Kadınlarda cinsel isteksizlik sebepleri

Kadınların cinsellik isteği değişkenlik gösterir. Genellikle romantizmin ağır bastığı kadınların duygusal ve cinsel hayatı, erkeklerden farklı olsa da cinsellik kadın erkek ilişkilerinde önemli bir rol oynar. Hayatın bazı dönemlerinde kadın cinselliğe daha uzak durabilir. Hamilelik, menapoz ya da çeşitli hastalıklar yanında, kullanılan bazı ilaçlar da seks isteğini azaltabilir. Bu duruma sebep olan etmenler aşağıda sıralanmıştır:


Cinsel isteksizliğe sebep olan fiziksel etmenler nelerdir ?


Seksüel problemler: Cinsel ilişki sırasında yaşanan ağrı veya cinsel ilişkiden zevk alınmaması kadını cinsel isteksizliğe sürükleyebilir.

Çeşitli hastalıklar: Hipertansiyon, kalp hastalıkları, nörolojik hastalıklar, şeker hastalığı, artrit, kanser gibi hastalıklar seks isteğini azaltabilir.

İlaç kullanımı: Bazı antidepresanlar başta olmak üzere, ağrı kesici ilaçlar bile kadınların cinsel isteklerinde azalmaya sebep olabilir.

Alkol kullanımı: Az miktarda alkol cinsel uyarıcı olsa da, aşırı alkol isteksizliğe yol açar.

Cerrahi müdahaleler: Genital bölgeye veya memelere yapılan cerrahi operasyonlar cinsellikten uzaklaşmaya sebep olabilir.

Yorgunluk: Gün boyu çocukların arkasından koşmak veya hasta bakımı gibi işler kadının cinsel isteğini azaltan faktörlerdendir.


Cinsel isteksizliğe sebep olan hormonal etmenler nelerdir ?

Menapoz: Menapoza geçişte kadınlık hormonlarından östrojen azalır. Bu durum, cinsel isteksizliğe yol açmanın yanı sıra vajinada kuruluk sebebiyle cinsel ilişkinin ağrılı olmasına neden olur. Aynı zamanda testosteron seviyeleri de düşen kadınlar bu sebeple de cinsellikten uzaklaşırlar.

Bu sebeplerden dolayı menapozda bazı kadınlarda libido azalması meydana gelse de birçok kadın menapozdan sonra da aktif cinsel yaşamlarına devam ederler.

Hamilelik ve emzirme: Hamilelik ve emzirme döneminde de hormonal değişiklikler meydana gelse de bu dönemde cinsellikten uzaklaşmanın nedeni sadece hormonlar değildir. Yorgunluk, vücut görünümünün değişimi, taşıdığı bebek, emzirdiği bebek gibi etmenler kadının cinsel isteksizliğinin bu döneme özgü sebepleri olarak sayılabilir.


Cinsel isteksizliğe sebep olan psikolojik etmenler nelerdir ?

  • Tedirginlik, kaygı endişe gib duygular veya depresyon,

  • Stres (ekonomik, iş stresi vb),

  • Fiziksel veya seksüel tecavüze uğrama,

  • Vücut görüntüsünün kötü olması,

  • Kendine güven duygusunu kaybetme.
Kadınlarda cinsel isteksizlik

Cinsel isteksizliğe sebep olan ilişkide yaşanan problemler nelerdir ?

  • Eş ile yaşanan etkileşim sorunları,

  • Çözülemeyen sorunlar veya kavgalar,

  • Cinsel ihtiyaç ve tercihler konusunda iletişim eksikliği,

  • Eşe olan güven sarsılması,

  • Sadakatsizlik.

Yorumlar