Diş eti iltihapları nasıl tedavi edilir ?

Diş etleri, dişlerimiz kadar önemlidir ve dişlere verilen önem ve uygulanan bakım, diş etlerine de uygulanmalıdır. Böylece, dişlerimizin gövdesinin altını ve çene kemiğini saran diş etleri sağlıklı kalabilir. Eğer gerekli ihtimam gösterilmezse, ağız bakımı uygun bir şekilde yapılmazsa, diş etleri de hastalanarak, dişlerimizin zarar görmesine ve hatta dökülmesine yol açabilir. Sinsi bir şekilde gelişen, iltihaplandığı kolayca fark edilmeyen, ancak ağız kokusuna sebep olduğu ve diş fırçalama esnasında fırçanın üzerinde kan görüldüğü zaman anlaşılan diş eti iltihaplanmaları mutlaka tedavi edilmelidir.  Diş eti iltihabının önemsenmemesi hastalığın şiddetini ve verdiği zararı artırır. İltihaplanmanın derecesine göre  yapılan tedavi de değişiklik gösterebilir. 


Diş eti tedavisinin aşamaları nelerdir ?


Dişler plak ve tartar oluşumu yönünden bir diş hekimi tarafından kontrol edilmelidir. Tartar varlığında diş hekiminiz, özel aletler kullanarak bu tartarı temizler. Böylece dişlerin üzerinde, iltihaba yol açacak herhangi bir madde kalmaz.

Yeniden plak ve tartar oluşmaması için, dişler düzenli bir şekilde fırçalanmalıdır. Fırçalamanın sayısı olduğu kadar, süresi de önemlidir. Fırçalama süresi bir defada en az 2 dakika olmalıdır.

Diş fırçalamanın yanı sıra, diş aralarının ve ara yüzlerinin de temizliği için diş ipi kullanılmalıdır.

Dişlerin etkili bir şekilde nasıl fırçalanması gerektiği diş hekiminden öğrenilmelidir. Hepimiz dişlerimizi doğru fırçaladığımızı düşünüyor olabiliriz. Ancak, doğru fırçalama şekli mutlaka diş hekimine sorulmalıdır.

Belirli aralıklarla diş hekimine muayene olunmalı, yeni plak ve tartar oluşup oluşmadığı belirlenmelidir. Ayrıca, bu kontrollar sırasında, diş fırçalamaları ile ulaşılamayan yerlerin temizliği de diş hekimi tarafından yapılabilir.

Yumuşak bir diş fırçası kullanılmalı ve diş fırçası her 3 ayda bir değiştirilmelidir.

Dişler günde en az 2 kere fırçalanmalıdır. Diş eti sorunu olanlar fırçalamalara daha fazla özen göstermeli, yapılabiliyorsa, her atıştırmadan sonra dişler fırçalanmalıdır. 

Diş hekiminiz uygun görüyorsa, günde bir kez gargara kullanılabilir.

Diş eti iltihabı

Diş eti iltihabı tedavi edilmezse ne olur ?

Diş eti iltihapları farkedildikten sonra tedavi edilmelidir. Tedavi edilmezse, diş eti hastalıklarına sebep olur ve dişlerin altındaki yumuşak doku ile kemik dokusuna yayılabilir. Bunun sonucu olarak, dişler kaybedilebilir.

Diş eti iltihabı ve hastalıklarının vücutta daha ciddi rahatsızlıklara da sebep olabileceği düşünülmektedir. Bunlar arasında; kalp hastalıkları, akciğer hastalıkları ve hatta felçler sayılabilir.

Yorumlar