Pasif içicilik nedir, zararları nelerdir ?

Sigara içilen bir ortamda bulunduktan sonra sigara dumanının etkisiyle her tarafımız sigara kokar ve hatta gençler içmedikleri halde aileleri tarafından sigara içmekle bile suçlanabilir. Sigara içilen o ortamda bulunmakla, aslında sigara içen kişiden bile daha fazla zarar gördüğümüz pek bilinmez. Pasif içicilik, sigara içmediği halde, sigara içilen ortamda bulunduğu için sigara dumanından etkilenmek, yani “içmiş kadar olmaktır”. Pasif içicilik, sigara içmeyen bir kişinin akciğer kanseri olma riskini en az %25 artırdığı gibi, kanser dışında diğer hastalıkların meydana gelme riskini de yükseltir.

Her sene binlerce kişi, sigara içmediği halde sigaraya bağlı hastalıklar yüzünde hayatını kaybetmektedir.

Pasif içicilik


 Pasif içicilikte etkili olan kimyasal maddeler nelerdir ?



Pasif içicilik durumunda, solunum havasında iki tip sigara dumanı bulunur:
  1. Sigara içen kişinin içine çektiği ve dışarı verdiği duman,

  2. Sigara ucunun yanarken çıkardığı duman.

Bu dumanlardan hangisi daha zararlıdır ?

Sigaranın ucunun yanarken çıkardığı duman, içe çekilip havaya bırakılan dumandan daha zararlıdır. Bu duman pasif içiciler tarafından seyrelmiş halde solunsa da, daha zehirlidir. Bunun nedeni, birtakım kimyasal maddeleri daha fazla içermesidir. Örneğin, sigara ucunun yanarken çıkardığı dumanda en az 3 kat fazla karbonmonoksit, 10-30 kat fazla nitrozamin ve 15-300 kat fazla amonyak bulunur.


Karbonmonoksitin etkisi nedir ?

Sigara dumanı ile akciğerlere çekilen karbonmonoksit, kan dolaşımına katıldıktan sonra, alyuvarlarda hemoglobine bağlanarak, oksijen taşımasını engeller. Bu sebeple, vücut hücreleri oksijensiz kalır.


Nitrozaminlerin etkisi nedir ?

Sigara dumanı ile vücuda giren nitrozaminler, hücrelerdeki genetik yapıyı bozarak kansere sebep olabilirler.


Amonyağın etkisi nedir ?

Amonyak, tuvalet temizliğinde kullanılan bir madde olup, sigara dumanında da bulunur. Amonyak, nikotine olan bağımlılığı artırır ve nikotinin daha kolay emilebilmesini sağlar.


 Pasif içiciliğin çocuklara etkisi nedir ?

Sigara dumanına maruz kalan ve bu havayı solumak zorunda olan çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları, astım, bakteriyel menenjit gibi hastalıkların gelişme riski daha fazladır.

Çocuklar gelişmekte olduklarından, sigara onları daha fazla etkiler.

Özellikle evde, çocukla aynı ortamda sigara içilmesi, son derece zararlıdır. Evde sigara içildiğinde, oda ne kadar havalandırılsa da sigara dumanı ile odaya yayılan zararlı parçacıklar tam olarak temizlenemez.

Evdeki eşyaların ve giysilerin üzerine bulaşan bu maddeler, evdeki çocuğu devamlı surette sigarada bulunan zararlı kimyasallara maruz bırakır. Bu sebeple, evde çocuğu bulunanlar kesinlikle sigara içmemelidir.


 Arabada sigara içiminin etkisi nedir ?

Arabalar küçük ve kapalı alanlar olduğu için, arabada sigara içimi de son derece zararlıdır. Arabada sigara içildiğinde, arka koltukta bulunan bir çocuk, hava kirliliğinin yarattığı pis havanın 3 katı zararlı kimyasal maddeye maruz kalır.  

Yorumlar

  1. Eskiden yanında sigara içilen birinin içen kişiden 10 kat daha fazla zehirlendiği söyleniyordu.

    YanıtlaSil
  2. Herün iş yerimde muhasebedeki abilerle birlikte bende çay içmeye çıkıyorum, hava almak niyetiyle çıktığım bu mola süremde etrafımdaki insanların içtiği sigara dumanında farkında olmadan boğuluyorum. Yukarıda da bahsettiğiniz gibi gerçekten bende pasif bir içici haline gelmişim. Önlem almam gerekiyor.

    YanıtlaSil
  3. Pasif içici durumunun sağlığa zararlı olabileceği konusunu daha önceden araştırmıştım, bu konunun bu yazıyla gündeme getirilmesi iyi olmuş.

    YanıtlaSil
  4. Abim aşırı derece de sigara içiyor, maglum wifi yanında olduğundan dolayı hep onun yanındayım mecburen bende içmiş kadar oluyorum.

    YanıtlaSil
  5. Sigara içen birisi yanında kaç kişi olursa olsun o kadar içmeyeni de zehirliyor. Şahsen ben rahatsız oluyorum birisi yanımda sigara içerse. Hele o izmaritlerini bırakıp gidiyorlar ya dünyanın en kötü kokusu

    YanıtlaSil
  6. Sigara zararlı arkadaşlar,inanmayanlar belki yarın belki 3-4 5-10 yıl sonra etkisini gördükten sonra anlayacaklar..Çok geç olacak..Özellikle kapalı ortamlarda içerdim şuanda astım hastasıyım..

    YanıtlaSil
  7. Anne ve babalar özellikle çocuklarının önünde ,hatta onların görmyecekleri yerde sigara içmeleri gerekiyor,çünkü cocuk iyiyi kötüyü bilmez,anne baba yaparsa bende yaparım düşüncesini taşır

    YanıtlaSil
  8. Pasif içici sigara kullanan kişiden daha fazla etkilenmektedir.Sigara kullanım alanlarının kullanım yerlerinin azaltılması ve yasaklar en doğru karar olmuştur.

    YanıtlaSil
  9. Sigaranın bunca zararı olmasına karşılık hala bile bile nasıl içiliyor anlamış değilim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder