Doğum kontrol iğneleri ile gebelikten korunma

Doğum kontrol yöntemlerinden biri de “doğum kontrol iğneleridir”. Doğum kontrol iğneleri progesteron hormonu içerir ve 3 ay boyunca hamileliği engeller. Diğer doğum kontrol yöntemlerini çeşitli nedenlerle kullanamayan kadınlar için bu yöntem tercih edilebilir. Kas içine yapılan bir doğum kontrol iğnesi ile yaklaşık 3 ay gebelikten korunulur ve başka bir yöntem kullanmak gerekmez.

Doğum kontrol iğneleri gebelikten nasıl korur ?


Doğum kontrol iğneleri yumurtalıklardan yumurtanın ayrılmasını engeller, böylece spermin dölleyeceği yumurta olmaz ve gebelik gerçekleşemez veya rahim ağzında bulunan mukus salgısının koyuluğunu artırır, bu durumda sperm bu salgının içinden geçip rahime giremez ve yumurta olsa bile dölleyemez.


Doğum kontrol iğnelerinin koruyuculuğu ne kadardır ?

Düzenli bir şekilde 12 haftada bir yapılan iğnelerin 3 ay boyunca gebelikten koruyucu etkisi %99’dan fazladır. Her 12 haftada bir iğneyi yaptırmak sürekli korunma sağlar. İğnelerin yaptırılmasında gecikme olması durumunda, korunmasız kalınacaktır. Bu dönemde gebelikten korunmak için mutlaka önlem almak gerekir.


Doğum kontrol iğneleri ne kadar güvenlidir ?

Çoğu kadın doğum kontrol haplarını güvenle kullanır. Ama her ilaçta olduğu gibi, doğum kontrol haplarının da bazı riskleri olabilir. Doğum kontrol haplarının ne gibi riskleri olabileceğini mutlaka doktorunuza danışınız. Hamile olanlar, meme kanseri olanlar, aminoglutetimid adlı ilacı kullananlar doğum kontrol iğnesi kullanmamalıdır.


Doğum kontrol iğnelerinin avantajları nelerdir ?

Uzun süreli ve etkili korunma sağlar,

Her gün hap almaya gerek kalmaz,

Östrojen alamayan kadınlar için uygun bir yöntemdir,

Rahim kanserlerine karşı koruyucudur.

Cinsel ilişki öncesi, gebelikten korunmak için bir işlem yapmak gerekmez,

Doğum kontrol iğneleri

Doğum kontrol iğnelerinin dezavantajları nelerdir ?

Çoğu kadın doğum kontrol haplarını rahatlıkla kullanır ve kendini güvende hisseder. Ancak bazı kadınlarda bir takım problemler olabilir.

Bunlardan en sık rastlanan problem, ilk 6-12 aylarda görülen düzensiz kanamalardır. Çoğu kadında adet kanamaları hafifler ve bir yılın sonunda kanamalar tamamen ortadan kalkabilir. Bazı kadınlarda daha uzun ve şiddetli kanama olurken, bazılarında adet dönemleri arasında hafif lekelenme tarzında kanamalar olur. Kanamalarda görülen bu düzensizlikler bazen kadınlara hamile kaldığını düşündürebilir. Bunun için bir hamilelik testi yaptırılabilir.   

Bunun dışında, bulantı, memelerde hassasiyet, iştahsızlık veya kilo alma, başağrısı, saç dökülmesi veya kıllanma gibi, bir takım istenmeyen etkiler görülebili.r

Yakınlarda hamile kalmayı düşünebilecek kişiler için doğum kontrol iğneleri uygun bir doğum kontrol yöntemi değildir. Uzun etkili olduğu için, son doğum kontrol iğnesinden sonra hamile kalabilmek için en az 6-10 ay arası beklemek gerekebilir.  

Doğum kontrol iğnesi

Ciddi yan etkiler nelerdir ?

Memede yeni bir şişlik fark edilmesi, ani ve şiddetli baş ağrısı gelişimi,

Major depresyon,

Migren baş ağrıları,

Uzun süren şiddetli vajinal kanamalar,

Derinin veya gözlerin sararması.


Doğum kontrol iğnelerinin sizin için uygun olup olmadığını mutlaka doktorunuza danışınız.

Yorumlar