Yağ aldırma (Liposuction) nedir ?

Liposuction, (liposakşın olarak okunur) İngilizce bir kelime olup yağ çekme anlamına gelmektedir. Vücut üzerinde egzersiz ve diyetle bir türlü baş edilemeyen yağların cerrahi bir işlemle alınması olan liposuction, özellikle karın ve kalça bölgelerine uygulanır. Yağ bulunan bölgelerde açılan küçük deliklerden sokulan ince borular yardımıyla işlem gerçekleştirilir. Uygun plastik cerrahi yöntemleriyle tamamlanan liposuction sonrası açılan bu küçük delikler de iyileşerek izleri ortadan kalkar. Liposuction’ın bir kilo verme yöntemi olmadığı akıldan çıkarılmamalıdır.


Liposuction nerelere yapılır ?


Yağ dokusunun bulunduğu her yerden liposuction yapılabilir. En çok liposuction yapılan yerler şöyle sıralanabilir:
  • Göbek,

  • Kalça,

  • Baldır,

  • Göğüs,

  • Boyun,

  • Kollar.
yağ aldırma  liposuction


Liposuction teknikleri nelerdir ?

Tümesan tekniği: Günümüzde en çok tercih edilen tekniklerden biridir.

Yağ çekme işleminin uygulanacağı alana işlem öncesi bir sıvı karışımı verilir. Bu sıvının içinde lokal anestezik bir madde, steril tuzlu su ve kan damarlarının daralmasını sağlayan bir ilaç bulunur. Bunlar sayesinde işlem sırasında ağrı duyulması engellendiği gibi, kan damarlarını daralması ile kanama ve damar içine yağ partiküllerinin kaçma riski minimuma indirilmeye çalışılır. Bu sıvının uygulandığı alana açılan küçük delikler vasıtasıyla sokulan ince borular sıvı ile birlikte yağ parçalarını da kolayca vakumlar.

Ultrason destekli liposuction: Tümesan tekniği ile birlikte kullanılabilir. Metal bir tel yardımıyla deri altına verilen ultrason enerjisi yağ hücrelerinin zarını patlatır. Böylece liposuction işlemi kolaylaşır.


Liposuction sırasında ağrı duyulur mu ?

İşlem esnasında kullanılan anestezi tekniği sayesinde ağrı duyulmaz. Yapılacak işlemin yaygınlığına, hangi bölgede bulunduğuna ve hekimin tercihine bağlı olarak; sakinleştirici, lokal anestezi, epidural anestezi veya genel anestezi eşliğinde işlem gerçekleştirilebilir.


Liposuction riskleri nelerdir ?

Her cerrahi operasyonda bir risk vardır. Cilt üzerinde küçük de olsa bir kesi yapılmakta olduğundan ve cilt altında bir işlem uygulandığından kanama olabilir. Ayrıca, uygulama esnasında aneztezi yapıldığından buna karşı bir reaksiyon gelişebilir. Bunlar her cerrahi operasyonda karşılaşılabilecek risklerdir. Liposuction işlemine özgü riskler şöyle sıralanabilir:

Sıvı toplanması: Yağların çekildiği yerlerde deri altında bölgesel olarak sıvı toplanmaları gerçekleşebilir. Bu sıvının alınması gerekebilir.

Enfeksiyon: İşlem yapılan yerlerde enfeksiyon gelişebilir.

Delinme: İşlem esnasında kullanılan boru derine kayıp delinmelere sebep olabilir. Böyle bir durumda delinen doku veya organın acil tedavisi gerekir.

Yağ embolisi: Yağların çekilmesi sırasında bir parça yağ kan damarı içine kaçarak kan dolaşımına katılabilir ve akciğer veya beyin gibi organlara kadar gidebilir. Yağ parçası damarların tıkanması yol açacağından oldukça ciddi durumlara sebep olabilir.


Liposuction sonrası neden korse kullanılır ?

İşlem ile deri altındaki yağ dokusunun bir kısmı dışarı çıkarıldığından cilt altında bir boşluk oluşur. Korse kullanımı ile cilde baskı uygulanarak bu boşluk ortadan kaldırılır. Genellikle 2-3 haftalık korse kullanımı sonrası korseye ihtiyaç kalmaz.   


Liposuction sonrası deri nasıl görünür ?

İşlemin uygulandığı bölgede şişlik ve morarma görülebilir. Morarma miktarı kişiden kişiye ve yapılan işlemin boyutuna göre değişir. Bunlar zamanla yeşilden sarıya renk değiştirerek ortadan kalkar.

Ameliyatlardan sonra ciltte dalgalanma, çökme gibi rahatsızlıklar liposuction yaptıran kişinin cilt yapısına bağlıdır. Bu yüzden, liposuction yaptırmadan önce cilt yapınızın uygun olup olmadığı konusunda doktorunuzla mutlaka konuşunuz. Çünkü işlem sonrasında alınacak sonuç büyük ölçüde cilt tipine bağlıdır.

Yorumlar