Su çiçeği

Su çiçeği, içi sıvı dolu deri kabarıklıklarına yol açan, virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Su çiçeği  kırmızı lekeler halinde başlayan deri üzerindeki bu şişlikler genellikle kaşıntılıdır. Oldukça bulaşıcı olan su çiçeği,  deri üzerindeki kabarıklıklar patlatılmazsa, iz bırakmadan iyileşir. Uygulanan aşı takvimi ile bu hastalık da nadiren görülmekte ve hafif seyretmektedir.


Su çiçeği etkeni nedir ?


Su çiçeği hastalığına “varicella zooster” adı verilen bir virüs sebep olur.


Su çiçeğinin nasıl bulaşır ?


Son derece bulaşıcı olan su çiçeği, hastaların öksürük ve hapşırıkları ile çevreye yayılan damlacıklar yoluyla veya döküntüler ile direk temas ederek bulaşır.


Su çiçeği kimlerde görülür ?

Su çiçeği hastalığını geçirmeyenlerde,

Su çiçeği aşısı olmayanlarda,

Okul çocuklarında,

Okul çalışanlarında görülme riski daha fazladır.

Su çiçeği

Su çiçeğinin belirtileri nelerdir ?

Ateş,

İştahsızlık,

Baş ağrısı,

Halsizlik,

Pembe kırmızı renkli kabarık döküntüler,

İçi sıvı dolu deri kabarıklıkları,

Kabuklanan yaralar.



Su çiçeği hastalığı ne kadar süre bulaşıcıdır ?

Döküntülerin ortaya çıkmasından 2 gün öncesinden itibaren başlayan bulaşıcılık, deri üzerindeki yaralara tamamen iyileşene kadar sürer.


Su çiçeği vücutta nelere sebep olabilir ?

Normalde hafif geçen bir hastalık olsa da, daha aşı olmamış yenidoğanlar, aşı olmamış hamileler, bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler gibi risk altındaki kişilerde aşağıdaki durumlara yol açabilir:

Deride bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar gelişebilir,

Bakteriyel enfeksiyonlar yumuşak dokulara, kemik ve eklemlere yayılabilir,

Zatürre gelişebilir.


Hamilelerde su çiçeğinin etkisi nedir ?

Gebeliğin erken dönemlerinde geçirilen suçiçeği enfeksiyonu, bebekte düşük doğum ağırlığı gibi hafif etkilerin yanı sıra, kol ve bacaklarda ağır doğumsal anormalliklere yol açabilir. En tehlikeli olan da annenin doğumdan önceki hafta suçiçeği olmasıdır. Bu durumda bebeğe de bulaşan hastalık bebeğin hayatını tehdit edici olabilir.


Suçiçeği nasıl teşhis edilir ?

Deri üzerindeki döküntülerin görünümü teşhis koymaya yeterlidir.


Suçiçeği nasıl tedavi edilir ?

Hastalığın özel bir tedavi şekli yoktur. Kaşıntıların etkisini azaltmak için doktorunuz antihistaminik ilaçlar reçete edebilir.

Suçiçeği hastalığı esnasında kesinlikle aspirin kullanılmamalıdır. Çünkü bu durumda “Reye sendromu” adı verilen karaciğer hastalığına meydana gelir.

Deri döküntülerinin olduğu yerler sert bir şekilde kaşınmamalıdır. Eğer bu yaralar patlatılırsa, deri üzerinde izi kalır. Bebeklere eldiven takılarak ve tırnaklar kesilerek yaraların patlatılması engellenmeye çalışılabilir.


Su çiçeği hastalığı nasıl önlenebilir ?

Aşı hastalıktan korunmanın birincil yoludur. Aşı olanların yaklaşık %90’ı hastalığa karşı bağışıklık kazanır. Tam koruma sağlamadığı kişilerde de hastalık oldukça hafif geçer.

Yorumlar

  1. Küçükken geçirmiştim çok kötü bir hastalık yayıldığı için sınıfta seni dışlıyorlar

    YanıtlaSil
  2. Küçükken geçirdiğim bir durum. Çok zor geçiyormuş. Kalıcı izleri olabiliyormuş.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder