Varis tedavisi

Varisin nasıl tedavi edileceği, varisin derecesine bağlıdır. Düşük dereceli varisler deri üzerinde ince kılcal varisler olarak görülürler ve genellikle 1-4 milimetre çapındadır. Bu çapta olan varisler günümüzde yaygınlık kazanan modern yöntemler olan; lazer, radyofrekans ve skleroterapi gibi uygulamalar ile tedavi edilirler. Bu tip yöntemler hastanın hastanede yatmasını gerektirmeyen, kısa sürede normal hayatına dönmesini sağlayan metodlardır.

Daha ileri derecede olan varisler için ameliyatlı yöntemler kullanılır ve hasta birkaç gün hastanede yatmak zorunda kalabilir. Normal işlerine ve günlük hayatına dönmesi de 1-2 haftalık bir zaman alır. 


Varis tedavisinde neler yapılır ?

Varis çorapları:


Diğer tedavi yöntemlerine geçmeden önce varis çorapları denenebilir. Varis çoraplarının giyilmesi varisi tedavi etmez, varisin ilerlemesini engeller ve varise bağlı şikayetleri azaltır. 

Varis çorapları nasıl etki gösterir ? Çoraplar ayakları sıkıştırarak bacak kasları ve toplardamarların kanı kalbe göndermesini kolaylaştırır. Çoraplar farklı sıkıştırma derecelerine sahip olabilir. Ayağa uygun ölçüde olan çoraplar alınmalı ve kullanılmalıdır. En çok kullanılan orta basınç düzeyine sahip olan çoraplardır.

Kimler varis çorabı giymelidir ? Varisi olan herkes varis çorabı giymelidir. Hatta uzun süre ayakta veya oturarak çalışmak zorunda olan kişilerin de koruyucu olarak varis çorabı giymelerinde fayda olduğu düşünülmektedir.


Skleroterapi: 

Bu tedavi yönteminde,varis içine ince uçlu iğneler ile damarı büzerek kapatacak ilaçlar verilir. Böylece varis ortadan kalkmış olur.

Skleroterapi hangi varislere uygulanır ? Her varis bu yöntem ile tedavi edilmez. Skleroterapi yapılan varisler, çapı 1 mm ile 4 mm arasında olan varislerdir.

Skleroterapi uygulaması ne kadar sürer ? Uygulama, hastanın varislerinin durumuna ve yaygınlığına bağlıdır. Dar bir alanda varis varsa, yarım saatlik bir seans sonucu varisler skleroterapi uygulaması ile ortadan kaldırılabilir. Yaygın varisleri olanlarda uygulama süresi daha uzun olur.

Damarın kapanmasının zararı olmaz mı ? Skleroterapi uygulaması ile kapanan damar zaten normal işlevini yerine getiremeyen bir damardır. Bu damar kapandığında, çevresindeki diğer damarlar bu damarın işlevini yerine getirecektir.


Lazer cerrahi: 

Adında cerrahi geçse de, yüzeysel ve küçük varisler için herhangi bir iğne ya da kesme işlemi olmadan yapılan bir uygulamadır. Geniş damarlardaki büyük varisler için ise damarın içine ince bir tel sokularak işlem yapılır.

Lazer işleminde verilen ısı ve ışık enerjisi ile damar büzüştürülerek varis ortadan kaldırılır. Son yıllarda uygulamaya konan bu yöntem uygulama kolaylığı açısından tercih edilmeye başlanmıştır. Yan etkiler oldukça nadirdir.


Tel çekme (stripping) yöntemi:

Uzun bir toplardamarın iki ucuna yapılan küçük kesiler yapılır. Bir uçtan damar içine sokulan ince bir tel diğer uçtan çıkartılırken beraberinde varis bulunan toplardamarı da çıkartır. 


Radyofrekans:

Yüksek frekanslı radyo dalgaları varis bulunan damar içine gönderilerek, yüksek ısı ile damarın ısıtılması, yakılması ve bu sayede kapanması sağlanır. Günübirlik tarzda yapılan uygulamadan 24 saat sonra hastaların büyük bir çoğunluğu normal yaşantısına dönebilir.

Yorumlar

  1. tedavi için teşekkürler, benim için gerekmiyor lakin bu tedaviyi mutlaka eşime uygulayacağım.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder