Diş eti iltihabı

Çoğumuz diş ağrısı çekmeden diş doktoruna belirli aralıklarla muayene olmak için gitmez. Halbuki, düzenli aralıklarla diş hekimi muayenesi sadece dişlerimizi değil, diş etlerimizin de muayenesi açısından büyük önem taşımaktadır. Diş etlerinin iltihabı önemli bir durumdur ve dişlerimiz sağlam olsa da, diş etlerinin iltihabı sebebiyle, diş kaybı yaşanabilir.

Diş eti iltihabı


Diş eti iltihabının belirtileri nelerdir ?


Diş etleri, dişlerimizin dizili olduğu çene kemikleri üzerinde bulunan, kemik yapıyı ve dişlerin alt kısımlarını örten, yumuşak doku tabakasıdır. Sağlıklı diş etleri soluk pembe renkte olup dişleri sıkıca sarar.

Eğer diş etleri kızarık ve kolayca kanıyorsa, muhtemelen diş eti iltihabı var demektir. Çoğu kimse bunun farkında olmayabilir. Eğer aşağıdaki belirtiler fark edilip, tedavi edilmezse, diş eti iltihabı ağızdaki dişlerin kaybına sebep olabilecek derecede sorunlara yol açabilir:

Diş etlerinde şişme,

Diş etlerinde yumuşama,

Diş etlerinde çekilme,

Diş etlerinde hassasiyet,

Diş eti kanaması,

Diş etlerinde renk değişikliği,

Ağız kokusu.


Diş eti iltihabının sebepleri nelerdir ?

Diş eti iltihabının en sık nedeni dişlerin düzenli olarak fırçalanmamasına bağlı dişlerin üzerinde plak oluşumudur. Dişlerin üzerindeki plaklar, aslında çoğunluğu bakterilerden oluşan bir tabakadır. Yenen şekerli ve nişastalı yiyecekler bakterilerin daha da çoğalmasına sebep olur.
Dişler birkaç gün fırçalanmazsa, dişlerin üzerindeki plak sertleşerek tartar oluşturur. Tartar oluştuktan sonra, fırçalama ile ortadan kaldırılması zorlaşır ve bir diş hekimi tarafından temizlenebilir.

Dişlerin üzerinde tartar ne kadar uzun süre kalırsa, diş etlerini o kadar fazla etkileyerek, iltihaplanmasına yol açar.

Diş eti iltihabı

Diş eti iltihaplanmasını kolaylaştıran faktörler nelerdir ?

Dişlerin düzenli fırçalanmaması,

Tütün kullanımı,

Şeker hastalığı,

Yaşlılık,

Bağışıklık sisteminin zayıflaması,

Ağız kuruluğu,

Hormonal değişiklikler,

Hamilelik dönemi,

Beslenme yetersizliği.

Yorumlar