PLT (platelet) testi nedir ?

PLT testi ile kan dolaşımında bulunan kan pulcuklarının sayısı belirlenir. Kan sayımı (hemogram) yapılırken sayılan kan hücrelerinden biri de trombositlerdir. Bilinen adıyla “kan pulcukları” veya “trombositler” İngilizce kelime anlamı olan “platelet” kelimesinin kısaltması ile PLT olarak yazılmaktadır. Genel sağlık taramalarında veya trombositlerin sayısında değişiklik yaratabilecek çeşitli hastalıklarda yapılan bu test tam kan sayımı testinin içinde yer alır. Özellikle kanama bozukluklarında istenen PLT, bu hastalıkların teşhisi ve tedavisinin izlenmesinde büyük önem taşımaktadır.


PLT hücreleri nedir ?


Platelet, trombosit yada Türkçe adıyla kan pulcukları adı verilen bu hücreler, kemik iliğinde üretilerek kan dolaşımına katılır. Plateletlerin ana görevi, gerektiğinde kan pıhtılaşmasını sağlamaktır. 


PLT kan pıhtılaşmasını nasıl sağlar ?


Kan damarı hasar gördüğünde, kanama başlar. Trombositler hemen kan damarının hasar gören bölgesine giderek burada toplanır, birbirleriyle birleşerek bir tıkaç oluşturmaya çalışır. Salgıladıkları bir takım maddelerle burada pıhtılaşma mekanizmasını başlatarak, oluşturdukları tıkacı sağlamlaştırır ve kan akımını durdurur.

plt platelet trombosit

PLT yaşam süresi ne kadardır ?

Kemik iliğinde üretilerek kan dolaşımına salınan trombositlerin ortalama yaşam süresi 8-10 gün arasındadır.

Yaşam süresi dolan veya kanamalarda kullanılan trombositlerin yerine yenilerinin yapılması gerekir ve kemik iliği ihtiyaca göre sürekli çalışarak trombositlerin sayısını normal sınırlar içinde tutar.


PLT testi için gerekli örnek nedir?

PLT testi için genellikle koldaki bir toplardamardan kan örneği alınır. 


PLT testi nasıl yapılır ?

PLT testi için hemogram tüpü adı verilen tüplere kan alınır. Hemogram tüpleri özel tüpler olup, içinde kan pıhtılaşmasını önleyici bir kimyasal madde içerir. Bu madde sayesinde kan pıhtılaşmaz ve otomatik cihazlar sayesinde kan hücreleri rahatlıkla sayılır.

PLT testi için kanın hiçbir şekilde pıhtılaşmamış olması büyük önem taşımaktadır. Çünkü kanın pıhtılaşması, özellikle trombositlerin kullanılmasına yol açar. Bunun sonucu olarak, gerçekte daha yüksek olan kan pulcukları, pıhtılaşma nedeniyle yanlış olarak düşük çıkar.


PLT test sonucunda normal değerler nelerdir?

PLT testinde trombosit sayısı çocuklarda: 150.000-450.000/mm3, yetişkinlerde: 140.000-400.000/mm3  arasında bulunur. Bu değerler çocuklar için 150-450/mm3, yetişkinler için 140-400/mm3 şeklinde de yazılmış olabilir.

Yorumlar

  1. adnan enderr ocak16 Nisan 2017 16:00

    son on yıldır yaptırdığı tetkiklerde alt düşük çıkıyor sonuç olarakta trombosit teşhisi konuyor yapmam gereken tedavi ve bakımı nerede ne şekilde başlamalıyım yazarsanız memnun olurum istanbulda yaşıyorum

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Almanız gereken tedavi ve bakım hakkındaki bilgileri sizi muayene eden ve teşhis koyan doktordan almalısınız. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder