Spermisitler ile doğum kontrolu

Spermisit, içinde bulunan kimyasal maddeler ile spermleri etkisiz hale getiren bir doğum kontrol yöntemidir. Spermisitler çeşitli şekillerde olabilir. Bunlar krem, film, köpük, fitil veya jel formunda olabilir. Spermisitler tek başlarına kullanıldığı gibi, diyafram veya rahim ağzı başlıkları gibi diğer doğum kontrol yöntemlerinin etkinliğini artırmak için onlarla birlikte de kullanılabilir.


Spermisitler nasıl işlev görür ?


Spermisitler, spermin yumurta ile bir araya gelmesini engelleyerek işlev görür. Böylece, yumurta döllenemez ve gebelik meydana gelmez. Cinsel birleşmeden kısa bir süre önce vajinaya konulan spermisit etkili ürünler, spermlerin rahim ağzına ulaşmasını engelledikleri gibi, spermlerin hareketliliğini de ortadan kaldırarak, kadının yumurtası ile birleşme şansını yok ederler.

sperm hücreleri

Spermisit kullanımının etkinliği nedir ?


Doğru kullanıldığı zaman etkinliği %85’leri bulurken, yanlış kullanımda etkinlik azalır. Spermisitlerin etkinliği diğer doğum kontrol yöntemleri ile birlikte kullanıldığında artar.


Spermisit kullanımının avantajları nelerdir ?

Basit ve kullanımı kolaydır,

Çantada veya cepte taşınabilir,

Kadınlar kendi başına uygulayabilirler,

Spermisitlerin kadınların hormonal dengesine bir etkisi yoktur,

Bebek emziren kadınlar kullanabilir,

Piyasada yaygın olarak bulunabilir.


Spermisit kullanımının dezavantajları nelerdir ?

Uygun şekilde kullanılmadığında spermlere istenen etkiyi göstermez,

Kullanılan spermisitlerin vajinadan akması şikayetlere neden olabilir,

Bazı spermisitler vajina veya penisi tahriş edebilir,

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucu değildir.


Spermisitler nasıl kullanılmalıdır ?

Her spermisit ürünün kullanım şekli farklı olabilir. Bunun için ürünün üzerindeki kullanım talimatları dikkatle okunmalıdır. Çünkü anlaşılmadığı taktirde, spermisitten beklenen koruyucu etki elde edilemez.

Spermisit ürünler, ister köpük, ister jel veya krem olsun, ilişkiden en az 10 dakika önce vajina içine tarif edildiği şekilde uygulanmalıdır. Cinsel ilişkide bulunulduktan sonra spermisitlerin etki süresi en fazla 1 saat kadardır. Bu süre sonunda tekrar ilişkide bulunulacaksa, spermisit uygulaması tekrarlanmalıdır.

Spermisitlerin sizin için uygun bir doğum kontrol yöntemi olup olmadığını lütfen doktorunuza danışınız.

Yorumlar