Kemiklerimiz hakkında ilginç gerçekler

Kaslarla birlikte hareket etmemizi sağlayan, hayati organlarımızı koruyan, vücudun dik durmasını sağlayan ve mineral ihtiyacının bir kısmını sağlayan iskelet sistemimizdeki kemiklerimizi yeterince tanıyor muyuz?  Kemiklerimiz hakkında ilginç gerçekler için aşağıdaki kısa bilgiler yararlı olacaktır:

1.Doğumdaki kemik sayısı daha fazladır: İnsan doğduğunda 270 kemiği olmasına karşın, büyüyüp geliştikçe kemik sayısı azalır ve bir yetişkinde toplam 206 kemik bulunur. Bunun sebebi kemik sayısının azalması değil, büyürken kemiklerin birbiri ile kaynaşmasıdır.

iskelet

2.Kafatası tek bir kemik midir? İnsan kafatasının yekpare olduğu sanılır ancak kafatasını oluşturan 22 kemik vardır.

3.Eldeki kemik sayısı kaçtır? Bilek, eklem ve parmaklarda bulunan kemik sayısı 54 tanedir.

4.Vücut ağırlığının ne kadarı kemiktir? Kemikler insan vücut ağırlığının %30-40'ını oluşturur.

5.İnsan vücudundaki en küçük kemik hangisidir? İç kulakta bulunan "üzengi" kemiğidir. Büyüklüğü bir pirinç tanesi kadardır.

6.Kemikler ne kadar güçlüdür? Kemiklerimiz göreceli olarak hafif olsa da çelikten 5 kat daha güçlüdür.

7.Vücudumuzdaki en uzun kemik hangisidir? Kalça ile diz arasında bulunan ve "femur" adı verilen uyluk kemiği vücudumuzdaki en uzun kemiktir.

8.Kemikler hep aynı mı kalır? Tüm kemikler sürekli yenilenme halindedir. Kemikler bir taraftan erirken, diğer taraftan yeniden yapılırlar ve bu döngü sürüp gider. Ortalama olarak 7 yılda bir kemik yenilenmiş olur.

9.Kemik hücreleri canlı mıdır? Kemikler yaşayan hücrelerden oluşur. Kan damarları ile getirilen besin maddeleri ve oksijen ile beslenirler.

10.Tüm kemikler birbiri ile ilişkili midir? Vücutta diğer kemikler ile ilişkisi bulunmayan tek kemik "hiyoid" adı verilen ve boğazda bulunan kemiktir.

11.Zürafaların boynunda kaç kemik bulunur? Zürafaların boyları çok uzundur. Ancak, zürafaların da, insanların da boynunda 7 omur bulunur.

12.Kemiklerin içinde üretim var mıdır? Kemik iliği saniyede 2 milyon alyuvar üretir.

Yorumlar