Vazektomi nedir ?

Erkeklerde uygulanan bir doğum kontrol yöntemi olan vazektomi, “vas deferens” adı verilen sperm taşıyıcı kanalların kesilerek, spermin meniye ulaşmasının engellenmesidir. Böylece vazektomi sonrası bir erkek çocuk sahibi olamaz. Bunun dışında erkeğin cinsel hayatına hiçbir etkisi olmayan vazektomi sonrası erkek normal cinsel hayatına devam edebilir. Yanlış bir inanışla, cinsel isteksizlik veya iktidarsızlık gibi durumlara yol açacağı düşünüldüğünden, erkekler arasında pek fazla rağbet edilmeyen ama en etkili doğum kontrol yöntemlerindendir. 


Vazektomi nasıl yapılır ?


Testislerde üretilen spermler vas deferens adı verilen kanallardan geçtikten sonra penise ulaşır. Testislerin içinde bulunduğu torbaya açılan ufak bir kesi ile bu kanallara ulaşılır. Kanallar kesilerek bağlanır ve bu sayede spermler daha ileri gidemez.

Genellikle lokal anestezi yapılarak gerçekleştirilen ve ortalama olarak yarım saat süren bir işlemdir. Bu işlem sırasında penise gelen damar ve sinirlerin yaralanması veya zarar görmesi söz konusu değildir.

vazektomi


Vazektomi hamileliği önlemede ne kadar etkilidir ?

Vazektomi, en güvenli ve en etkili doğum kontrol yöntemlerindendir.


Kimler vazektomi yaptırmamalıdır ?

Çocuk sahibi olmayı istemediğinden kesinlikle emin olmayanlar vazektomi yaptırmamalıdır. Çünkü bu işlemin geri dönüşü hemen hemen yok gibidir. Yapılacak mikrocerrahi ameliyatların başarı şansı çok düşük olduğu gibi bu tip ameliyatlar oldukça pahalı ameliyatlardır.


Vazektomi erkeğin cinsel hayatını etkiler mi ?

Vazektomide yapılan işlem erkeğin cinsel hayatını etkilemez. Çünkü bu işlem erkeğin hormonlarını, cinsel isteğini ya da penis sertleşmesini etkileyecek bir işlem değildir. İlişki sonunda hamile bırakma endişesi de ortadan kalkmış olduğundan daha da olumlu etkisi olabilir.


Vazektomi hemen işe yarar mı ?

Hayır, vazektominin işe yaraması için bir süre beklemek gerekir. Çünkü kanallar kesilip bağlanmış olsa da, bağlanan yerden sonraki bölümde bir miktar sperm kalmıştır. Bu yüzden vazektomi sonrası belli bir süre daha başka bir doğum kontrol yöntemi kullanmak gerekir.


Kanallardaki spermler ne zaman temizlenir ?

Bu spermlerin tamamen tükenmesi için genellikle 3 ay kadar bir süre gerekebilir. Genellikle 15-20 boşalmadan sonra spermlerin kanallardan temizleneceği düşünülse de, bunun kesinlik kazanması için 2 sperm örneğinin incelenerek hiç sperm bulunmadığının tespit edilmesi gerekir.


Vazektomi sonrası meni miktarında değişiklik olur mu ?

Hayır, meydana gelen değişiklik farkedilemeyecek düzeydedir. Meni sıvısının içinde sadece sperm bulunmaz. İçerikteki sperm miktarı meninin çok az bir kısmını oluşturur.


Vazektomi işleminin yan etkisi var mıdır ?

Her cerrahi operasyonda meydana gelebilecek riskler vazektomi için de geçerlidir. Bunlar;

  • Kanama,

  • Enfeksiyon,

  • Ateş,

  • Şişlik,

  • Ağrı,

  • Kanal uçlarından sperm kaçağı,

  • Sperm kaçağına bağlı granulom.

Vazektomi işlemini kimler yapar ?

Bu operasyon üroloji ya da eski adıyla bevliye uzmanları tarafından yapılır.

Yorumlar