Kızamıkçık

Kızamık hastalığına benzese de, onun kadar şiddetli geçmemesinden olsa gerek, kızamıkçık adını alan bu hastalığın etkeni bir virüstür. Kızamıkçık özellikle çocukluk çağında geçirildiğinde oldukça hafif geçer. Kızamık hastalığındaki gibi, kızamıkçıkta da döküntüler mevcuttur, ancak kızamıkçık hastalığında bu döküntüler daha hafiftir. Kızamıkçık hastalığının hamileler tarafından geçirilmesi, anne karnındaki bebekte körlük, işitme kaybı ve kalp hastalıkları gibi bazı anormalliklere veya bebeğin ölümüne sebep olması kızamıkçık hastalığını son derece önemli hale getirir. 

kızamıkçık

Kızamıkçık hastalığının belirtileri nelerdir ?


Kızamıkçık hastalığı genellikle kış aylarının sonu ile bahar aylarında görülür. Kızamıkçık virüsü bulaştıktan 2-3 hafta sonra görülen aşağıdaki belirtiler, sıklıkla 2-3 gün sürer:

Ateş,

Baş ağrısı,

Burun akıntısı,

Gözlerde kızarıklık,

Ağrılı eklemler,

Boyunda ve kulak arkasında şişmiş lenf düğümleri (bezeler),

Yüzde başlayarak, gövde, kol ve bacaklara yayılan pembe renkli döküntü.


Kızamıkçık hastalığının sebepleri nelerdir ?


Kızamıkçık hastalığının sebebi vücuda bulaşan bir virüstür.


Kızamıkçık hastalığı nasıl bulaşır ?

Kızamıkçık hastası olan bir kişinin öksürüp, hapşırırken çevreye yaydığı damlacıklar içinde bulunan kızamıkçık virüsü, hasta olmayan bir kişinin soluduğu hava ile ona bulaşır. 

Hasta olan kişinin tükürük gibi salgıları ile direk temas da hastalık etkeninin bulaşmasına yol açar. 

Hamile bir kadın kızamıkçık olursa, anneden bebeğe kan dolaşımı yoluyla hastalık bulaşır. 


Kızamıkçık ne kadar süre bulaşıcıdır ?

Döküntülerin meydana gelmesinden 10 gün öncesinden itibaren kişi kızamıkçık hastalığını bulaştırmaya başlar ve bulaşıcılık döküntülerin kaybolmasından sonraki 1-2 hafta daha devam eder. Kızamıkçık virüsünün bulaştığı kişilerde hastalık daha ortaya çıkmadan önce çevreye bulaştırmaya başlar.  Bu dönemde kişi daha hasta olduğunu bile bilmez.


Kızamıkçık hangi durumlara yol açar ?

Genellikle hafif geçen bir hastalık olan kızamıkçıkta, parmaklarda eklem ağrıları, diz ve bilek ağrıları görülebilir ve bunlar genellikle 1 ay kadar sürer. Nadir durumlarda orta kulak iltihabı veya beyin iltihabı da görülebilir.

Hamile annelerin kızamıkçık geçirmesi, bebekleri açısından son derece tehlikelidir. Özellikle ilk 3 ayda geçirilen kızamıkçık enfeksiyonu bebeklerde; büyüme geriliği, katarakt, sağırlık, doğuştan kalp hastalıkları, organ hasarları ve zeka geriliğine yol açabilir. Kızamıkçık sadece ilk 3 ayda değil, hamileliğin sonraki dönemlerinde de tehlikelidir.


Kızamıkçık hastalığı nasıl tedavi edilir ?

Tüm virüs enfeksiyonlarında olduğu gibi, kızamıkçık hastalığına özgü bir tedavi şekli yoktur. Zaten kızamıkçık çoğu zaman pek de fark edilmeden geçer. Hastalık süresince yapılması gerekenler şunlardır:

Yatak istirahati,

Ağrılar ve ateş için doktorunuzun önereceği ağrı kesici ve ateş düşürücüler kullanılabilir.


Kızamıkçık hastalığı için ne gibi önlemler alınabilir ?

Özellikle hamileler, kızamıkçık olan kişiye yaklaşmamalıdır.

Hasta olan kişiler, kızamıkçık olduğunu çevresine bildirmelidir.

Kızamıkçık aşısı iki doz halinde; ilk doz 12-15 aylıkken, ikinci doz ise, okul öncesi, 4-6 yaşları arasında yaptırılmalıdır.

Yorumlar

  1. Kızamık gerçekten hafife alınacak bir hastalık değildir,aslında bakarsanız bana göre hiçbir hastalık hafife alınmamalı çünkü gribin bile ölümcülü var

    YanıtlaSil
  2. Hastalığın sebepleri ve bulaş yolları hakkında oldukça yararlı ve faydalı bir yazı olmuş, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Kızamık tehlikesiz bir hastalık değildir hiçbir hastalığı hafife almamak lazım güzel makale olmuş teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Kızamıkçık açıklamada kızamık hastalığından daha az etkisi olduğu söyleniyor ancak ,Ölüme kadar olan hastaşığın etkisi bence azlığı çokluğu kapatıyor

    YanıtlaSil

Yorum Gönder