Kızıl hastalığı

Kızıl hastalığı, A grubu beta hemolitik streptokok bakterilerine bağlı boğaz enfeksiyonu ardından görülen bulaşıcı bir hastalık olup, bütün vücudu kaplayan döküntülerle kendini gösterir. Genellikle 5-15 yaş arası çocuklarda görülen kızıl hastalığı, tedavi edilmezse, kalp, böbrekler ve diğer organları etkileyerek, ciddi durumlara yol açabilir. Antibiyotiklerin kullanımı ile kızıl hastalığı artık kolayca tedavi edilebilen hastalıklar arasına girmiştir.  


 Kızıl hastalığının belirtileri nelerdir ?


Kırmızı renkli döküntüler: Yüz ve boyunda başlayarak, oradan göğüs, kollar ve bacaklara yayılır. Döküntüler elle bastırıldığında solar. Bir hafta kadar süren döküntüler, tedavi sonrası yerini kabuklanmaya ve soyulmaya bırakır.

Kırmızı çizgilenmeler: Derinin kıvrılma bölgeleri, çevresindeki döküntülü alana göre daha kırmızı renkte olduğundan, kırmızı çizgiler oluşmuş gibi görülür.

Kızıl hastalığı çilek dili


Çilek dili: Hastanın dili, kırmızı bir çileğe benzer.

Ateş,

Boğaz ağrısı,

Boğaz iltihabı,

Yutma güçlüğü,

Ağız çevresinde solukluk,

Bademcikler üzerinde beyaz bir zar,

Bulantı ve kusma,

Baş ağrısı,

Boyunda hassas ve şişmiş lenf düğümleri.



 Kızıl hastalığının sebebi nedir ?

Boğazda enfeksiyona neden olan “A grubu beta hemolitik streptokok” adlı bakteriler kızıl hastalığına da sebep olur. Bu bakterilerin bazı çeşitleri bir toksin salgılayarak, hastalığın gelişmesine yol açar. Buradan da anlaşılabileceği gibi, bu bakterinin etkisiyle boğaz enfeksiyonu geçiren herkes kızıl hastalığına yakalanmaz. Sadece, belirtilen zehiri salgılayan bakteri boğaz


 Kızıl hastalığı nasıl bulaşır ?

Hasta olan kişi, ağzını kapatmadan öksürdüğü veya hapşırdığında etrafa saçtığı tükürük damlacıkları içinde bulunan bakteriler, solunum yoluyla çevrede bulunan insanlara bulaşır. Bakteriler bulaştıktan genellikle 2-4 gün sonra hastalık belirtileri görülmeye başlar.


 Kızıl hastalığı tedavi edilmezse ne olur ?

Hastalığa neden olan bakteri boğazda bademciklere, akciğerlere, böbreklere, deriye yayılır. Nadiren de olsa “romatizmal ateşe” de sebep olan bakteri; kalp, eklemler ve sinir sistemine de geçebilir. Akut eklem romatizması ve diğer istenmeyen hastalıkların gelişmemesi için tedaviye çok dikkat edilmelidir.


 Kızıl hastalığına nasıl teşhis konur ?

Doktorunuz yaptığı muayene esnasında boğaz, bademcikler, dil ve boyundaki lenf bezlerinin durumunu değerlendirir. Kızıl hastalığından şüphelenirse bir boğaz kültürü yaptırmanızı isteyebilir.


 Kızıl hastalığının tedavisi nasıl yapılır ?

Kızıl teşhisi konduktan sonra doktorunuz bir antibiyotik kullanmanızı isteyecektir. Doktorunuzun reçete ettiği Penisilin türü antibiyotik mutlaka önerdiği doz ve süre kullanılmalıdır.

Antibiyotiğin yanlış kullanılması veya yarıda kesilmesi, hastalığa neden olan bakterileri tam olarak ortadan kaldıramayabilir. Bu durumda, bakteriler vücutta başka yerlere giderek, oralarda hastalığa yol açabilir.

Ateş için doktorunuzun uygun bulduğu bir ateş düşürücü kullanılabilir.

Doktorunuzun önerisi doğrultusunda bol sıvı alınmalıdır.

İştahsızlık nedeniyle yemek yenmiyorsa, çocuğun sevdiği gıdalar yapılarak, yedirmeye çalışılmalıdır.

Yatak istirahati yapılmalıdır.

Boğaz ağrısı için tuzlu suyla gargara yapılabilir.

Ortam havası nemli tutularak, boğazın tahriş olması önlenebilir.


 Tedavi sonrası nelere dikkat edilmelidir ?

Antibiyotik tedavisi bittikten ve üzerinden 1-2 hafta geçtikten sonra meydana gelebilecek durumlar açısından uyanık olunmalıdır. Çocuğun eklemlerinde meydana gelebilecek ağrı, şişlik ve kızarıklık gibi belirtiler olması durumunda hemen doktora başvurulmalıdır.

Çocuğun idrarı dikkatle takip edilmeli, idrarda meydana gelebilecek bir koyulaşma durumunda yine doktora başvurulmalıdır.


 Kızıl hastalığının önlenmesinde neler yapılabilir ?

Öksürür veya hapşırırken mutlaka ağız kapatılmalıdır.

Eller sık sık yıkanmalıdır.

Özellikle hasta olan kişilerin tabak, çatal, kaşık gibi eşyaları kullanılmamalıdır.

Yorumlar

  1. İlk kez duydum bu hastalığı gerçekten çok tehlikeliymiş

    YanıtlaSil
  2. Resimdeki kadının ağzında çilek varmış bende dil sandım ne biçim hastalıkmış bu diyorum. Kızıl hastalığı çok zor bir hastalık Allah kimsenin başına vermesin.

    YanıtlaSil
  3. Kızıl hastalığının ismini duymuştum ama bu kadar net bir bilgim yoktu.Paylaşım için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder