PLT (trombosit) düşüklüğü nedenleri

Tam kan sayımının bir parçası olan PLT testi, kan dolaşımında bulunan trombositler veya kan pulcukları da denen hücrelerinin sayısını gösterir. Kan dolaşımında trombosit sayısı 20.000'in altına indiği zaman kendiliğinden kanamalar meydana gelir ve bu durum "PLT düşüklüğü" olarak adlandırılır. PLT düşüklüğü hayatı tehdit eder. Gerekirse kişiye trombosit verilerek, kan dolaşımındaki kan pulcuklarının sayısı artırılmaya ve PLT düşüklüğü tedavi edilmeye çalışılır. PLT testi, genellikle kanama veya pıhtılaşma bozuklukları olduğu zaman istenir ve kişinin trombosit sayısına göre tedavisi düzenlenir.  PLT düşüklüğü tespit edildiğinde trombosit sayısındaki düşüklüğün sebebi belirlenerek, kişi sebebe yönelik olarak tedavi edilmeye başlanır.


Kanama bozuklukları, aşağıdaki şekillerde karşımıza çıkabilir:


Deri üzerinde kolayca meydana gelen morarmalar,

Küçük bir kesik veya yaradan uzun süren kanamalar,

Sık meydana gelen burun kanamaları,

Mide ve bağırsaklarda  olan kanamalar,

Şiddetli adet kanamaları,

Deri üzerinde toplu iğne başı büyüklüğünde sayısız kızarıklıklar.


plt trombosit düşüklüğü

PLT düşüklüğünün sebepleri nelerdir ?

Trombositlerin sayısının düşük olmasının ana nedenleri; üretiminin azalması veya tüketiminin fazla olmasıdır. Kemik iliğinde üretilen trombositler, yeterince üretilmiyor olabilir veya çeşitli nedenlerle fazla tüketilip parçalanabilir. Bu durumda PLT düşüklüğü meydana gelir.


Aşağıda trombosit sayısının düşük çıkmasına neden olabilecek durumlar sıralanmıştır:

Sebebi bilinmeyen PLT düşüklüğü (ITP): PLT düşüklüğünün en sık sebeplerindendir. Vücudun savunma sistemi, trombosit hücrelerini vücuda yabancı bir hücre olarak algılayıp, onları ortadan kaldırmaya çalışır. Vücuda giren bir mikrop ile nasıl savaşıp yok ediyorsa, trombositleri de parçalayarak yok etmeye çalışan savunma sistemi nedeniyle, kan dolaşımındaki trombosit sayısı azalır. Bınun sonucu olarak, vücutta kanamalar meydana gelir ve özellikle deri altında geniş alanlarda olan kanamaya bağlı olarak morarmalar gözlenir.

Virüslerin sebep olduğu enfeksiyonlara bağlı PLT düşüklüğü: Çeşitli virüsler kan dolaşımındaki trombositlerin sayısında azalmalara sebep olabilir. Mononükleoz, hepatit, AİDS gibi hastalıklara yol açan virüsler, trombosit sayısını azaltan başlıca virüslerdir.

İlaçlara bağlı PLT düşüklüğü: Çeşitli hastalıklar için kullanılan bazı ilaçlar, kan dolaşımında PLT düşüklüğüne yol açabilir. Asetaminofen, kinidin, digoksin, vankomisin gibi bazı ilaçlar buna örnektir.

Heparine bağlı PLT düşüklüğü: Kan sulandırıcı olarak heparin kullanılan bazı hastalarda, belirli bir süre sonra vücut savunma sistemi trombositleri yabancı görmeye başlar ve onları parçalayarak sayılarının azalmasına yol açabilir.

Lösemi, lenfoma gibi hastalıklar: Bu hastalıklar kemik iliğini tutar ve kemik iliğinin trombosit üreten hücrelerinin sayısı azalır. Bu durumda, PLT düşüklüğü görülür.

Aplastik anemi: Bu hastalıkta PLT düşüklüğünün yanında, tüm kan hücrelerinin üretimi azalmıştır.

Bakterilerin sebep olduğu ciddi enfeksiyonlar: Özellikle gram negatif adı verilen bakterilerin sebep olduğu "sepsis" adı verilen ciddi enfeksiyonlarda, PLT düşüklüğü meydana gelir.

Kemoterapi veya radyoterapiye bağlı PLT düşüklüğü: Kemik iliğini etkileyerek, trombositlerin sayısında azalmaya yol açabilir.

Yaygın damar içi pıhtılaşmaya bağlı PLT düşüklüğü: Bu gibi durumlarda, damar içinde kan pıhtılaşması meydana gelir ve trombositler de bu pıhtı oluşumunda yer aldıkları için, tüketilerek, sayıları azalır.

Yorumlar

  1. PLT Testinde trombasit sayısı 138 çıktı hekim bunun düşük olduğunu söyledi bu değer tehlikeli ölçüde düşükmüdür?sebebi miyokard enfaktüsü ile ilgili ilaçalr kullanıyorum(monoket10-enapril5-coraspirim100-loprosör100-ezetec10-lipitor40 ve potasyum da sorunum var haftada 2 kez kalinor)bir de yaklaşık 20 gündür omega-3 balık yağını 1000 mg lıkdan çift çift aldım.balık yağı ile ilgili soru işareti oluştu siz ne dersiniz?Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Myokard enfarktüsü geçirmiş olduğunuza göre bir kardiyoloji uzmanı tarafından kontrol altında olmanız gerekir. Ne kadar masum görünürse görünsün ekstra birtakım ilaçlar veya takviyeler doktorunuzun bilgisi ve onayı ile olmalıdır. Alınacak her madde tedavinizi etkileyebilir. Trombosit sayınız tehlikeli ölçüde düşük değildir. Önemli olan şey daha önceki ölçümlere göre düşüklük olup olmadığı veya bundan sonraki ölçümlerde daha da düşüp düşmeyeceğidir. Doktorunuz bunu en iyi değerlendirecek kişidir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  3. PLT tESTİ SONUCUNDA DEĞER 39 ÇIKTI TEHLİKELİMİDİR AYRICA YÜKSELTMEK İÇİN NELER YAPMALIYIM NASIL BESLENMELİYİM

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    PLT kan pıhtılaşması için gerekli olan kan hücresidir. Düşük çıkması kan pıhtılaşmasında problem olabileceğinin göstergesidir. Bir hematoloji uzmanına görünmenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar plt sonuçlarında değeri 148 çıktı bunun nedeni ne olabilir.? Tehlikesi varmıdır.?

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,
    PLT değeriniz 148.000 ise bu değer normal sınırlar içinde çıkmıştır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba hocam benim PLT Değerlerim 125 çıktı.Ayaklarımdada yürüdüğüm zaman kızarıklık oluşuyor,bunun bir sebebi varmı.kullandığım ilaçlar vasoxen,nootropil ve xatral kullanıyorum.kısaca bilgilendirirseniz şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,
    PLT değeriniz çok da düşük değil. Ancak şikayetiniz ile olarak bir kalp damar cerrahisi uzmanı ile görüşmenizde fayda vardır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  9. hocam merhaba ben 12 yıldır ıtp hastasıyım plt değerlerim hep 3000 4000 sureklı kanamalarım oluyor heryerım morluklar ıcınde revolade 50+ 75 mg kullanıyorum prednol 16mg den sabah ogle aksam toplkam 6 tane kullanıyorum gunde kemıklerim ayaklarım artık tutmuyor ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  10. Merhaba,
    Yapmanız gereken hematoloji uzmanınıza bu şikayetlerinizi anlatıp onun tavsiyelerine uymanızdır. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  11. tesekkur ederım hocam takıpteyim sürekli bu ılaclara ragmen degerlerim yukselmıyor artık iç kanamadan korkuyolar bende hastanede yatmak ıstemıyorum artık ayrıyetten kemoterapi goruyorum sakat kalmaktan korkuyorum ilaçlar yuzunden

    YanıtlaSil
  12. merhaba Hocam erkek kardeşim 4 yaşında bundan 1 yıl önce trombosit düşüklüğünden hastanede yattı çok şükür geçti ama dün akşam yanakları kırmızı vucudunda bir iki kırmızı benek gördüm ve morluklar var dün hastanede plt sayısı 285 çıktı iyimi sizce

    YanıtlaSil
  13. Merhaba,
    Trombosit seviyesi şimdilik iyi gözüküyor ancak siz doktorunuza kontrola götürmeyi ihmal etmeyiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  14. hocak iyi günler oğluma kan testi yaptırdık ve plt sonucu 453 çıktı sıkıntılı bir durum var mıdır tedavi gerektirir mi şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  15. Merhaba,
    Çeşitli sebeplere bağlı olarak PLT değerinde değişiklik gözlenebilir. Bunun için doktorunuzun muayene sonucuna göre değerlendirmesi önemlidir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  16. Iyi gunler hocam kardesim hamile ve 38 haftada ancak trombosit degeri 26 çıktı doktor tehlikeli bi durum demiş ilikten sibi alip bakilacak simdi bi araştırma Hastanesinde degerlerine bakılıyor ailece cok uzgun ve tedirginiz hamilelik Öncesi böyle bi durum yoktu ne yazikki özel bi hastanede devamli muayene oldugu kadin dogumcuda bize son anda sen devlette dogum yapmalısın dedi ilk aylardan belli oluyomus bu durum ama bizeson anda soyledi bu durumu.Sizden ogrenmek istediğim bu durum ilik kanserine sebep olurmu yoksa gecici bi durummudur? Ayrica onereceginiz bir beslenme sekli varmi ve bu alanda tam tesekkullu dogum yapabilecegu bi hastane adi?

    YanıtlaSil
  17. Merhaba,
    Trombositlerin neden düşük olduğunun belirlenmesi ile alınacak önlemler de ortaya çıkacaktır. Özel hastanede sizi bir devlet hastanesine yönlendirerek doğum sırasında ortaya çıkabilecek bir problemden kurtulmaya çalışmış. İlik kanseri hakkında bir yorum yapılması için şu an erken. Siz en kısa zamanda bir hematoloji uzmanına başvurarak trombositlerin neden düşük olduğuna dair bir bilgi alınız. Hematoloji uzmanları ne yapmanız gerektiği hakkında sizi bilgilendirecektir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  18. 2015 in 6. ayındaki tahlilde PLT 202, 2016 yılının 1. Ayında 142, 24.10.2016 da 134 ve 14.11.2016 da 123... Görüldüğü üzere periyodik bir düşüş var. Henüz kendiliğinden kanama yada morarma gibi belirtiler yok.Onun dışında her hangi bir şikayetim de yok. Yaklaşık üç gün süren ve sadece başımı yastığa koyduğumda ve yataktan kalktığımda 20 yada 25 sn kadar süren yoğun baş dönmesi şikayeti üzerine doktora gitmiştim ve son iki tahlil sonucu bu esnada çıktı karşıma. Ne yapmalıyım. BU arada 56 yaşındayım...

    YanıtlaSil
  19. Merhaba,
    Bir hematoloji uzmanına gitmenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  20. merhaba 27 yaşındayım öksürük şikayetiyle gittim bu gün doktora yapılan testte trombositim 59 bin çıktı .sebebini açıklayacak hiçbir şikayetim yok parmaktan kan aldılar pazartesi sonuçlarını alıcam pazartesiye kadar bir şey yapmalı mıyım

    YanıtlaSil
  21. Merhaba,
    Trombositler kan pıhtılaşmasında görev alan hücreler olduğu için bu arada kendinizi yaralayabilecek işlerden uzak durmanızı öneririz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  22. merhaba doktor
    doktor benim iki aylik kizima itp tehsisi koyuldu. muayenede trombositlerin sayi 28 cikti. vucudunda morluklar var. hastalik bir anda ortaya cikdi. doktor bebek anna sutu iciyor anneye dogumdan sonrasi immunitex ilaci kullaniyordu. bu ilac trombositin azalmasina neden olurmu?cevabiniz icin simdiden tesekkurler doktor

    YanıtlaSil
  23. Merhaba,
    İTP, sebebi bilinmeyen trombosit düşüklüğüdür. Trombositlerin düşmesinin sebebi bilinmediğinden bu hastalığa bu isim verilmiştir. Sebebin ne olduğuna dair bizim bir değerlendirme yapmamız mümkün değildir. Sözü geçen ilaç bir vitamin mineral karışımı olup içinde ekinezya da bulunmaktadır. Bu maddelerin trombositlerin sayısını azalttığına dair bir bilgi bulunmamaktadır. Bu konuda araştırma yapmak gerekir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  24. Merhaba Sayın doktor. Bir buçuk ay önce vücudumda kızarmalar burnumda kanama ağız içinde lezyonlar la hastaneye gittim PLT değerim 2 çıktı acil olarak bir Araştırma Hastanesi'ne gittim. Iki hafta boyunca yattım. Ilk 3 gün dekort aldım son 4 gün de dekort aldım ayrıca son iki gün toplam 14 şişe ivig aldım. Plt degeri 75 ile taburcu oldum 5 gün içinde yine 8 e düştü tekrar yatış verdiler 1 hafta, son üç gün toplam 9 şişe yine ivig verdiler. Bakanlık tan rituksimab için izin bekliyorum. Bu arada ilk yatışımda hepatit yoktu son yatışımda hepatit pozitif lgG de pozitif çıktı. Sizce bu itp kronik mi simdi ne yapmaliyim.

    YanıtlaSil
  25. Merhaba,
    Tedavinize önerildiği şekilde devam ediniz. İTP, trombositlerin sayısındaki düşüşün sebebinin bilinmediği bir hastalıktır. Kronik olup olmayacağı hakkında birşey söylememiz mümkün değildir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  26. mrb hocam enfeksiyon oldugu söylendi ve tahlillerimdeki PLT degeri 512 çıkıyo wbc ise 14.3 ne anlama geliyor

    YanıtlaSil
  27. Merhaba,
    Vücudunuzdaki herhangi bir enfeksiyona bağlı olarak bu hücrelerde artış olabilir. Doktorunuzun verdiği tedavi sonrası iyileşmenizi takip eden günlerde yaptıracağınız bir kan sayımı (hemogram) testi ile hem PLT'nin hem de WBC'nin düşmüş olduğunu göreceksiniz. Enfeksiyonun geçmesine rağmen PLT ve WBC değerleri düşmemişse o zaman bir dahiliye uzmanına başvurmanızı öneririz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  28. merhaba
    PLT değerim 46 çıktı sebebi ya da ne yapılabilir bilgi verir misiniz

    YanıtlaSil
  29. Merhaba,
    PLT değeriniz düşük çıkmış. PLT yazımızda da okuduğunuz gibi kan pıhtılaşmasını sağlayan kan hücresidir. Eksikliğinde kanamalar görülebilir. PLT düşüklüğünün birçok sebebi olabilir. Test sonucunuzu doktorunuza gösteriniz. O gerekenleri yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  30. erhan babaç10 Mart 2017 15:46

    Merhaba 12 senedir HBV ve HCV tedavisi görüyorum.5 01 2017 tarihindeki tahlil sonuçlarım HBV DNA ve HCV RNA negatif çıktı.Ancak PLT düşük çıktı 64.1. Ne tavsiye edersiniz.Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  31. Merhaba,
    Bir dahiliye uzmanına görünmenizi öneririz. Gerekli görürse o sizi bir hematoloji uzmanına yönlendirir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  32. merhaba bundan 4 yıl once plt degerım dusuk çıkmıştı bır hafta falan B12 kullanmıstım ve normale dönmüştü.sonra bır daha dusmemıstı.dün yıne doktora gıttım b12 eksıklıgım 124 cıktı plt 71 bin cıktı bu defa b12 iğnesi verdiler. ama bende plt eksıklıgınde meydana gelen sıkayetler yok burun kanaması dış eti kanaması vb hematoloji ye git diye bişeyde soylemedı dahılıye doktoru ama sızce ne yapmalıyım gıtmelımıyım. şimdiden tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
  33. Merhaba,
    PLT sayısındaki azalma şu an için belirti vermemiş olabilir. Ancak bir süre sonra, başka faktörlerin de etkisiyle durum değişebilir. Bu sebeple PLT düşüklüğünün sebebinin araştırılması gerekir. Hematoloji bölümüne başvurarak bu araştırmanın yapılmasını öneririz. Böylece ileride meydana gelebilşecek istenmeyen durumlar için şimdiden önlem alınmış olacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  34. Sllm hocam kizim yedi aylik cmv var doktor diyor plt kan değéri düşüyor başta itp teşisi konuldu sonra 3.4 gün yatirip tahlil yaptilar sonra efleksiyon çikti kan değeri hala düşüyor nasil bi ünlem alabiliriz hocam şimdiden tşkk cvp mutlaka bekliyorum

    YanıtlaSil
  35. Merhaba,
    Doktorunuzun tavsiyeleri doğrultusunda davranmanızı öneririz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  36. Merhaba hocam evlilik raporu için kan verdim değerlerim RBC 4 (4,1-5,1) hgb 12,2 (12,3-15,3) plt 148 (150-400) diğer bütün değerlerim normal sadece bu üçdeğer düşük bana çok hafif kansızlığın var denildi fakat plt değerinin düşüklüğünün sebeplerini okuduğumda çok can sıkıcı şeyler yazıyo bende korktum sizce değerlerim çok mu abes yani kansızlık yüzünden mi plt düşük çıkmış olabilir nasıl bir yol izlemeliyim.

    YanıtlaSil
  37. Merhaba,
    kansızlığınız olduğu doğrudur. Kansızlığın sebebinin bulunup ona göre tedavisi yapıldığında sorun ortadan kalkacaktır. Genellikle demir eksikliğine bağlı kansızlık görülür. Öncelikle demir eksikliği olup olmadığının araştırılması gerekir. Bunun için demir, demir bağlama kapasitesi ve ferritin testleri yaptırılabilir. Bu testlerin sonuçlarına göre kansızlığın sebebinin demir eksikliği olup olmadığı ortaya çıkar. Tedaviden sonra tekrar bir değerlendirme yapılarak PLT düşüklüğünün devam edip etmediğine bakılır. Öncelikle kansızlık sebebinin ortaya konması gerekir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  38. Çok teşekkür ederim hocam cevap için iyi günler dilerim

    YanıtlaSil
  39. Merhaba hocam babamda soğuk algınlığı teşhisiyle 2014 yılında acilde muayane olurken plt değerinin 4 olduğunu öğrendik ve o gün aksam bizi fakülteye sevk ederek kan verdiler daha sonraları hastaneye gidip tedavi aldığımızda plt değerinin en fazla 8 e yükseldiğini gördük. Plt değerinde yükselme göremeyince babam tedaviyi bıraktı suan ara sıra burun kanamaları oluyor ama başka bi şikayeti yok normal yaşantısına devam edebiliyor.Ancak psikolojik olarak sürekli kendini plt değerim düşük bişey yapamam şekline odaklamış.ileride bu plt düşüklüğü sorun çıkarabilir mi ne yapmamız gerekli tskrler.

    YanıtlaSil
  40. Merhaba,
    PLT testi kan dolaşımında bulunan ve kan pıhtılaşmasında görev alan trombosit veya kan pulcuklarının sayısını belirleyen bir testtir. PLT düşüklüğünün en önemli etkisi normalde kısa sürede durabilecek olan kanamaların uzamasıdır. Bu durumda kan kaybı artacaktır. Yaş ilerledikçe kanamalar sıklaşabilir ve olmadık zamanlarda kanama olabilir. Bu sebeple PLT düşüklüğünün sebebinin belirlenmesi ve buna uygun tedavi alması gerekir. Bir hematoloji uzmanına görünmenizi tavsiye ederiz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  41. Hocam merhaba
    Bacaklarimda sebepsiz morluklar oluyor baya büyük Dr gittim kan testi yapıldı. Plt 396 , folik asit 3.4 çıktı diğer degerlerim normal. Plt çok mu yüksek ne yapabilirim sonucu Dr a haftaya gösterilen

    YanıtlaSil
  42. Benim plt 140 ne yapmam lazım

    YanıtlaSil
  43. Merhaba,
    PLT sayınız çok düşük değildir. Yetişkinlerde alt sınır genellikle 140 olarak kabul edilir. Test sonucunuzu doktorunuza gösteriniz. PLT düşüklüğüne bağlı belirtiler olup olmamasına göre doktorunuz değerlendirme yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  44. 5yaşında oğlumun sonuçlarında(rbc-4.19) (hgb-12.3) (htc-33.8) (plt-118) çıktı normalmi?

    YanıtlaSil
  45. Merhaba,
    Sonuçlar düşük çıkmış. Tahlil sonuçlarınızı doktorunuza gösteriniz. O gerekenleri yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  46. Tahlillerimde plt 137 çıktı ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
  47. Sonucunuzu doktorunuza göstermelisiniz.

    YanıtlaSil
  48. hüsamettin aziz türesin20 Nisan 2017 05:17

    PLT 125, MCH 32,9,ferritin 46,9 TSH 6,69
    Aayakarımda nokta nokta kızarıklar derimde kuruma var hipotroidim var
    levetron 100 kullanıyorum günde bir kez
    12 mg insülin alıyorum şeker açlık 102 devam ediyor günde bir kez gece kullanıyorum
    aydınlatırsanız sevinirim
    saygılar

    YanıtlaSil
  49. Merhaba,
    Anlaşıldığı kadarıyla çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle tedavi altındasınız. Neyin aydınlatılması istediğinizi anlayamadık. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  50. Merhaba,
    Bacaklardaki morluklar genellikle PLT düşüklüğünde görülür. Tahlil sonucunuzu doktorunuza gösteriniz. O yapacağı muayene sonucu durumu belirleyecektir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  51. A.Kerim YAZICI25 Nisan 2017 09:57

    merhb. 4 yaşında çocuğum var PLT si 83 düşük çıktıne yapmam lazım

    YanıtlaSil
  52. Merhaba,
    Çocuk hematoloji bölümüne başvurmanız gerekir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  53. kızım 5 yaşında wbc 11.plt 65 çıkmış sıkıntı olurmu

    YanıtlaSil
  54. Merhaba,
    Kızınızı doktorunuza götürünüz. Tahlil sonucunu o değerlendirmelidir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  55. PLT KAN DEĞERİM 103 AYRICA FERRİTTİN DEĞERİ 2.2 İKEN SERUM TEDAVİSİ GÖRDÜM 3 HAFTA 274 E ÇIKTI İKİ AY SONRA 55 E DÜŞTÜ DOKTOR İLİKLERİMİN TEMBEL OLDUĞUNU SÖYLEDİ

    YanıtlaSil
  56. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  57. mrb hocam plt ilaçlan yükseliyor beli bir sürü sonra düşüyor hep böyle devam edecekmi

    YanıtlaSil
  58. mrb hocam plt ilaçlan yükseliyor beli bir sürü sonra düşüyor hep böyle devam edecekmi

    YanıtlaSil
  59. Merhaba,
    Hastalığınıza göre yapılan tedavi hakkında doktorunuzun görüşünü alınız. Bu gibi hastalıklarda yapılan tedavinin sürekliliği ve sıkı takibi önemlidir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  60. Merhaba,
    Hastalığınıza göre yapılan tedavi hakkında doktorunuzun görüşünü alınız. Bu gibi hastalıklarda yapılan tedavinin sürekliliği ve sıkı takibi önemlidir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  61. Hocam vücudumda morluklar var adetim uzun sürüyor ve 2gün burnum kanadı ağzım da yara var ne yapmalıyım hangi doktora gidilir

    YanıtlaSil
  62. Merhaba,
    Adet süresi ile ilgili kadın hastalıkları uzmanına, diğer şikayetleriniz için bir dahiliye uzmanına gidebilirsiniz. O sizi gerektiği gibi yönlendirecektir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  63. Alyuvar kanı on dörtken ona düşmesi normalmi acaba

    YanıtlaSil
  64. Merhaba,
    hemoglobin düzeyinin 14'den 10'a düşmesini soruyorsanız bu durum normal değildir. Hemoglobin düzeyinin düşüşü kansızlık denilen bir durumu gösterir. Sebebi beslenme bozukluğu veya vücudun herhangi bir yerinde olan kanama olabilir. Bu durumun araştırılması için bir dahiliye uzmanına başvurmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  65. hocam slm itp hastasına ivig verildiği zaman plt 160 3 gün sonra tahlil yaptık 370 oldu bir sıkıntımı varmı acaba

    YanıtlaSil
  66. Merhaba,
    Durumunuz ile ilgili en doğru değerlendirmeyi tedavinizi gerçekleştiren doktorunuz yapacaktır. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  67. Merhaba bnmde tahlil sonuclarimda tsh 1.93
    Hgb 12.9
    Plt 250 100-400

    YanıtlaSil
  68. Merhaba hocam 24 yasnda bayanim
    bnm tahlil sonuclarimda
    Tsh 1.93 0.27 -4.2
    Hgb 12.9 11-15
    Plt 250 100-400
    Normal olmas gerektigi gibi mi kan degerlerim
    Norma

    YanıtlaSil
  69. Merhaba,
    Yaptırdığınız tahlillerin sonuçları vermiş olduğunuz referans aralıklarına göre normaldir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  70. slm hocam plt düşmüş ama 30 gün boyunca hiç belirti yok hemogram yaptırıyouz plt 10 bine kadar düşmüş ama 30 gün boyunca hiç belirti yok hocam peki 7 bin ile 10bin arasında büyük rahatsızlık verebilirmi

    YanıtlaSil
  71. Merhaba,
    Bahsettiğiniz değerler oldukça düşük değerler. Bu konunun uzmanı olan hematoloji uzmanlarının görüşünü almanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  72. Meraba Hocam, ben çölyak şüphesiyle 20 ampül venofer kullandım. Sonrasında tahlil sonuçlarım şöyle çıktı. WBC 5,1 RBC 5,32 HGB 13 HCT 40 MCV 75 MCH 24,4 MCHC 32,4 RDW 33,1 PLT 187 bunların içinde MCV,MCH düşük RDW yüksek görünüyor. İlaç kullanmama rağmen yükselmeyenler bir hastalığın göstergesimi, sizce değerlerimde sıkıntı varmı?

    YanıtlaSil
  73. Merhaba,
    Tedavi sonrası değerlerinizin düzelmesi için belirli bir sürenin geçmesi gereklidir. Endişelenmeyiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  74. hocam plt yi yükseltmek için hergimtiğimde çocuğa immunoglobulin(ivig veriliyor 3 aydır tedavi görülüyor bu çocuk nezamn iyileşir.plt si 3 aydır tam düştüğü zaman 17bine düşüyor.yani bu iyileşme sürecini gösteriyormu.yorumculardan bir cevap bekliyom yardımcı olurmusunuz lütfen

    YanıtlaSil
  75. pardon hocam 7 bine düşüyor

    YanıtlaSil
  76. Merhaba,
    Çocuğunuzun durumu hakkında en doğru bilgiyi çocuğunuzun tedavisini yapan doktordan alabilirsiniz. Bu yüzden aklınızdaki soruları ona sormanızı öneririz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  77. ITP hastası annem bazıları uzun süredir bazıları yeni başlanan çok sayıda ilaç kullanıyor. Dalağı 20 yıl önce alındı. Son bir aydır PLT sürekli düşüyor. Şunların içinde trmbositi düşürdüğü bilinen bir ilaç var mı? CARDURA. CARDOPAN PLUS.DİLATREND.BENİPİN.TRİLEPTAL.BETESERC.. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  78. İlaçların devamı varmış hocam. METPAMİT.ARVELES.NEOTROPİL.DRAMAMİN.

    YanıtlaSil
  79. Merhaba,
    Bu soruyu ilaçları veren doktorunuza sormalısınız. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  80. Hocam merhaba 7 nisan da babamın plt değerleri için size yazmıştım.Önceden 8 den yukarı çıkmayan plt değeri herhangi bir tedavi uygulamadan Yeni yapılan kan testinde 111 e kadar yükselmiş.Ayrıca pct değeri 0,12 görünüyor.(0,17-0,4)Diğer kan değerleri normal.Bu sonuçlara göre durumunu değerlendirebilir misiniz?Çok teşkkürler kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  81. Muhittin işçi14 Ağustos 2017 10:10

    Merhaba benim sonucum PLT=10 a dustu neyden kaynakli olabilirr.. Hemotoloji yr sevk ettiler ama rv bulamiorum bu zaman zarfinda bi sikinti olurmu tsklrrr simdiden.

    YanıtlaSil
  82. Merhaba,
    Babanızın klinik durumu takibinizi yapan doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  83. Merhaba,
    En kısa zamanda bir hematoloji uzmanına muayene olmanız gerekir. Hematoloji uzmanına muayene olamazsanız bir dahiliye uzmanına başvurunuz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  84. hocam mrb basakın dediği sıkıntı benim çocukta yaşanıyor pltsi düştüğü zaman bacakta morarma olur ve peteşiler çıkar doktorunda bize söylediği bunlar tehlike arz edecek bir durum deyil kulak içi ve gözlere bak kan varmı yokmu birde cilte döküntü varmı yokma onu takip ederler ben çocuğu tam 50 gündür kontrole götürmedim iki gün önce götürdüm pltsi 13 düşmüş bu çocuk oynuyor koşuyor yemek yiyor çok şükür bir sıkıntısıda yok allah kimsenin kapısan bu hastalığı getirmesin çok kötü bir hastalık ama bunada çok şükür demekten başka birşey dyemeyiz daha kötü hastalarda var.hocam hocam kendiliğinden düşme yükselme olan plt hakında yorum yapabilirmisiniz lütfen

    YanıtlaSil
  85. Merhaba,
    Yazımızda da belirttiğimiz gibi birçok sebebe bağlı olarak PLT düşüklüğü görülebilir. Normalde herhangi bir şikayet veya belirti olmadan kişiler normal yaşantısını sürdürebilir ancak sorun kişinin başına beklenmedik bir kaza geldiğinde ortaya çıkar. Bu açıdan dikkatli olmak gerekir. Belirli aralıklarla kontrola gidilmeli ve gelişen durumlara karşı doktorun tavsiyesini almakta fayda vardır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  86. Merhaba 20 yıllık vitiligo hastasıyım 26 yaşındayım evli değilim.vitamin değerlerim normal fakat MPV 12,3 (8-12,5) PLT 207 (140-400) bu değerler normalmi ciddi bir sorun teşkil edermi.

    YanıtlaSil
  87. Merhaba,
    Bu sonuçların ciddi bir sorun teşkil etmeyeceğini düşünüyoruz. Ancak yine de doktorunuza danışmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  88. 10 yaşındaki çocuğun plt 6.000çıktı ertesi gūn 0 a dūştū hayati tehlikesi varmıdır

    YanıtlaSil
  89. Merhaba,
    En kısa zamanda tahlil sonucunuzu bir çocuk hematoloji uzmanına göstermenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  90. babam 89 yaşındavücudu kesiklik yapıyor plt si 4ay önce 100 dü şimdi 96 dahiliye doktorumuz normal sonuç dedi ilaç bile vermedi

    YanıtlaSil
  91. Merhaba,
    Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  92. NESRİN HANIM BENİM ÇOCUĞUMDA BU SIKINTIYO YAŞIYO HANGİ ŞEHİRDEN YAZIYORSUNUZ YARDIMCI OLURMUSUNUZ

    YanıtlaSil
  93. Salim sürücü17 Eylül 2017 21:36

    Benim cocugun 18 yaşında 14 yaşından 14 Yaşında değerli Trombosit tedavisi görüyor ilk tespitlere trombositler 60 binde �ki senedir Çapa'da inceleme yapıyorlar hiçbir şey bulamadılar 60 bine başladığımız trombositler şimdi 25 güne düştü Ne yapmamızı önerirsiniz sayın doktor bey

    YanıtlaSil
  94. Merhaba,
    Tedavinizin yapıldığı bölüme gitmeye devam etmenizi öneririz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  95. İyi akşamlar hocam oğlum yedi aylık plt değeri bir ay önce on bine kadar düştü ivig aldı iki doz sonra 140 bin oldu . 15gün sonra 129 bin oldu .aşı oldu bir hafta sonra 98 bin oldu . Bu düşüş bizi korkutmaya başladı n. Doğal yolla yükseltebilir miyiz ve bu düşüşün nedeni ne olabilir bebeklerde ? Teşekkürler

    YanıtlaSil
  96. Soruma şunu da ekleyeyim ki oğlumda hiçbir belirti YÖK morar ma döküntü gibi

    YanıtlaSil
  97. Merhaba Zehra hanım,
    Bu konuyla ilgili en net bilgiyi çocuğunuzun tedavisini yapan doktorlardan alabilirsiniz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  98. hocam iyi akşamlar itp hastası olan kişi gözde kan belirtisi nasıldır yardımcı olurmusunuz gözlerin iç kısmında yani nokta şeklindemidir

    YanıtlaSil
  99. Merhaba,
    ITP hastalarında vücudun herhangi bir yerinde kanamaya bağlı lekelenmeler görülebilir. Bu nokta nokta olabileceği gibi daha geniş kanamalar tarzında da olabilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  100. hocam iyi günlerdilerim benim dalak büyüklüğü ve nonsirotik pht var ozefagus varis kanamalrim bes kes oldu şimdide aksesuar dalak vikyi mr da aksesuar dalak benim için risklimi oda normal dalak gibi büyüme olurmu normal dalak 238 plt degerim 24 kanama riskim olurmu tekrardan

    YanıtlaSil
  101. Merhaba,
    Aksesuar dalak bulunmasının sizde yaratabileceği riskleri en doğru olarak sizi takip eden doktorunuzdan öğrenebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  102. Merhaba hocam benim plt 514 kan derimde 10.05 korkulcak bişei varmı

    YanıtlaSil
  103. Merhaba Zekiye hanım,
    "kan derimde 10.05" ifadesi anlaşılamamıştır. Açıklayabilir misiniz.

    YanıtlaSil
  104. Mrhb hocam ben plt 95 cikti bi tehlike var midir sizce

    YanıtlaSil
  105. Merhaba Tevfik bey,
    Bu soruyu doktorunuza sormanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  106. Merhaba benim plt 115..suan bana sıkıntı yaracak seviyedemi..kacin altina duserse sorun olur..ve yukselmesi icin illakki ilac tedavisini gormek gereker..dogal yollarda cozum yokmidur

    YanıtlaSil
  107. Merhaba,
    Bu sonuç şu an için problem yaratacak seviyede değildir. Yazımızda da belirttiğimiz gibi 20'nin altındaki sonuçlar PLT düşüklüğü olarak adlandırılır ve tedavi edilmesi gerekir. Tedavi için bir hematoloji uzmanı ile görüşmenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  108. Benim plt değerim 10 larda sürekli .ne yaptıysam yükselmiyor.

    YanıtlaSil
  109. Mrb hcam oglumun sonucu
    plt sonuc 42 163 337 kotumu acaba neyapmam gerek

    YanıtlaSil
  110. Merhaba,
    Sonucunuzu doktorunuza gösteriniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  111. Selam ramazan bey plt sayısını hangi ilaçlar yükseltiyor

    YanıtlaSil
  112. Ramazan mırık20 Ocak 2018 15:16

    Hocam mrb benim eşim yeni doğum yaptı plt doğumdan 25 gün önce 145 ti doğum yapacağı gün 80 e düştü doğumdan sonra ise 75 ne yapmam gerekir bana bilgi verirmisiniz doktor hemotoloji uzmanına götürmem gerektiğini söylüyor randevu alamıyorum tedavisi nedir ne yapmalıyız.

    YanıtlaSil
  113. Merhaba Ramazan bey,
    Doktorunuzun da söylediği gibi bir hematoloji uzmanına başvurmanız gerekir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  114. Merhaba hocam benim kızım 14 yaşında ve PLT değeri 85 çıktı düşük bir değermi

    YanıtlaSil
  115. Merhaba Sena hanım,
    Kan dolaşımında trombosit sayısı 20.000'in altına indiği "PLT düşüklüğü"nden söz edilir. Ancak bir çocuk doktoruna danışmanızı da öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder