip hastalığına sebep olan virüse karşı bağışıklık kazansak da farklı bir virüs bizi yine hasta edebilir.


Grip hastalığının tehlikesi nedir ?


Yetişkinlerde grip ciddi bir hastalık değildir. Ancak risk altında olan bireylerde grip; zatürre, bronşit, sinüzit ve kulak enfeksiyonlarına sebep olabilir. Özellikle çeşitli kronik hastalıkları bulunan yaşlılarda zatürre ölümcül olabilir.


Grip nasıl tedavi edilir ?


Dinlenme, yatak istirahati ve bol sıvı alımı ile genellikle bir haftada iyileşilir ve bir ilaç kullanmaya da gerek yoktur. Grip ilaçları adı verilen ilaçlar, hastalık sırasında meydana gelen; ateş, burun akıntısı, baş ağrısı, hapşırık gibi belirtileri durdurmaya yarar. Bunların dışında, mikrobu öldürmek gibi bir işlevleri yoktur.

Grip tedavisinde antibiyotiklerin yeri yoktur. Antibiyotikler bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan ilaçlar olduğundan, grip gibi virüslerin sebep olduğu hastalıklarda bir işe yaramazlar. Ancak, çoğu kimse antibiyotik ile iyileşeceği gibi yanlış bir inanışa sahiptir.

Grip tedavisinde ntiviral ilaçlar ise daha çok akciğer hastalıkları, kalp veya böbrek yetmezliği, kronik ağır hastalıkları olan ve ileri yaşlarda olanlarda önerilmektedir. 

grip aşısı

Gribin önlenmesinde nelere dikkat edilmelidir ?

Grip aşısı yaptırılabilir: Her sene hastalıklara sebep olacak grip virüslerine göre hazırlanan aşılar kullanılabilir.

Kalabalıklardan uzak durulmalıdır: İnsanların yoğun olarak bulunduğu yerlerde grip daha kolay yayılır. Okullar, kreşler, toplu taşım araçları grip salgınlarının olduğu zamanlarda kolayca hastalık kapılacak yerlerdendir.

Hasta olanlar hapşırırken ağızlarını kapatmalıdır.

Eller sık yıkanmalıdır.

Yorumlar