İshali durduran yiyecekler nelerdir ?

Çeşitli zamanlarda ishal olup tuvaletten çıkamadığımız veya tuvalete yetişemediğimiz günler olmuştur. Bu günlerde bir an önce ishalden kurtulmak isteriz fakat bazen ishal uzun sürebilir. İshal kontrol altına alınamazsa, vücuttan ciddi sıvı kayıplarına ve iyon dengesizliklerine yol açar. Bu durum ölüme bile sebebiyet verebilir. Aslında dünya üzerinde geri kalmış ülkelerde ishal başlıca ölüm sebeplerinden biridir.


İshalin sebepleri nelerdir ?


İshalin sebepleri farklıdır; bazıları bakteriyel veya viral sebepli, bazıları da parazitlerin sebep olduğu ishallerdir.

Bazı tip ishaller ise, mikrobik kökenli olmayıp bağırsak hareketlerinin çeşitli nedenlerle artışına bağlı olabilir.

Örneğin, birçok kişi ayaklarını üşüttüğünde bağırsak hareketleri artar, karnı ağrımaya başlar ve tuvalete gitme ihtiyacı hisseder. Artan bağırsak hareketlerinin sebep olduğu ishal durumlarında bazı yiyecekler bağırsakların aşırı hareketliliğini azaltarak ishali engelleyebilir. Böylece sentetik bir takım ilaçlara ihtiyaç kalmadan ishal önlenmiş olur.


İshalde neler yenmelidir ?

ishali kesen yiyecekler

Muz, pirinç, elma püresi, kızarmış ekmek, çay ve yoğurt ishali kesecek gıdalardır. Muz ve elmanın dışkıyı katılaştırdığı bilinmektedir. Bu meyvelerin her gün yenmesinin ishali önlediği ileri sürülmektedir.

ishale iyi gelen yiyecekler 

Pirinç ve kızarmış ekmek de nişasta içeriği sayesinde ishale iyi gelir. Ancak bunlar yağsız yenmelidir. Piriçten pilav yapılırken bol sulu olmalı ve yağ katılmamalıdır. Pirinç lapasının ishale iyi geldiği yaşı ilerlemiş kişiler tarafından aslında gayet iyi bilinmektedir.

Çay, ishalde kaybedilen suyu yerine koymaya yararken, vücudun sıvı kaybının karşılanması için sadece çayın yeterli olmadığını unutmamak gerekir. Bunun için bol su içilmelidir.

ishale iyi gelen yiyecekler

Yoğurt bağırsaklarda bulunan faydalı bakterilerin sayısının artışına yol açar. Böylece ishal sırasında kaybedilenler yerine de konmuş olur.

Yorumlar