Diş hekimliğinde röntgenin önemi

Genellikle hastanelerde çekildiğini düşündüğümüz röntgen filmi, diş hekimlerinin muayenelerinin de bir parçasıdır. Hastanelerde çekilen röntgen filmlerine göre boyutu çok daha küçük olsa da, diş röntgeni, diş hekimi tarafından gözle muayenede ağzın, diş ve diş destek dokularının, çene kemiklerinin ve komşu dokuların görülebilmesi için şart olan bir tekniktir. Diş röntgeni sayesinde, gözle görülemeyen ancak röntgen çekilmesi ile görünür hale gelen yerlerdeki bazı belirtiler diş hekimlerine o diş ve o bölge hakkında çok bilgi verir. Yukarıdaki resimde tüm dişlerin bir arada incelenebildiği "panoramik" adı verilen bir çekim görülmektedir.

diş filmi


Diş röntgeni ile tespit edilebilenler ve diş hekimine sağladığı yararlar nelerdir?


Ağız içinde gözle görülmeyen diş çürüklerinin saptanmasını sağlar.

Diş ve komşu oldukları dokuları değerlendirmede yardımcı olur.

Gömülü dişler ve pozisyonları hakkında bilgi verir.

Ağızdaki kistik ve tümöral oluşumlar gibi bazı hastalıkların erken teşhisinde yardımcı olur.

Ağızdaki dolgu ve sabit protez altındaki problemlerin tespitinde yardımcıdır.

diş filmi

Üstteki resimde süt dişleri ve altından gelen kalıcı dişler görülmektedir. Çekilen bu filmde olduğu gibi, süt dişlerinin gelişimini, karışık dişlenmeki dişlerin pozisyonları ve yaşa göre durumlarının tespitinde diş filmleri faydalıdır. 

Teşhisin daha doğru konmasını, tedavi planlamasının daha doğru ve eksiksiz yapılmasına yardımcı olur.

Tedavinin hangi aşamaya geldiğini, lezyonda ilerleme veya gerileme olup olmadığının takibini sağlar. 

Karşılaşılabilecek problemlerin en aza indirilmesini sağlar. Örneğin, kök açılarının röntgen sayesinde iyi görülmesi, çekim yapılırken kırılma riskini azaltır.

Günümüzde oldukça yaygınlaşan implantların planlamasında kullanılır.

Çene kırıkları, çene eklemi ve sinüs problemlerinin teşhis ve tedavisinde yardımcıdır.


Diş röntgeni çektirmekten korkmalı mıyım ?

Tabii ki, hemen hepimizin aklına radyasyon gibi korkutucu bir gerçek geliyor. Ama diş hekimliğinde kullanılan radyasyon değerleri günlük hayatta aldığımız radyasyon miktarından daha fazla değildir.

Örneğin; bir diş röntgeni, günlük olarak 2 saat bilgisayar kullanan veya 2 saat cep telefonu ile konuşan bir bireyin aldığı radyasyonla eşdeğer doza sahiptir. Başka bir örnek vermek gerekirse, saç kurutma makinesi kullanımı sonucu alacağımız radyasyon ile çekileceğimiz bir adet periapikal filmden alacağımız radyasyon aynıdır.

Diş hekimliğinde çekilen ortalama 20 tane röntgen, rutin çekilen bir akciğer filmine eşittir.

Bununla birlikte radyasyonun zararları etkilerinin oluşması için belirli bir dozaja gelmesi gerekmektedir. Diş röntgen çekimiyle bu dozaja gelmek imkansızdır. Bununla birlikte engel durumu olanların veya içi rahat etmeyenlerin kurşun önlük giyerek diş röntgeni çektirmesi de mümkündür.

Yorumlar

  1. radyasyon olan yerlere pek girmemeye çalışıyorum fakat bu yazıda bunu aştım teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder