Tüpleri bağlatma nedir ?

Kadınlarda uygulanan bir doğum kontrol yöntemidir. Bu yöntemde, yumurtalıklardan salınan yumurtayı taşıyan tüpler bağlanıp kesilir. Böylece, yumurta ve spermin karşılaşma olasılığı ortadan kalkar ve hamilelik engellenir. Erkeklerde vazektomi ameliyatlarında yapılan işlemin bir nevi kadında olanıdır. Tüpleri bağlatma kadının cinsel istek ya da performansında bir azalmaya sebep olmaz. Bu işlem kadında kilo alma veya kıllanmada artmaya yol açmayacağı gibi kadının menopoza girmesine de sebep olmaz. Yöntemin geri dönüşü neredeyse imkansız olduğundan bu işlemin yapılmadan önce çok iyi düşünülmesi gerekir.


Tüpleri bağlatma nasıl yapılır ?


Kadınlarda yumurtalıklardan salınan yumurta, Fallop tüpleri” adı verilen tüplerin yardımıyla rahime doğru ilerlemeye başlar. Bir sperm ile karşılaşması ve döllenmesi sonucu rahime yerleşir ve hamilelik dönemi başlamış olur.

Tüpleri bağlatma

Tüp bağlatma işleminde, resimde de görüldüğü gibi, farklı yöntemlerle Fallop tüpü kesilerek yumurtanın geçişi engellenir. Böylece hamilelik şansı ortadan kalkar. İşlem çeşitli zamanlarda; normal doğumdan sonra, sezaryen ameliyatı sırasında veya münferit olarak yapılabilir. Gelişen ameliyat teknikleri sayesinde tüpleri bağlatma ameliyatları da epey kolaylaşmıştır.


İşlem sırasında ağrı duyulur mu ?

İşlem öncesinde anestezik madde uygulanır. Yapılacak ameliyata ve kişinin sağlık durumuna göre uygulanacak anestezi de değişiklik gösterecektir. Genel anestezi, belden aşağısının uyuşturulması, lokal anestezi ve sakinleştirici uygulamaları ile tüpleri bağlatma esnasında ağrı duyulması engellenir.


Tüpleri bağlatma hamileliği önlemede ne kadar etkilidir ?

Tüpleri bağlatma, kadınlarda kullanılan en güvenli ve en etkili doğum kontrol yöntemlerindendir.


Kimler tüplerini bağlatmamalıdır ?

Çocuk sahibi olmayı istemediğinden kesinlikle emin olmayan kadınlar tüplerini bağlatmamalıdır. Çünkü bu işlemin geri dönüşü hemen hemen yok gibidir. Yapılacak mikrocerrahi ameliyatların başarı şansı çok düşük olduğu gibi bu tip ameliyatlar oldukça pahalı ameliyatlardır. Ayrıca bu ameliyatlarla tüpler bağlansa bile hamilelik olasılığı düşüktür.


Tüplerini bağlatan kadınlar çocuk sahibi olabilir mi?

Tüpler bağlandığı için normal yolla hamile kalamayan kadınlar ancak tüp bebek yöntemi ile hamile kalıp çocuk sahibi olabilirler.


Tüplerini bağlatma kadının cinsel hayatını etkiler mi ?

Hayır etkilemez çünkü bu işlem kadının hormonlarını, cinsel isteğini ya adet kanamalarını etkileyecek bir işlem değildir. İlişki sonunda hamile kalma endişesi de ortadan kalkmış olduğundan daha da olumlu etkisi olabilir.


Tüplerini bağlatma işleminin yan etkisi var mıdır ?

Her cerrahi operasyonda meydana gelebilecek riskler tüpleri bağlatma işlemi için de geçerlidir. Bunlar; kanama, enfeksiyon, ateş ve ağrı gibi yan etkilerdir.


Tüp bağlama işlemini kimler yapar ?

Tüp bağlama işlemi kadın doğum uzmanları tarafından yapılır.

Yorumlar