Alkol hakkında önemli bilgiler

Alkol içildikten sonra kısa sürede emilerek kan dolaşımına katılır. Besinlerin aksine, alkolün emilimi midede başlar. Alınan alkolün takriben %20 kadarı mideden emilir. Kalan alkol ise ince bağırsaklardan emilerek kana karışır. Alkol midede ne kadar uzun kalırsa, emilimi de daha yavaş olur. Bu sebeple, aç karnına  alındığında alkol hemen mideden bağırsaklara geçtiği için, daha kısa sürede sarhoş olunur. Yiyeceklerle birlikte alındığında ise, alkolün etkisi daha geç ortaya çıkar.

alkol


 Alkol emildikten sonra ne olur ?


Alkol emildikten sonra kan dolaşımı ile bütün vücutta dağılır. Alkol suda çözünen bir maddedir. Bu sebeple vücudumuzda kaslar gibi suyun bol olduğu yerlere alkol daha ulaşırken, yağ dokusunda daha az bulunur.

Bunun sonucu olarak aynı kiloya sahip iki kişi aynı miktarda alkol aldığında, yağ dokusu fazla olan şişman bir kişi alkolden daha fazla etkilenir.

Kas dokusu fazla olan kişi alkolden daha az etkilenir. Bunun sebebi; kas dokusu ve dolayısıyla vücuttaki su miktarı daha fazla olan kişide alkolün tüm vücuda dağılması nedeniyle kanda çok fazla yükselmemesidir. Obezlerde alkol yağ dokusuna yayılamayacağından, kanda yükselir.

 Kadınlar alkolden neden daha fazla etkilenir ?


Kadınlar alkolden daha fazla etkilenirler. Burada da aynı mantık geçerlidir. Kadınların vücudunda erkeklere oranla daha fazla yağ tabakası bulunur. Aynı kiloda bir erkek ile bir kadın aynı miktarda alkol alsalar da, kadının kanında alkol daha fazla yükselir ve alkolden daha fazla etkilenir. Ayrıca, kadınlarda alkolü vücuda zararsız hale getiren enzim (alkol dehidrojenaz) miktarı da erkeklere göre daha düşüktür.


Alkol dehidrojenaz enzimi başka kimlerde düşüktür ?

Yaşlı erkeklerde alkolü zararsız hale getiren enzimin üretimi azalır. Bu sebeple yaşlı erkekler, genç erkeklere nazaran alkolden daha fazla etkilenirler.

Karaciğer hasarı bulunan kişilerde de alkol dehidrojenaz enziminin yapımı azalır.


Alkol vücutta nasıl işlem görür ?

Vücuda alınan alkolün bir kısmı bir değişikliğe uğramadan akciğerler yoluyla solunum havası ile vücut dışına atılır. Alkol kontrollarında alkolmetreler bu sayede ölçüm yapar.

Bir miktar alkol de böbrekler yoluyla idrarla atılır. İdrar ve solunum ile atılan alkol, vücuda alınan alkolün ancak %10’unu oluşturur.

Kalan alkol karaciğerde işlemlerden geçerek vücuda zararsız hale getirilmeye çalışılır. Bu işlemlerle bir kısım alkol yağa dönüştürülerek vücutta depolanırken, bir kısım alkolden de enerji elde edilir. Alkol ile vücuda bol miktarda kalori girer. Bu kalori ihtiyaç fazlası olduğu için depolanır ve kilo alımına sebep olur.


Bazı ilaçlar neden alkol ile birlikte alınmamalıdır ?

Alkolün karaciğerdeki işlemi esnasında bazı enzimler kullanılır. Bu enzimler sayesinde alkolün vücuda olan zararlı etkisi ortadan kaldırılmaya çalışılır.

İçilen ilaçların çoğu karaciğerde işlenerek vücuttan atılmaktadır. Bu ilaçlardan bazıları, alkolü zararsız hale getirmeye çalışan enzimler kullanılarak atılmaktadır. Alkol ve ilaç aynı anda alındığında, enzimin yükü artar. Hem alkolü hem de ilacı zararsız hale getirmeye yetişemez. Bu durumda hem alkolün hem de ilacın etkisi katlanarak artar. Bunun sonucu olarak vücut her iki kimyasal maddeden birden zarar görür. Bu durum ölüme bile neden olabilir.


Alkol beyni nasıl etkiler ?

Beyin hücreleri arasındaki iletişim “nörotransmitter” denilen kimyasal maddeler ile sağlanır. Bu kimyasal maddelerin bazıları uyarıcı bazıları ise önleyicidir. Alkol, bu kimyasal maddelerin seviyesini değiştirerek etki gösterir. Böylece düşünceler, hareketler ve konuşma yavaşlar, uykuya meyil artar. Beyinde alkolün etkilediği yerlere göre solunum azalır, vücut ısısı düşer ve hayatı tehdit edici boyuta ulaşabilir.


Alkollü araç kullanma sınırı neden 0.5 promildir ?

Kandaki alkol seviyesi 20 mg/dL seviyesine çıkmasından itibaren kişinin araç kullanma becerileri azalmaya başlar. Aracı idare etme, şerit değiştirme ve fren yapma gibi beceriler 50 mg/dL, yani 0.5 promil seviyesinde yetersiz hale geldiğinden, bu sınır belirlenmiştir.

Kişiler hem kendilerine hem de çevredeki insanlar zarar vermemek için alkollü araç kullanmamalıdır.     

Yorumlar

  1. Ne zıkkım varda çıkıyorlar şu lanet şeyi. İnanmıyorum çok saçma ve gereksiz birşeyler uğruna kendinizi zehirliyorsunuz

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler admin yararlı bilgi

    YanıtlaSil
  3. Alkolü hiç daha önce bu denli okumamıştım, beyin hücrelerinin iletişimini etkilemesi gerçekten çok ciddi bir durum. Çok riskli bir içecek, aslında en güzeli hiç kullanmamak :)

    YanıtlaSil
  4. Sizin gibi Türkiye'yi faydalı bilgilere kavuşturanlar uyaranlar olmasa bu pislikler gerçekten herkes tarafından kullanılabilirdi

    YanıtlaSil
  5. Kısacası alkol almayın arkadaşlar. Beyinin hafızayla ilgili hücrelerini de öldürdüğünü duymuştum. Kalıcı hafıza hasarı veriyormuş

    YanıtlaSil
  6. ara sıra ayda yılda bir içenlere de zararı dokunur mu?

    YanıtlaSil
  7. Ben alkol kullanmıyorum, doğal meyve suyu gibi sağlıklı içecekler tüketmeye çalışıyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder