Doğum kontrol bantları

Doğum kontrol yöntemlerinden biri de doğum kontrol bantlarıdır. Bunlar, deri üzerine yapıştırılan yara bantlarından daha geniş bantlardır. Her ay 3 hafta arka arkaya deriye yapıştırılan bu bantlar deri içine hormon salgılayarak, doğum kontrolu sağlarlar. Bant içinde bulunan hormonlar östrojen ve progesterondur.


Doğum kontrol bantları ne kadar etkilidir ?


Doğum kontrol bantlarının etkili olabilmesi için her hafta aynı gün, tam zamanında deri üzerine yapıştırılmaları gerekir. Böylece, kadının vücuduna salınması gereken hormon doğru miktarda ve doğru zamanda salınır. Uygun şekilde kullanılması durumunda doğum kontrol bantlarının istenmeyen gebelikten koruma oranı %100’e yakındır. Uygun olmayan kullanımlarda bu oran düşer.


Doğum kontrol bantları nasıl çalışır ?

Karın, kalça, kol, omuz, sırt gibi bölgelerde deri üzerine yapıştırılan bantlardan vücuda hormonlar salınır. Kadınlık hormonları adı da verilen bu hormonlar, doğum kontrol haplarında bulunan hormonların aynılarıdır. Bu hormonlar belirli dozda salınarak vücuda geçer ve etkilerini gösterir.

Doğum kontrol bandı


Doğum kontrol bantları nasıl etki gösterir ?

Hormonlar, yumurtanın yumurtalıklardan ayrılmasını engelleyerek etki gösterdikleri gibi, rahim ağzındaki mukus salgısının kıvamını da koyulaştırırlar. Böylece sperm rahim ağzından geçemez. Buradan geçip kurtulsa bile, yumurtalıklardan yumurta salınmadığı için dölleyecek yumurta da bulamaz. Böylece hamilelik önlenir.


Doğum kontrol bantları nasıl kullanılmalıdır ?

Bantların kullanımı oldukça kolaydır. 3 hafta boyunca, her hafta yeni bir bant olmak üzere, cilt üzerine bir bant yapıştırılır. Örneğin ilk bant bu hafta çarşamba günü yapıştırıldıysa, gelecek hafta çarşamba günü eski bant çıkartılıp, yeni bir bant yapıştırılmalıdır.

Paket açıldıktan sonra, deriye yapıştırılacak olan yapışkan alana dokunulmamalıdır. bu alanın ellenmesi veya dokunulması bantın yapışkan özelliğini azaltacağından bant deriden vaktinden önce ayrılabilir.

Bantın yapıştırıldığı alanın temiz ve kuru olmasına dikkat edilmelidir. Vücut losyonu, bebe yağı, krem sürülmüş veya çeşitli kozmetik maddelerin uygulanmış olduğu alanlara bant yapıştırılmamalıdır.

Bant cilt üzerine yapıştırıldıktan sonra, 10 saniye kadar üzerine parmaklarla bastırılmalıdır.

Deri üzerine yapıştırılan bant yapışık olup olmaması açısından her gün kontrol edilmelidir.

Bantın etrafına krem ya da kozmetik maddeler uygulanmamalıdır.

Bant yenileme gününde eski bantı çıkarttıktan sonra iki ucunu birbiri üzerine yapıştırarak katlayınız. Böylece bant üzerinde kalan az da olsa bir miktar hormonun atıklarla toprağa karışımı engellenebilir.

Bantın 3 hafta boyunca her hafta aynı gün değiştirilmesi unutulmamalıdır. Bir hafta boş geçtikten sonra, yeni bant yine aynı gün (yukarıdaki örneğe göre çarşamba günü) yapıştırılmalıdır.

Bantlar meme üzerine yapıştırılmamalıdır.


Doğum kontrol bantlarının etkinliğini azaltan faktörler nelerdir ?

Rifampin adlı antibiyotik,

Griseofulvin adlı mantar ilacı,

Bazı AİDS ilaçları,

Bazı ağrı kesiciler.

Doğum kontrol bantlarının sizin için uygun olup olmadığı öğrenmek için lütfen doktorunuza danışınız.

Yorumlar